Noi oportunități de inovare digitală în România prin FIT Digital Innovation Hub Brașov și BOWI

FIT Digital Innovation Hub din Brașov a câștigat calitatea de membru al rețelei de hub-uri de inovare digitală Boosting Widening Digital Innovation Hubs (BOWI), în urma apelului deschis din prima parte a acestui an. Proiectul BOWI își propune să dezvolte un model de cooperare atrăgător și autosustenabil pentru a conecta hub-uri de inovare digitală din regiuni cu diferite niveluri de avans tehnologic.

Scopul cooperării în cadrul BOWI este de a permite fiecărei părți accesul la ceea ce are nevoie cel mai mult – experiență și expertiză, finanțare, infrastructură, tehnologii complementare sau acces la piețe noi. Această rețea va sprijini companiile în transformarea digitală a celor mai inovatoare proiecte, va ajuta investitorii în descoperirea liderilor revoluției digitale și va ajuta agențiile de dezvoltare să înțeleagă nevoile industriei.

Pentru îndeplinirea acestui scop, noii membri BOWI vor rula un al doilea set de experimente pentru a valida schimbările implementate de membri inițiali în modelele de cooperare și vor definitiva un model de colaborare DIH actualizat și viabil. Concret, rețeaua BOWI va pune la bătaie în 2022 granturi pentru experimente transregionale de transfer tehnologic în valoare de până la 60.000 euro/experiment, în care solicitanți eligibili vor fi IMM-uri din ecosistemele DIH-urilor partenere.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Aderarea cu succes la rețeaua BOWI vine ca o confirmare suplimentară că suntem pe drumul cel bun cu FIT DIH și că munca noastră pentru susținerea și creșterea potențialului inovativ al ecosistemului din regiunea Centru este relevantă. Două mari victorii strategice sunt atinse prin proiectul BOWI. În primul rând, facem parte din una dintre cele mai importante rețele de DIH-uri din Europa, lucru care va conta în evaluarea Comisiei Europene pentru transformarea FIT DIH într-un EDIH (European Digital Innovation Hub). În al doilea rând, acum putem sprijini și mai mult ecosistemul regional, prin acordarea de granturi pentru experimente internaționale de transfer tehnologic, de până la 60.000 euro, începând cu 2022. Este o prioritate pentru noi să menținem comunicarea deschisă cu IMM-urile din regiune, pentru a le conecta la astfel de oportunități.”, a declrat Zaki Milhem, Chief Innovation Officer Iceberg Plus.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Proiectul BOWI este aliniat la inițiativa Comisiei Europene Smart Anything Everywhere (SAE). Această inițiativă își propune să sprijine companiile europene prin soluții avansate de digitalizare care ar trebui să fie disponibile oricărei companii indiferent de locația sa. Elementele-cheie ale inițiativei SAE sunt centrele de inovare digitală (DIH) – ghișee unice pentru companiile care doresc să își îmbunătățească afacerea sau serviciile cu soluții digitale. Aceste hub-uri reunesc companii care oferă soluții de ultimă generație și acceptă provocarea de a găsi răspunsuri la probleme complexe.

Influențate de diferiți factori istorici și economici, unele regiuni din Europa sunt mai puțin reprezentate decât altele în programele europene de digitalizare și digitalizare, cum ar fi SAE (Smart Anything Everywhere) și I4MS (ICT Innovation for Manufacturing SMEs). Pentru a sprijini aceste regiuni în câștigarea altora, au fost deja lansate diferite programe de sprijin ale UE destinate promovării adoptării tehnologiilor digitale avansate. Prin urmare, este extrem de important să se asigure transferul de bune practici de la regiuni mai dezvoltate digital către piețe emergente pentru a-și debloca potențialul de inovare și digitalizare. Astfel, se vor forma colaborări și parteneriate puternice, iar accesul la piețe noi va fi câștigat de toți partenerii din rețea.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Despre FIT Digital Innovation Hub

FIT Digital Innovation Hub a fost înființat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna, Asociația Incubatoarelor și Centrelor de Afaceri din România, Asociația pentru Inovare și Tehnologie, și Iceberg Consulting (în calitate de orchestrator). FIT DIH a fost nominalizat spre finanțare de Comisia Europeană, în urma rezultatului fruntaș obținut la preselecția națională și activează la nivelul Regiunii Centru. Având în vedere că doar 1 din 12 IMM-uri din România au un nivel avansat de digitalizare, în timp ce la nivel european raportul este de 1 la 5, inițiatorii FIT Digital Innovation Hub proiect promovează transformarea digitală ca prioritate pentru societatea și economia românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.