Marți, 25 mai 2021, primarul Allen Coliban și cei doi viceprimarii, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, și-au prezentat în fața brașovenilor, în cadrul unei conferință de presă transmisă și on-line, raportul de activitate pentru primele 6 luni de la preluarea mandatelor.
Obiectivul actualei administrații a fost, de la începutul acestui mandat, implementarea unei noi abordări la nivelul autorității publice locale brașovene: respectarea principiilor de bună administrare prin implicarea cetățenilor în luarea deciziilor, creșterea transparenței și eficiență și competență în activitatea aparatului executiv.
Prioritățile primarului pentru primele 6 luni de mandat au fost acelea de a asigura un buget echilibrat, concentrat pe atragerea de fonduri și realizarea de investiții, demararea proiectelor de dezvoltare a orașului, gestionarea pandemiei COVID-19, gospodărirea orașului, astfel încât Brașovul să fie nu doar bine administrat, dar și cu perspective clare de dezvoltare în viitor.
„Este un moment bun să privim retrospectiv, chiar dacă au trecut doar șase luni și în mod normal timpul acesta este necesar să punem pe masă doar studii și planuri. Vorbim de proiecte importante pentru Brașov, care au avansat mult. Dacă ne referim la spital, nu mai vorbim de un spital, vorbim de două spitale care să fie finanțate prin fonduri europene, al doilea fiind cel de pneumoftiziologie și de boli infecțioase, un spital de care Brașovul are mare nevoie. Vorbim despre trenul metropolitan, vorbim despre o alocare în premieră de la nivel guvernamental pentru achiziția de terenuri pentru un viitor parc tehnologic pentru o infrastructură de afaceri și economică. Vorbim de creșe noi și grădinițe și rezolvarea problemelor cu proprietatea și cu dimensiunile de teren aferente. Vorbim totodată de deschiderea către comunitate și tot ceea ce înseamnă alocări de fonduri pentru bugetare participativă, proiecte culturale, proiecte sportive, proiecte sociale și pentru acel Forum al Orașelor Verzi care va fi găzduit la Brașov în toamna acestui an. Cred că sunt șase luni pline de rezultate, au fost șase luni pline și de provocări. Vreau să mulțumesc fiecărui brașovean care ne-a transmis câte o sesizare, câte o sugestie, câte o reacție. E important să fim împreună, o comunitate, chiar dacă uneori ne merităm critica. Ce pot să vă asigur este că la nivelul aparatului administrativ toate eforturile sunt în sensul unei bune cheltuiri a banului public și a unor proiecte majore pe care să le prezentăm brașovenilor“, a declarat primarul Allen Coliban.
Prioritățile pentru acest an ale conducerii executive sunt ,,Tranziția către un Brașovul verde”, ,,Educația” și ,,Sănătatea și grija pentru toți”, domenii cărora le sunt alocate 48% din totalul fondurilor bugetare.
Totodată, primarul a făcut o trecere în revistă a celor mai importante proiecte de dezvoltare ale orașului, municipalitatea având în derulare peste 171 de proiecte de investiții în acest an.
Printre cele mai importante proiecte, menționate în raportul prezentat în fața brașovenilor, sunt: spitalul regional și spitalul de pneumoftiziologie, din Bartolomeu, trenul metropolitan, parcul tehnologic de lângă CET, sania de vară și modernizarea domeniului schiabil, reabilitarea zonei istorice, pistele și traseele de biciclete, construirea de creșe și grădinițe și dezvoltarea infrastructurii sportive.
În continuare, conform primarului, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor va fi una activă, fie prin consultări publice, fie prin implicare reprezentanților societății civile în luarea deciziilor, ca membri ai comisiilor de specialitate din primărie. Doar în primele 6 luni de mandat au avut loc mai multe consultări publice decât în anii 2019-2020.
Cei doi viceprimari au prezentat, de asemenea, rezultatele activităților delegate de primar. Viceprimarul Flavia Boghiu le-a prezentat brașovenilor modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, de la înființarea celor 4 centre de vaccinare, la maratonul ,,Liber la vaccinare! Liber la viață!”. Astfel, până astăzi, în municipiul Brașov, avem peste 150.000 de vaccinări.
Viceprimarul Boghiu a prezentat și proiectele implementate sau în curs de implementare în domeniul educației, cum ar a fi extinderea grădinițelor nr. 33 și 35, extinderea limitei de vârstă pentru copii de creșă și a programului de funcționare a creșelor, acordarea de ajutor financiar pentru plata serviciilor educaționale.
Referitor la activitatea culturală, pe lângă cea mai mare alocare bugetară pentru acest domeniu, municipalitatea a lansat un nou ghid cultural, care asigură posibilitatea finanțării pentru pentru mult mai multe arii tematice, pentru ca Brașovul să beneficieze de o diversificare și o creștere a numărului de evenimente culturale.
În domeniul transportului, principalele realizări au vizat extinderea unor rute de transport și creșterea frecvenței pe alte rute, în funcție de nevoile călătorilor, creșterea calității serviciilor oferite de către operatorul de transport, dezvoltarea parcului de mijloace de transport ecologice.
Și la capitolul servicii sociale, în aceste prime 6 luni au fost atinse mai multe obiective: înființarea centrului pentru protejarea victimelor violenței domestice (cazare victime, consiliere și terapie victime, consiliere agresori), înființarea Direcției de Sănătate și Asistență Medicală; acordarea de subvenții pentru plata chiriei; lansarea ghidului pentru finanțarea proiectelor sociale și continuarea proiectelor de sprijin pentru persoanele aflate în dificultate, cum ar fi programul ,,Pentru suflet” sau programul de acordare de vouchere pentru masă caldă persoanelor cu venituri foarte mici.
Viceprimarul Sebastian Rusu a vorbit despre activitatea municipalității în gospodărirea orașului, de la reparații străzi, la iluminat public, semaforizare și iluminare treceri de pietoni, curățenie și întreținere zone verzi.
Unul dintre proiectele importante lansat în aceste 6 luni este cel legat de creșterea siguranței pietonilor, prin semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni. În acest an au fost semaforizate 7 treceri de pietoni și iluminate suplimentar alte 17.
Printre rezultatele pozitive ale acestor prime luni de mandat, conform viceprimarului, este și modul în care Municipalitatea a reușit să gestioneze sezonul de schi, astfel încât s-a reușit salvarea a sute de locuri de muncă în HoReCa, salvarea a zeci de afaceri și creșterea activității economice a orașului.
Conform primarului Allen Coliban, reprezentanții comunității în fruntea primăriei și în consiliul local vor veni periodic în fața brașovenilor, pentru a le arăta modul în care își îndeplinesc activitatea.