Viktor Orban îşi sporeşte influenţa tot mai mult în rândul comunităţii maghiare din Transilvania. Pe lângă proiectele de investiţii şi finanţare acordată în diverse domenii, printre care şi în fotbal, acum partidul premierului maghiar Fidesz începe să preia cam tot ce înseamnă presă în limba maghiară din Transilvania, potrivit b1.ro.
Jurnaliştii de la pressone.ro arată că cel mai puternic nou jucător de pe piața media din Transilvania, dar și mediator al banilor puși la dispoziție de guvernul de la Budapesta, este un ONG: Asociația Pentru Spațiul Media Transilvan – ASMT.
De la înfiinţare în 2013, profitând de banii primiţi de la Budapesta, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală.
Asociația ASMT deține site-ul Főtér.ro. În momentul în care a primit prima tranșă de bani, aceștia au fost folosiți pentru a salva de la faliment cea mai mare companie media maghiară din Transilvania, Udvarhelyi Híradó SRL.
Societatea edita cotidienele Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó, săptămânalul Erdélyi Napló și unul dintre cele mai populare site-uri de limbă maghiară, szekelyhon.ro.
Ulterior, ASMT a mai preluat şi Mix FM, Friss FM și Light TV, IX FM în Gheorgheni şi Izvoru Mureşului, dar și Feny TV din Gheorgheni și câteva publicații și site-uri de nișă: Nőileg havi magazin, cimbora.net (care este un portal pentru copii), Nethuszár și Székelyföld.ma, Háromszék, Székely Hírmondó, Nyugati Jelen şi Brassói Lapok.
În acest context, reamintim că un studiu al EU Observer arată că presa din întreaga lume este supusă unui presiuni imense: este controlată de persoane din domeniul politic, companiile de presă care susțin oligarhii sunt promovate și prosperă, în timp ce celelalte, care sunt critice la adresa acestora sunt în pragul colapsului financiar.
Aceştia ofereau drept exemplu Ungaria pentru ţara în care acest fenomen se poate observa acut, doarece premierul Viktor Orban, după câștigarea alegerilor de partidului Fidesz, a manipulat adoptarea unei noi legi a presei, foarte restrictivă. Acea lege a prevăzut totodată fuziunea tuturor ramurilor instituției publice radio-TV și plasarea lor într-o singură unitate, aflată sub controlul Consiliului Presei, care a vegheat la o epurare a jurnaliștilor critici.