Pe 12 iunie, Noaptea Muzeelor revine în spațiul fizic. Vezi AICI lista evenimentelor din BRAȘOV

Sâmbătă, 12 iunie, Noaptea Muzeelor colecționează pentru public sute de evenimente unice, derulate în aproximativ 190 spații culturale din 73 localități din toată România. Lista cu evenimentele care se vor desfășura la Brașov, poate fi consultată aici.

Art(a)live la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov se bucură să anunțe o experință deosebită pentru oaspeții nocturi din cadrul evenimentului mult așteptat, Noaptea Muzeelor. Comunitatea iubitoare de artă, dar și scepticii atrași de știință vor avea parte de o vizită memorabilă la artă în centrul Brașovului. Evenimentul reprezintă ultima posibilitate de vizitare a expoziției „Moon Impact. O poveste geologică”, dar și a Galeriei Naționale, căci muzeul își va închide apoi porțile până la mijlocul lunii iulie.

În expoziția „Moon Impact. O poveste geologică” vizitatorii de toate vârstele sunt așteptați pentru o ședință foto la muzeu, oferită de echipa Drag de Fotografie. Vizita la muzeu va fi imortalizată de Elian Coman, omul din spatele aparatului de fotografiat, iar explorarea spațiului se va simți cu un pas mai aproape de realitate. Fotografiile vor fi compilate într-un album pe platformele sociale ale muzeului și a paginii Drag de Fotografie pe Facebook.

În timpul vizitei la etaj, artista Getty Tatomir, Co-fondator și Event Manager al Galeriei de Artă Ora0, va fi înconjurată de maeștrii ai artei românești și de martorii care doresc să descopere actul de creație al unei picturi. Tablouri din Galeria Națională vor fi sursa de inspirație pentru Getty, iar creația realizată în incinta muzeului va fi scoasă la licitație. Fondurile vor fi donate Muzeului de Artă Brașov pentru susținerea activității acestuia în comunitatea locală.

Citeste și:  Noi reguli de funcționare ale activității CNAIR în PTF după aderarea României la spațiul Schengen

Vizitatorii vor avea ocazia să încheie vizita la Muzeul de Artă cu cafea oferită contra cost de Maxi’s Espresso Bar. Accesul în sălile muzeale nu este permis cu mâncare și băutură, iar bagajele voluminoase vor fi lăsate la recepția muzeului. Pe durata acestui eveniment, va fi permis accesul concomitent a 30 de persoane în incinta muzeului, cu respectarea măsurilor de combatere a epidemiei Covid-19.

Noaptea Muzeelor la Casa Mureșenilor

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov propune vizitatorilor expozițiile:

  • „Dinastia Mureșenilor” (expoziție permanentă)
  • „Școala de altădată” (expoziție temporară)

Muzeul Casa Mureșenilor organizează ateliere interactive, în cadrul cărora vizitatorii își creează propriul suvenir: o foaie tipărită la teascul – model Coresi.  Muzeul Casa Mureșenilor este partener al Muzeului Municipal Câmpulung în proiectul RECREAREA PRIMEI TIPOGRAFII din teritoriile Țărilor Române, care și-a propus realizarea a două replici funcționale, la scară, a primei tipografii din Țările Române (MODEL Coresi). Evenimentul principal se va desfășura de Noaptea Muzeelor, în paralel, și la Muzeul Municipal Câmpulung.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Pe durata programului rezervat Nopții Europene a Muzeelor, vizitatorii sunt invitați să se conecteze, prin expoziția permanentă din cadrul muzeului, cu viața brașovenilor din secolele XVIII – XX, să admire piesele unicat și pline de încărcătură simbolică prezentate în cadrul expoziției temporare ”De Paști în Țara Bârsei” și să participe, alături de copii, la cele două ateliere tematice de creativitate și îndemânare, sub îndrumarea profesioniștilor muzeului. Obiectele rezultate le vor putea păstra ca amintire.

Prima Școală Românească – o lumină în istoria neamului

Citeste și:  Rate mai mici la creditele ipotecare din 2025. IRCC scade la 5,66%

Prezentarea colecțiilor într-un tur captivant

Noaptea Muzeelor la Casa Mureșenilor – Casa Ștefan Baciu

Casa Memorială Ștefan Baciu este primul muzeu din România dedicat memoriei unui român din diasporă, Ștefan Baciu (1918-1993), poet, memorialist, ziarist, diplomat, profesor universitar stabilit, mai întâi  în Brazilia apoi, în Statele Unite ale Americii, în Honolulu-Hawaii.

Noaptea Albă la Brașov Underground Museum

Brașov Underground Museum intră în circuit de Noaptea Muzeelor. Ținem deschis până târziu în noapte și augmentăm experiența cu muzică live și proiecții. Până atunci vă așteptăm de marți până duminică în intervalul 12:00-20:00, la BUM e mereu noapte.

Expoziție „Jocurile strămoșești specifice din Șcheii Brașovului”

Expoziția „Jocurile strămoșești specifice junilor din Scheii Brașovului”, organizată de Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, va cuprinde expoziții cu costume vechi din Șcheii Brașovului, obiecte specifice Junilor, videoproeictii, Tinerii care ies la joc îmbrăcați în costume specifice Junilor din Șcheii Brașovului care vor vorbi vizitatorilor despre organizarea Jocului strămoșesc in anul 2021, iar fiecare vizitator va primi un suvenir din partea organizatorilor.

Noaptea Muzeelor la Castelul Bran

Ediția de anul acesta include deja cunoscutul tur nocturn al Castelului, precum si un concert cameral in Sala de Muzica a Reginei Maria. Accesul se face in regim de gratuitate, in intervalul orar 20:00 – 24:00, cu respectarea tuturor masurilor de siguranță impuse de autorități.

Lista actualizată cu evenimentele care se vor desfășura la Brașov, poate fi consultată aici.

Cu un program extins chiar și până dimineața, muzeele de stat și private, galeriile de artă și toate celelalte entități culturale participante definesc Noaptea Muzeelor 2021 ca pe un eveniment al inovației culturale și al curiozității, accesibil tuturor categoriilor de public.

Citeste și:  Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la noul salariul minim de 4.050 lei

Pe 12 iunie, marile orașe au pregătit zeci de de intervenții muzeale și artistice cu care publicul poate interacționa, de la expoziții și tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituții de cultură din orășelele, comunele și satele României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureș, Ciucea, Colți, Comana, Feldioara, Mircești, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești de Botoșani, Tămășeni, Todirești etc.

În București, 50 de muzee, galerii de artă, colecții, creativi, instituții publice de cultură și asociații,  institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpiză, palate și case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri și cartiere creative sau artiști independenți ademenesc publicul la Noaptea Muzeelor. Pentru prima dată, cu ocazia Nopții Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, într-un eveniment care reunește două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, precum și la alte experiențe culturale. În Iași, Primăria dă o replică organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecție.

Ampla desfășurare de anul acesta – offline sau online – este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe canalele media ale instituțiilor implicate.

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din RomâniaNoaptea Muzeelor

Mai multe informații găsiți alăturat, pe pagina noapteamuzeelor.org sau pe Facebook – https://www.facebook.com/noapteamuzeelor ​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.