Ministerul Educaţiei a finalizat procesul de acceptare a „Convenţiei globale privind recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior”

Prin Legea nr. 164/2021, România a acceptat Convenţia globală privind recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior, instrument normativ dezvoltat de UNESCO pentru a facilita recunoaşterea studiilor şi a mobilităţii academice, în linia celorlalte instrumente juridice şi practici internaţionale în domeniu.

Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, alături de Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO de la Paris, a participat activ la întregul proces de negociere la nivel internaţional a Convenţiei şi, ulterior, după adoptare, a demarat procedura legislativă de acceptare de către România a textului Convenţiei. Astfel, România se află printre primele state care şi-au exprimat consimţământul de a deveni parte a acestui instrument juridic internaţional.

Citeste și:  Un nou proiect de digitalizare administrativă, accesat de Consiliul Judeţean Braşov

Obiectivul general al Convenţiei este acela de a facilita şi consolida mobilitatea academică la nivel global, cooperarea internaţională privind recunoaşterea calificărilor de la nivelul învăţământului superior, promovarea calităţii învăţământului şi utilizarea optimă a resurselor educaţionale şi umane, promovarea oportunităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru toţi.

Convenţia urmăreşte stabilirea unor principii generale de recunoaştere pentru accesul la continuarea de studii, având de asemenea, rolul de a furniza un cadru de asigurare a calităţii care să răspundă adecvat diversificării tot mai rapide a furnizorilor de învăţământ superior. Acestuia i se adaugă referiri generale la recunoaşterea în vederea accesului la piaţa forţei de muncă.

În ceea ce priveşte obligaţiile statelor-parte la Convenţie, documentul conţine prevederi generale referitoare la obligaţiile cu privire la recunoaşterea calificărilor care permit accesul în învăţământul superior, recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior în scopul continuării studiilor sau acordării dreptului de a folosi titlul asociat respectivei calificări în acord cu legislaţia statului parte, inclusiv în perspectiva dobândirii unui loc de muncă. De asemenea, sunt prevăzute obligaţii în ceea ce priveşte recunoaşterea studiilor parţiale şi a învăţării anterioare în vederea finalizării unui program de învăţământ superior sau continuării studiilor la acest nivel, recunoaşterea studiilor parţiale şi calificărilor refugiaţilor şi persoanelor strămutate, precum şi situaţia cerinţelor suplimentare pentru admiterea la anumite programe din învăţământul superior.

Citeste și:  Concert vocal-simfonic excepțional sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, în așteptarea sărbătorilor pascale, la Filarmonica Brașov

Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor devine, conform Convenţiei, „structura naţională de implementare”, beneficiind de sprijinul celorlalte departamente şi organisme de specialitate ale Ministerului Educaţiei, în cooperare cu instituţiile de învăţământ superior din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.