Bisericile fortificate din județul Brașov sunt salvate rând pe rând de la degradare și vor deveni în maxim doi ani puncte importante de atracție pentru turiști. După startul lucrărilor de reabilitare de la Cincu, Biserica Evanghelică din Seliștat intră și ea într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reparații și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 1,336 milioane lei.
Peste 270.000 euro
Parohia Evanghelică C.A Seliștat a anunțat, într-o conferință de presă, startul lucrărilor în cadrul Proiectului „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Seliștat””, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,336 milioane lei, din care 1,271 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. „Așteptăm rezultate bune de la această echipă, care s-a încumetat să vină până în Seliștat pentru o lucrare care nu e atât de amplă cum ar fi Cetatea Făgărașului, dar la fel de importantă din punct de vedere al patrimoniului pe care îl deține Transilvania prin aceste cetăți fortificate. Sper că lucrurile se vor derula cu bine în așa fel încât să încheiem până în 2023, parte finală a Programului european II“, a declarat Emil Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.
„Mică, dar frumoasă“
Preotul Johannes Klein, sufletul Bisericii din Seliștat, a mulțumit tuturor celor implicați, celor interesați de soarta bisericii, și s-a arătat bucuros de prezența, din partea primăriei, a doamnei secretar și a fostului primar „domnul…eu îi spun eternul primar Șulea din Bărcut“. „Biserica aceasta mică, dar frumoasă, și pe care dacă o privești de pe dealurile dimprejur e chiar impozantă, are cam 700-750 de ani. Face parte dintr-o zonă frumoasă, dar și din incinta Centrului pentru tineret. Aici vin foarte mulți oameni, cam 600-700 pe ani, și biserica face parte într-un mod sau altul din aceste activități. Oamenii vizitează biserica, dar noi vrem să punem în valoare și Casa fructelor (hambarul), asta înseamnă să creăm acolo niște spații mai mari, mai ales pentru activități de zi.
Biserica va fi asigurată în sensul să dispară igrasia, să fie consolidată, probabil că va primi o podea nouă, vor fi reparații, o zugrăveală nouă“, a dezvăluit preotul Johannes Klein.
Mai mulți turiști
Prin această investiție demarată la Seliștat se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Seliștat și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu circa 20% anual.
„Am venit să facem treabă“
Proiectele demarate la mai multe biserici fortificate din județ au stârnit interesul Consiliului Județean, care promite implicare și rezultate vizibile în viitorul apropiat. Petru Nechifor, director în cadrul Direcției de management proiecte la Consiliul Județean Brașov: „Am lucrat pe la ministere, cu fonduri europene, înțeleg ce greu este. Partea ușoară e să scrii un proiect, să obții un contract de finanțare… dar implementarea e «cuiul lui Pepelea». Felicit proprietarul – Biserica Evanghelică pentru inițiativă și că a ajuns la această fază, pentru că sunt convins că a fost muncă susținută, în primul rând psihică și sper că proiectul va fi un început pentru zona aceasta. Din partea Consiliului Județean pot să vă spun că se fac eforturi. Suntem o echipă nouă, am venit să facem treabă și sunt convins că în câțiva ani se vor vedea și rezultatele“.
Din secolul XIV
Biserica cetate din Seliștat a fost construită în secolul al XIV-lea. Planul inițial de biserică-hală gotică a fost păstrat și după fortificarea din secolul al XV-lea, deși aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost înălțată cu un etaj de apărare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu două etaje de zidărie și o galerie de lemn la ultimul nivel.
Clădiri reabilitate
Lucrările de intervenție pentru reabilitarea acestui ansamblu au ca scop readucerea întregului sit cel puţin la forma cum arăta în timpul sfârșitului de secol XIX ca spirit, dar cu clădiri reabilitate și cu un spaţiu urban corespunzător cerinţelor contemporane. Astfel, sunt prevăzute lucrări de asanare, consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban.
Gheorghe Muntea, reprezentant diriginte de șantier din partea beneficiarului, va urmări pas cu pas desfășurarea lucrărilor. „Societatea pe care o reprezint desfășoară această activitate de peste 20 de ani, în 20 de județe din țară, pe clădiri monument istoric, dar și clădiri civile și industriale. Doresc și sper într-o cât mai bună colaborare cu partea de proiectare, constructor, consultanță și toți factorii implicați în cadrul acestui proiect“, a declarat Muntea.
POR
Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
„Proiectul a avut câteva probleme mari. A fost elaborat în 2014, chiar dacă s-a depus în 2016. În 2015 a avut loc un eveniment la București, numit Colectiv. Și de acolo s-au tras foarte multe probleme, pentru că ne-au impus niște lucrări de asigurare contra incendiului care nu mai erau eligibile, pentru că nu se pot face pe terenul bisericii, ci în afara lui. Costurile au explodat, costuri pe care trebuie să le suporte biserica. Trebuie făcut un depozit de 100 de kilolitri de apă, propus inițial subteran. Să vedem dacă există și altă soluție… trebuie aduși hidranți în stradă din acest depozit. Trebuie 2 pompe la depozit. Una electrică, iar dacă nu este curent, trebuie și o pompă cu motorină, să fii sigur că poți să pompezi. Mai mult decât atât, noi trebuie să aducem un hidrant în stradă și acolo mai trebuie rezolvată o posibilitate ca pompierii care ajung din Făgăraș, poate după 2 ore de la izbucnirea incendiului, să stropească până în vârful bisericii. Vă dați seama că toate acestea implică niște costuri mari, noi estimăm cam la 100.000 de euro, sumă care trebuie suportată de către biserică. Ca urmare, noi nu finanțăm cu 2 la sută cum este conform regulilor, ci cam 30 la sută din toată lucrarea. Dacă luăm în considerare că din 2014 până acum a mai fost inflație, a trebuit să mai tăiem niște lucrări, de asemenea a trebuit să suplimentăm și noi cu încă 40.000 de euro, astfel încât probabil că am ajunge pe la 40 la sută din toată lucrarea. Foarte greu de suportat, dar suntem mulțumiți că, în sfârșit, putem demara cu acest proiect.“, a transmis Johannes Klein, preot Seliștat.