Târg de ONG-uri organizat cu ocazia lansării platformei Voluntarbv.ro!

Platforma Voluntarbv.ro, dezvoltată de Agenția Metropolitană Brașov, va fi lansată săptămâna viitoare, în cadrul unui Târg de ONG-uri.

“Aici vei cunoaște oameni faini și implicați din comunitatea brașoveană și te vei putea înscrie la evenimentele din următoarea perioadă, având ocazia de a încheia contracte de voluntariat cu organizațiile care activează în sfera ta de interes.

În cadrul evenimentului va fi lansată platforma Voluntarbv.ro, dezvoltată de Agenția Metropolitană Brașov, care te va conecta la toate oportunitățile de voluntariat din comunitate. Pe scurt, voluntariat inteligent, sistem de bonusare în funcție de implicare, forum pentru consolidarea comunității, bonus shop și multe altele!

Alătură-te acestei inițiative unice la nivel local și național, iar #împreună vom da viață motto-ului nostru: “Platforma oamenilor implicați!”, transmit organizatorii.

Ce este platforma voluntarbv.ro?

Platforma voluntarbv.ro este un proiect gândit, realizat și lansat în premieră la Brașov, iar în cadrul acesteia vor putea fi centralizate toate evenimentele de voluntariat din orașul de la poalele Tâmpei.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov este inițiatoarea proiectului „Voluntariat Brașov”, prin care se dorește digitalizarea, promovarea și popularizarea activităților de voluntariat. „Prin platforma voluntarbv.ro ne propunem să aducem împreună comunitatea din zona metropolitană Brașov. Platforma va conecta voluntarii și organizatorii de evenimente sau activități, facilitând implicarea persoanelor, indiferent de vârstă, pregătire, experiență și statut social, în oportunitățile de voluntariat din zonă.”.

Premieră pentru Brașov și pentru România

Citeste și:  Ghidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale

Voluntarbv.ro propune o abordare inovativă și integrată, fiind unica platformă de acest tip, atât la nivel local, cât și la nivel național. „Este prima platformă de acest gen din Brașov și din țară. Sunt foarte multe oportunități de voluntariat slab promovate, motiv pentru care vrem să le oferim brașovenilor cadrul în care pot afla rapid despre acestea și se pot implica. Proiectul s-a concretizat după ce ne-am consultat cu mai multe organizații neguvernamentale, numeroase firme și chiar studenți din oraș. ONG-urile vor fi introduse pe platformă, vor învăța să își facă un cont, să organizeze un eveniment și să transmită documentele necesare care atestă autenticitatea instituției.”.

Participarea la evenimente publice și private

Evenimentele disponibile pe „Voluntariat Brașov” pot fi publice, unde este permisă participarea tuturor utilizatorilor (fie că fac sau nu parte din ONG-ul organizator) sau private/interne, vizibile doar membrilor respectivului ONG. „Ca voluntar, în cadrul oricărui eveniment, îți vei putea exprima dorința privind task-ul de care ai vrea să te ocupi. Totodată, după primirea contractului de voluntariat în format electronic, ți se va trimite un email care te va îndemna să te duci cu acesta la organizația în care te vei implica, pentru a-l semna. Timpul investit este contorizat automat de platformă, iar la finalul activității, atât coordonatorul, cât și voluntarul pot oferi o recenzie cu privire la experiența avută.”.

Contract de voluntariat încheiat de ONG-uri

Citeste și:  Ghidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale

Organizațiile au obligația de a-i accepta pe utilizatori și de a încheia un contract de voluntariat cu aceștia. „Cererea de a te înscrie în platformă ca ONG va fi sau nu validată de către administrator. Dacă organizațiile nu trimit documentele necesare, acestea nu vor fi vizibile pentru utilizatori. Pe parcursul funcționării vom face o serie de verificări, pentru a ne asigura de conformitatea implementării procesului de către utilizatori. După ce ești acceptat într-o organizație, vei avea acces la evenimente private sau interne și la harta ONG-ului. De asemenea, îi vei putea vedea pe ceilalți utilizatori acceptați și arhiva cu activitățile organizației”.

Fiecare eveniment are un anumit punctaj, iar întreaga activitate a voluntarilor este monitorizată. „Pentru că timpul petrecut în cadrul evenimentelor este foarte important, iar pentru studenții care fac practică sau participă la diverse internship-uri reprezintă un valoros punct de reper, acesta este contorizat automat. Există chiar și posibilitatea ca utilizatorii să publice niște statistici privind activitatea lor. Singura problemă pe care am întâmpinat-o ține de „răsplata” primită de voluntarii care participă la evenimente. Dacă ți se oferă ceva în schimb, practic însușirea de voluntar își pierde valabilitatea. Din acest motiv a apărut necesitatea realizării contractelor dintre ONG-uri și utilizatorii platformei.”.

„Platforma oamenilor implicați”

Citeste și:  Ghidul e-Transport. Ce trebuie să știe contribuabilii care realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale

Aceasta este gândită ca o platformă universală, pe care fiecare locuitor al Brașovului o poate accesa. „Nu trebuie să fie neapărat voluntariat. Ai posibilitatea de a face o muncă civică sau de a dona, în funcție de propriile preferințe. Motto-ul nostru chiar este <<Platforma oamenilor implicați>>.  Cu această ocazie fac un apel către tineret: Dacă nu vă simțiți auziți sau dacă vreți să influențați în bine alte persoane, cu ajutorul propriului exemplu, vă invit să vă alăturați comunității „Voluntariat Brașov”, atât pentru viitorul vostru, cât și pentru cel al comunității brașovene. De la fiecare dintre noi pleacă schimbarea. Hai să ne implicăm pentru a ne dezvolta pe plan personal și pentru a dezvolta comunitatea!”.

“Voluntariatul reprezintă socializare, dar totodată dovada de compasiune si înțelegere prin ajutorul pe care îl acordăm celorlați. Fiind o activitate non-profit, câștigurile nu sunt cele materiale, dar ele există, pentru că obținem cunoștințe și abilități noi. În plus, o să descoperim că în timpul nostru liber putem avea activități utile și chiar distractive. În acest context, punem la dispozitie comunității un instrument pentru gestionarea activităților pe baza de voluntariat și în același timp un instrument pentru dezvoltarea abilităților utilizatorilor”.

Târgul de ONG-uri va avea loc miercuri, 25.08.2021, între orele 17.00-19.00 pe str Michael Weiss 31.

Toți cei care vor opta pentru înscrierea în platformă, la data lansării, vor avea parte de premii surpriză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.