Primăria Brașov prelungește termenul până la care cetățenii pot aduce îmbunătățiri regulamentului de bugetare participativă

Primăria Municipiului Brașov prelungește termenul de dezbatere publică a proiectului de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“.  Brașovenii pot face propuneri de modificare a acestui regulament până în data de 13 septembrie inclusiv, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: infopublice@brasovcity.ro, sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.30, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

Proiectul de regulament a fost lansat în dezbatere publică în 3 august, iar până acum a fost înregistrată o singură propunere, care însă nu vizează regulamentul, ci este doar o propunere de proiect ce ar putea fi finanțat abia după adoptarea regulamentului. Din acest moment, în această fază, propunerea nu se încadrează în tema dezbaterii publice. Subliniem că în această fază, propunerile trebuie să vizeze forma regulamentului.

Scopul „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“ este de a implica cetățenii municipiului Brașov într-un proces democratic de identificare a problemelor orașului, de dezbatere privind prioritizarea acestora și de luare a deciziei privind modul de cheltuire a unei părți din bugetul local. Acest proces presupune asumarea comună de către autorități și cetățeni a unui rol participativ în definirea şi abordarea problemelor comunităților orașului.

Citeste și:  Salvamont România: Ce trebuie să facem în caz de accident pe pârtia de schi în sezonul de iarnă

Obiectivele bugetării participative sunt adaptarea mai bună a politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor; creșterea gradului de colaborare și asumare în procesul de dezvoltare urbană de către cetățeni și autorități; consolidarea democrației participative prin implicarea mai mare a cetățenilor la exercițiul de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate; creșterea gradului de transparență a activității administrației publice locale; consolidarea relației dintre autorități și cetățeni printr-o comunicare mai eficientă, dialog și colaborare de ambele părți.

„Este vorba de 2 milioane de lei repartizate pe patru domenii prioritare, și este forma directă prin care voi, cetățenii, puteți să vă implicați și să luați decizii cu privire la modul în care banul public este cheltuit. Spre deosebire de ediția trecută, aș vrea să subliniez două puncte importante: Evaluarea se va face de către o comisie mixtă, care va grupa atât personal din cadrul Primăriei Brașov, cât și experți independenți, membri ai societății civile și reprezentanți ai Consiliului Local. Pe de altă parte, am prins și o etapă de maturare a proiectelor, în care ideile voastre vor fi dezbătute de către specialiști și veți primi consultanță, în sensul îmbunătățirii acestora. După ce va sta în consultare publică, Ghidul va fi aprobat de către Consiliul Local. Urmează apoi lansarea apelului de proiecte, astfel încât acestea să se regăsească în bugetul din 2022. Vă invit să ne trimiteți sugestiile voastre, să ne ajutați să îmbunătățim ghidul gândit de către noi și vă așteptăm în număr cât mai mare să propuneți proiecte relevante pentru Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban, în momentul lansării dezbaterii publice.

Citeste și:  Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 4,4% în primele 9 luni din 2024

Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa – atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și votul asupra acestora – doar cetățenii cu vârsta peste 18 ani, cu domiciliu sau rezidență temporară/flotant în Municipiul Brașov.

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

Orașul mobil– 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.

Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.

Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate.

Citeste și:  Peste 2.300 de intervenții ale polițiștilor în sprijinul cetățenilor, în ultimele 24 de ore

Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.

Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.

Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.

Orașul comunităților – 500.000 de lei. 

  1. infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală;
  2. infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.

infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.