Cinci proiecte de mediu ce vor fi cofinanțate în cadrul Forumului Orașelor Verzi, din bugetul local. Decizia comisiei, în urma calculului punctajelor, a fost de finanțare a 6 proiecte, dintre care unul a fost retras de inițiatori.
Cele cinci proiecte câștigătoare și care vor fi implementate sunt:
- Școala Pământului – proiect de educație pentru natură, inițiat de Asociația Culturală Museion;
- Hai pe 2 roți!, proiect inițiat de Asociația „Tot mai verde“;
- Împreună pentru sănătatea mediului brașovean, inițiat de Propark – Fundația pentru Arii Protejate;
- Alpin Film Festival – Asociația Secvențe;
- Ecotrack – evaluarea amprentei de carbon folosind conceptul de green gamification, al Asociației „Creștem România Împreună“.
Proiectele vizează o paletă foarte largă de activități: de la „Școala Pământului“, un proiect de educație non-formală cu nouă ateliere pentru copii și o piesă de teatru, până la ateliere de învățare a mersului pe bicicletă sau lansarea unei aplicații privind amprenta de carbon a fiecărui brașovean, ori identificarea, cu ajutorul cetățenilor, a speciilor de arbori invazive din Brașov și înlocuirea lor cu specii care cresc calitatea aerului.
,,Ne bucurăm că societatea civilă se alătură demersului municipalității în organizarea Forumului Orașelor Verzi, cu proiecte creative și de un real folos pentru brașoveni. Sperăm ca aceasta să fie începutul unei frumoase colaborări, astfel încât în anii următori să creștem bugetul alocat ONG-urilor, iar apelul să stârnească un interes încă și mai mare. Acestea nu vor fi singurele evenimente dedicate publicului larg din cadrul FOV; avem parteneri care vor avea propriile evenimente, în diferite locuri din oraș, cum ar fi AFI sau Coresi. Facem echipă cu brașovenii pentru cel mai important eveniment de sustenabilitate din țară, iar acesta este cel mai mare câștig: o comunitate puternică, raliată la același scop: Brașov, capitala verde a României”, a declarat Nicoleta Cîrjan, coordonatorul FOV.
Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.