În perioada 21 -24 septembrie se desfășoară, în Poiana Brașov, cea de a treia ediția Forumului Eficienței Energetice din Europa Centrală și de Est (C4e), eveniment la care participă reprezentanți ai Comisiei europene, ai autorităților centrale și locale din țări din Europa centrală și de est, precum și specialiști din domeniu. Obiectivul acestui forum este de a identifica cele mai bune soluții pentru a reduce poluarea provocată de consumurile energetice ale clădirilor publice și private, astfel încât să se ajungă la un consum energetic aproape 0 (n-ZEB).
Gazda acestui forum este primarul Brașovului, Allen Coliban care, după cuvintele de bun venit adresate participanților, a vorbit despre importanța, dar și sprijinul pe care autoritățile trebuie să îl acorde eficientizării clădirilor și implicit reducerii poluării provocate de consumul energetic al clădirilor, publice și private.
,,În primul rând, mă bucur că putem găzdui acest forum. Cred că acum 10 ani acest eveniment, sau să fi avut discuții pe această temă, ar fi fost de neimaginat. Asta spune mult despre modul în care s-au schimbat priorităţile în ultimii cinci ani sau chiar mai puţin. Și noi, fiecare dintre cei de aici, avem rolul de a deveni campioni în acest tip de tranziție către eficiența energetică, avem rolul de a face orașele noastre și planeta noastră un loc mai bun pentru a trăi. Știm cu toții despre principiile europene legate de reabilitarea și construirea clădirilor, noul Bauhaus european, despre sustenabilitate, despre estetică, despre incluziune, pe care trebuie să le luăm cu toții în considerare atunci când discutăm despre renovarea clădirilor noastre sau construirea de clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Știm cu toții că 40% din emisiile de CO2 sunt generate, în Europa, de clădiri și că, de asemenea, ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în aceste clădiri. Deci, aceasta este, de asemenea, o unitate de măsură, aceștia sunt indicatorii pentru modul în care trebuie să abordăm renovarea. Din perspectiva orașului și din perspectiva municipalității, ca factorii de decizie, este foarte important pentru noi să ne angajăm la aceste tipuri de ținte, la aceste tipuri de obiective. Suntem în proces de renovare a clădirilor publice, de renovare a infrastructurii educaţionale, avem deja acorduri cu parteneri de încredere, avem un contract cu BERD pentru 10 milioane de euro, şi ne angajăm să facem parte din această schimbare. Și cred că toată lumea din această sală ar trebui să aibă același tip de angajament. Închei prin a spune că sunt fericit să fiu aici și sper că forumul C4e, de aici, din Poiana Brașov, va fi terenul perfect pentru acest tip de discuții, pentru a împărtăși cele mai bune practici sau pentru a face schimb de provocări și pentru a găsi soluții împreună”, a declarat primarul Allen Coliban.
Vă reamintim că, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, primarul Allen Coliban a semnat ediția cu țintele revizuite ale Convenției Primarilor privind clima și energia. Astfel, Brașovul s-a angajat, până în 2030, să reducă cu 55% emisiile de dioxid de carbon, iar până în 2050 să atingă neutralitatea climatică. Una dintre acțiunile pe care și le-a asumat municipalitate pentru a atinge acest prim obiectiv, de reducere cu 55%, este ca, până în 2030, toate clădirile publice aflate în proprietatea Municipalității, de la unități de învățământ la clădiri în care funcționează servicii publice, să fie eficientizate energetic.
În programul Municipalității de eficientizare energetică pentru acest an sunt incluse două unități de învățământ, Colegiul Tehnic Transilvania, cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, Colegiul Tehnic de Transporturi, căminul și sala de sport, precum și 19 blocuri în care locuiesc persoane aflate în situații sociale deosebite, pentru ultima investiție, fondurile au fost obținute prin Legea Bugetului de Stat.
În paralel, Municipalitatea este în discuții avansate cu BERD pentru o finanțare în valoare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea a 6 clădiri publice: sediul ISU, de pe str. Mihai Viteazu nr. 11, fostul punct termic de pe str. Olteț nr. 8, clădirile situate vis-a-vis de institutul cartofului, aflate acum în proprietatea Municipiului, Colegiul Național Andrei Șaguna, corpul A și B, sediul Primăriei Brașov și sediul RATBv. Totodată, Municipalitatea va continua programul de eficientizare energetică a unităților de învățământ din Brașov.
Dacă în cazul lucrărilor de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe, această investiție presupune anveloparea clădirii și refacerea hidroizolațiilor, în cazul investițiilor care vizează clădirile publice aparținând Municipalității, acest lucrări presupun o investiție mult mai complexă. Astfel se execută lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încalzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu (panouri fotovoltaice pentru producere energie electrică şi panouri solare pentru prepararea apei calde), lucrări de reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.
Ce beneficii le aduce locatarilor o clădire care respectă standardul nZEB
O clădire care respectă acest standard nZEB este, în fapt, o clădire sustenabilă (sau „verde”). Adică e bună pentru oameni, bună pentru mediu și bună din punct de vedere economic.
Iată cum:
- consumă mult mai puține resurse, de cele mai multe ori generând o creștere de conform sau calitate a vieții;
- își poate genera singură o parte din resurse sau chiar întreg volumul necesar, fie că vorbim de energie, de apă sau de mâncare – în România astăzi, de exemplu, poți să produci energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice și să vinzi energia în exces în rețea, ca prosumator;
- nefolosind materiale toxice și filtrând aerul prin sistemul de ventilație ce asigură o cantitate corectă de oxigen și o curățare a aerului de poluanți, este mai sănătoasă din punct de vedere al aerului din interior;
- înseamnă un nivel de iluminat natural ridicat și un iluminat artificial dimensionat corect;
- e realizată în așa fel încât să ai parte de o izolare fonică bună și un nivel de reverberație (ecou) interior imperceptibil.