Viitor promițător pentru zimbrii liberi din Munții Țarcu

După aproape 6 ani proiectul inițiat de Rewilding Europe și WWF-România pentru repopularea cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest prezintă o serie de rezultate captivante: cea mai mare populație de zimbri liberi din România, exemple de coexistență și ecoturism. Cunoștințele acumulate pe parcursul proiectului LIFE RE-Bison sunt fundația pe care se vor dezvolta în viitor populațiile viabile genetic din lanțul carpatic românesc.

Din 2016 și până astăzi s-au realizat 14 transporturi în colaborare cu 32 de centre de reproducere și rezervații din Europa fapt care a dat șansa echipei să îmbunătățească procesul de reintroducere a zimbrilor, de la un an la altul.

„Selecția atentă a exemplarelor de zimbru în funcție de vârstă, gen și proveniență genetică, formarea grupurilor înaintea translocării și alegerea corectă  a transportatorului au contribuit la adaptabilitatea animalelor și au mărit șansele de supraviețiure. Puii născuți în sălbăticie între 2016 și 2021 ne arată că habitatul este unul prielnic și specia poate reveni cu succes” ne spune Mariana Drugă, Manager proiect LIFE Re-Bison, WWF România.

Cei peste 100 de zimbrii din liberate sunt constant monitorizați de rangerii WWF în teren și cu ajutorul tehnologiei, iar până acum urmele și alte semne ale prezenței zimbrilor au fost înregistrate de peste 750 de ori. 28 de zimbri au fost echipați cu colare pe parcursul proiectului, ceea ce a permis monitorizarea lor prin GPS și setarea unor garduri virtuale în jurul terenurilor, sălașelor sau livezilor care ar fi putut intra în arealul de distribuție a zimbrilor.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Datele colectate de colarele GPS, împreună cu variabilele de mediu, cum ar fi altitudinea, utilizarea terenurilor, tipul de vegetație etc. au fost utilizate pentru a calcula distribuția actuală a speciei (home range) și favorabilitatea habitatului în zona de reintroducere. Conform acestei analize distribuția speciei se întinde pe o suprafață de aproximativ 89 km2, dintre care 18,4 km2 sunt intensiv folosiți.
Modelările privind favorabilitatea habitatului au indicat că zimbrii preferă în special pădurile de foioase, pajiștile naturale și zonele de tranzit dintre acestea, împreună cu alți factori precum disponibilitatea apei și panta terenului.

Pe parcursul proiectului s-a realizat un studiu parazitologic sub coordonarea Dr. Andrei Mihalca în baza protocolului de colaborare dinte WWF România și  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. S-au colectat 247 probe din fecale din teren și au identificat 11 tipuri de paraziți. Analiza ADN prin genotiparea SNP (Single Nucleotide Polymorphisms) realizată de Institutul Senckenberg pentru Genetica Faunei Sălbatice din Germania ne indică faptul că zimbrii reintroduși în sud-vestul României includ întreaga gamă a diversității genetice disponibile la nivel global a liniei Lowland-Caucasian a speciei.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

„Fiecare reușită a însemnat multă muncă, în teren, de cercetare, multe colaborări și determinare pentru a înfrunta provocările lacunelor legislative în ceea ce privește reintroducerea speciei și gestionarea post-eliberare în sălbăticie. Evenimentul de încheiere a proiectului LIFE RE-Bison ne arată că interesul față de proiect a crescut la nivel local și național, dar și că este nevoie de o strategie unitară, prin care putem continua să asigurăm viitorul zimbrului în lanțul carpatic.” Orieta Hulea, Director WWF România.

Cu scopul de a aduce toți colaboratorii împreună și pentru a păstra efortul de conservare a zimbrului, în perioada 23 și 24 septembrie s-au ținut prezentări privind scopul, rezultatele, provocările proiectului LIFE RE-Bison și inițiativelor similare din România și s-a realizat o vizită pe urmele zimbrilor liberi din Măgura Zimbrilor, Armeniș. Au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Serviciul Teritorial Caraș-Severin, Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Reșița, Ocolului Silvic Teregova și Primăriei comunei Armeniș, Parcului Natural Vânători Neamț, Parcului Natural Porțile de Fier, Parcurilor Naționale: Domogled – Valea Cernei, Semenic, Cheile Nerei – Beușnița, Fundației Conservation Carpathia, Rewilding Europe, USAMV Cluj-Napoca, școlilor din Armeniș și Teregova și presei.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Proiectul LIFE RE-Bison “Acțiuni urgente de refacere a populației de zimbru în România” este derulat de WWF România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea  Uniunii Europene, prin Programul LIFE. (LIFE14 NAT/NL/000987)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.