Primăria Brașov iluminează astăzi în culoarea roz clădirea municipalității și literele ,,BRAȘOV” de pe Tâmpa pentru a marca Ziua internațională a luptei împotriva cancerului la sân, dar și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la această formă de cancer, cea mai frecventă formă în rândul femeilor, și la importanța efectuării de controale periodice, având în vedere că acest tip de cancer se poate trata cu succes în multe cazuri, dacă boala este descoperită la timp.
Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.
La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân, menţionează site-ul www.iocn.ro.
Pe de altă parte, cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri, dacă boala este descoperită la timp. Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba.
Statisticile arată că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viaţa lor, un nodul mamar. Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii.