Infractorii continuă să facă victime pe internet

Internetul reprezintă un spaţiu în care comunicarea, informaţia şi divertismentul sunt beneficii uşor de accesat, indiferent de vârsta şi de cultura utilizatorului. Cu toate acestea, în lipsa unei informări corecte cu privire la riscurile la care puteţi fi expuşi, puteţi deveni foarte uşor victime ale infracţiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice.

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Braşov atrage atenţia cetăţenilor asupra unei noi metode de înşelăciune utilizată de infractori prin intermediul sistemelor informatice. Ca un element de noutate, infractorii apelează cetăţenii pe telefoanele fixe, vorbesc de obicei în limba engleză şi se recomandă ca fiind din partea Microsoft America.

Astfel, aceştia susţin că în urma unor rapoarte trimise pe sistemele de operare instalate pe calculator s-a constatat prezenţa unor fişiere dăunătoare (în special cu referire la tranzacţii neautorizate), motiv pentru care este necesară detectarea vulnerabilităţii şi înlăturarea fişierelor suspecte.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

În acest sens, infractorul o determină pe victimă să îşi instaleze un program ce permite accesul de la distanţă a comenzilor calculatorului pentru a-i permite să remedieze presupusa problemă. În continuare, infractorul lansează ideea conform căreia daunele au fost cauzate de aplicaţia Internet Banking şi victima permite accesul la contul acesteia online.Iniţial, în contul victimei se face un virament, pentru a-i câştiga încrederea pentru ca ulterior, după ce victima se deloghează, să fie sustrase sume de bani din contul respectiv.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Poliţia Braşov recomandă:

  • Nu instalaţi programe care permit accesul la comenzile calculatorului/telefonului dvs de la distanţă;
  • Nu permiteţi accesul niciunei persoane la comenzile calculatorului/telefonului dvs, indiferent de pretextul invocat şi de modalitatea prin care vă contactează;
  • Navigaţi în siguranţă pe internet, folosiţi antivirus, care protejează calculatorul personal şi datele împotriva problemelor cauzate de viruşi, malware, spyware;
  • Actualizaţi periodic sistemul de operare utilizat de calculator, laptop sau smartphone prin care accesaţi internetul şi serviciul de internet banking (prin actualizări, producătorul de sisteme de operare remediază continuu vulnerabilităţile care apar);
  • Nu instalaţi aplicaţii din surse nesigure şi nu deschideţi mailuri suspecte care solicită comunicarea unor date de securitate (parole, PIN-uri) pentru remedierea unor presupuse vulnerabilităţi apărute, care te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.