Achiziţiile pe care spitalele braşovene din subordinea Consiliului Judeţean le-au realizat în perioada pandemiei sunt recuperate din fonduri europene.
În data de 2 noiembrie 2021 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Gestionarea efectelor pandemiei COVID-19 în județul Brașov”, pe care UAT Judeţul Braşov îl implementează ca lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
Proiectul este finanţat în cadrul Autorităţii de Management (AM) a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Perioada de implementare a proiectului este de 26 luni, respectiv în intervalul 01.02.2020 – 31.03.2022 care include și perioada de desfășurare a activităților proiectului premergătoare semnării contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3.658.526,89 lei.
Din suma totală, 3.568.237,89 lei sunt destinate pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie personală necesare în combaterea crizei sanitare cauzate de virusul COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență şi al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.
Astfel, prin intermediul proiectului urmează să fie decontate materialele achiziţionate de cele două unităţi spitaliceşti cu fonduri asigurate din bugetul Judeţului Braşov şi din venituri proprii, pentru a combate sau a diminua efectele pandemiei.
Printre acestea amintim: alcool şi geluri dezinfectante, materiale de curăţenie, reactivi, consumabile hematologice, huse pentru paturi şi tărgi, lenjerii de pat, branule, catetere, covoare pentru decontaminare, electrozi EKG, lame de bistuiu, materiale sanitare de unică folosinţă (măşti, combinezoane, mănuşi, papuci, saci), pulsoximetre, plasturi, măşti de ventilaţie oxigen, spirometre, diferite tipuri de recipiente, pungi de recoltare şi drenaj, truse pentru diverse activităţi medicale, tuburi, viziere, kituri pentru oxigenoterapie, dar şi alte tipuri de kituri necesare în terapii.
Achiziţiile menţionate au fost realizate cu respectarea legislaţiei în domeniu, fiind avizate de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov în ceea ce priveşte necesitatea.
Sumele care vor fi recuperate din fonduri europene de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă totalizează 2.554.237,50 lei, iar cele care vor reveni Spitalului Clinic de Boli Infecţioase sunt în cuantum de 1.014.000,39 lei. Alte cheltuieli din cadrul proiectului sunt cele privind activitățile cu informarea și publicitatea (24.395 lei), activitățile de audit financiar (29.750 lei) şi managementul de proiect (36.144 lei).
Acesta este cel de-al doilea proiect cu finanțare AM POIM pe care Consiliul Judeţean Braşov îl implementează.
Primul proiect se intitulează „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în județul Brașov” şi a fost accesat în anul 2020, UAT Județul Brașov având ca parteneri Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie. Proiectul este în valoare de 45.533.446,93 lei şi a ajuns spre finalul perioadei de implementare.