Reparațiile și consolidările la turnuri și bastioane, finalizate

Primăria a finalizat lucrările de de reparaţii curente şi de întreţinere la căile de acces către turnurile, bastioanele şi zidurile de apărare ale Brașovului și intenționează să le redea circuitului turistic, deși încă așteaptă Hotărârea de Guvern care va reglementa trecerea acestor monumente de la Consiliul Județean la Primăria Brașov.„Am făcut acea intervenție de urgență pentru obiectivele istorice care sunt sau nu sunt ale județului sau ale municipiului, am făcut un protocol cu Consiliul Județean, în așteptarea unei hotărâri de guvern care nu mai vine, am primit și un răspuns de la Prefectură, care ne spune exact ce știam. Le vom prelua în baza acestui protiocol și o să găsim o posibilitate, împreună cu ONG-uri partenere, pentru a crea evenimente și a le redeschide publicului. Avem câteva soluții și le vom anunța în următoarea perioadă“, a declarat primarul George Scripcaru, care a solicitat Instituției Prefectului să facă mai mult pentru a soluționa această problemă, având în vedere că, fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, ar trebui să fie interesat și de problemele cu care se confruntă Brașovul. Reamintim că situația administrării cetății vechi a Brașovului este incertă, din cauză că potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 972 din 2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru sunt cuprinse în anexa 2 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov, dar și în anexa nr. 1 a aceleiași hotărâri de guvern, cuprinzând inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al Judeţului Braşov. În aceste condiţii, nici administraţia judeţeană, nici Primăria Braşov nu pot realiza investiţii în aceste obiective, și este necesară o nouă hotărâre de guvern, care să lămurească această problemă. Cu toate că a fost realizat un proiect de hotărâre de către CJ transmis Guvernului, acest act normativ nu a fost emis. Bastioanele şi turnurile care fac obiectul acestui transfer sunt închise încă din anul 2015, când Curtea de Conturi a României a impus Consiliului Judeţean Braşov să le predea proprietarului înscris în Cartea Funciară, respectiv municipiul Braşov, care însă nu le poate administra, întrucât HG 972/2002 stipulează că administratorul este, totuși, CJ.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

Primarul brașovului George Scripcaru a anunțat că lucrările de reparaţii și consolidare începute în mai la turnurile, bastioane şi zidurile cetăţii medievale, de sub Tâmpa, au fost finalizate.
Toate aceste lucrări de întreținere la scările și platformele de lemn, din jurul cetății vechi, erau necesare pentru ca brașovenii și turiștii care vizitează obiectivele să nu se expună pericolelor de accidentare.

„Având în vedere că, de atâţia ani, aşteptăm Hotărârea de Guvern prin care să se clarifice situaţia patrimonială a turnurilor şi zidurilor de apărare, am luat decizia ca, până la reglementarea situaţiei juridice, să facem lucrări de întreţinere la zonele adiacente acestor ziduri şi turnuri. Astfel, în această primăvară am demarat un program amplu de reparaţii la scările de acces spre turnuri, platformele de belvedere, balustradele de legătură etc. care, din cauza faptului că aceia care le-au avut în administrare nu le-au întreţinut în aceşti ani, reprezentau deja un pericol pentru turiştii şi braşovenii care voiau să le viziteze”, a declarat George Scripcaru la momentul începerii lucrărilor de reparații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.