Lovitură pentru antreprenori: Impozite mai mari, pentru bani la buget!

Ministerul Finanțelor vrea să scadă de la 1 ianuarie 2022 pragul de încadrare a IMM-urilor la plata impozitului pe venit de 1%, potrivit unui proiect de OUG publicat pe pagina web. Mai precis, pragul de încadrare va scădea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. În consecință, firmele cu cifra de afaceri peste 500.000 euro vor plăti din 2022 impozit de 16% pe profit în loc de 1% pe cifra de afaceri.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, prevede:

  • Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită,
  • Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.
  • Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.
Citeste și:  Un vot pentru Partidul Naţional Liberal (PNL), duminică, înseamnă garanția că Brașovul va avea întâietate pe harta dezvoltării naționale!

Scăderea pragului cifrei de afaceri, de încadrare a firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii a fost convenită de Guvernul Cîțu cu Comisia Europeană, ca reformă în Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România va avea la dispoziție 29,2 miliarde de euro, sprijin financiar. Ceea ce nu s-a stabilit în PNRR era exact cu cât va scădea acest prag de 1 milion de euro – cifră de afaceri.

Modificarea Codului Fiscal va intra în vigoare imediat, deși guvernul Ciucă promisese că nu va schimba Codul Fiscal peste noapte, ci va da o perioadă de grație de 6 luni înaintea oricărei modificări.

În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 4.869.400 lei (1 milion euro la cursul de schimb BNR din data de 30 decembrie 2020).

Citeste și:  Rata şomajului a ajuns la 3,2%, la sfârşitul lunii trecute

Astfel, firmele care au avut venituri ce nu au depășit acest prag la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii astfel:

1% din venituri – firmele cu angajați,
3% din venituri – firmele fără angajați.

Dacă au depășit pragul de 1 milion de euro, firmele intră la regimul de plată a impozitului de 16% pe profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.