Epidemie de gripă la Spitalul de Pediatrie Braşov!

Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii e plină în această perioadă. În această lună, 200 de copii au fost diagnosticaţi cu gripă doar la spital. Numărul mare de îmbolnăviri şi cu alte afecţiuni respiratorii a făcut ca prezentările la camera de gardă să se dubleze. Medicii abia fac faţă valului de prezentări, iar părinţii aşteaptă zeci de minute să le fie consultaţi copiii. De cealaltă parte, un singur medic a consultat într-o gardă de 12 ore peste 100 de copii.
„Începând cu sfârşitul lunii noiembrie şi până în prezent sunt diagnosticate în cadrul unităţii de primiri urgenţe 200 de pacienţi cu gripe. 194 de gripe de pacienţi cu gripe de tip A, iar 6 pacienţi cu gripe de tip B, prin testele rapide pe care le efectuează laboratorul spitalului. Au fost diagnosticaţi inclusiv copii nou născuţi până într-o lună şi copii până la 17 ani”, a spus, joi, dr. Octavian Dumitraş, medic specialist medicină de urgenţă.

Paturile sunt acum ocupate
În prezent, secţia de boli respiratorii şi compartimentele aferente acesteia  sunt pline. Toate cele 45 de locuri sunt ocupate, iar medicii încearcă zilnic să elibereze câteva locuri pentru a face loc altor copii bolnavi. Cei care şi-au mai revenit sunt externaţi cu tratament la domiciliu. Numărul mare de îmbolnăviri face ca la UPU să stea laolaltă copii cu diferite afecţiuni, iar riscul de a contracta gripa creşte.
„Apelul către părinţii care-şi aduc copiii la unitatea de primi urgenţe este să-i aducă la UPU pentru afecţiuni adevărate, grave De ce? Pentru că dacă îi aduc pentru afecţiuni minore, care ar putea fi tratate şi acasă, riscă să plece de la noi cu alte afecţiuni grave pentru care apoi vor reveni –  respiratorii sau digestive, de obicei. Pot contracta gripă dacă intră în contact cu un pacient care are gripă şi aşteaptă la unitatea de primiri urgenţe, da, pot contracta gripă”, a subliniat dr. Liviu Muntean, director medical Spitalul Clinic de Copii Braşov.
Pe de altă parte, părinţii care ajung cu copiii la urgenţe spun că nu au ce să facă şi au nevoie de părerea unui medic specialist, chiar dacă riscă să plece acasă cu alţi viruşi. „o durere de cap mai zdravănă nepoţica, a intrat înăuntru, să-i facă o radiografie. E aglomerat, dar aşa este, sunt sărbători, trebuie să înţelegem”, ne spune bunicul unei fetiţe.
„Cel mic a venit cu insuficienţă respiratorie, s-a complicat un pic treaba, dar sperăm să fie bine. Aici am făcut Crăciunul şi Revelionul tot aici vom fi”, ne-a spus o mămică.  

Vaccinaţi copiii!
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi vaccineze copiii atât cu vaccinul antigripal, cât şi cu cel pneumococic. „Ideal  ar fi să se vaccineze toată lumea antigripal, peste vârsta de şase luni Este indicată vaccinarea pentru copiii peste 2 ani cu vaccin pneumococic 13 valent, cel puţin o doză, mai ales cei care merg la grădiniţă. În felul acesta îi protejaţi şi de gripă, dar şi de complicaţia ei cea mai de temut: pneumomia pneumococică”, a atras atenţia conf. dr. Oana Falup Pecurariu şef clinică Pediatrie 1.
În luna decembrie, în total, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Copii Braşov au fost deja peste 4000 de prezentări cu diverse probleme, aproape dublu faţă de o lună normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.