Valabilitatea certificatului verde de vaccinare, limitată la nouă luni. Măsura se aplică din februarie

Certificatul verde digital privind COVID-19 urmează să fie valabil, începând din 1 februarie 2022, timp de doar nouă luni de la vaccinarea cu schema completă, potrivit unui regulament european oficializat în 26 decembrie. În prezent, documentul unic gândit să înlesnească deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul pandemiei de COVID-19, este valabil, în cazul celor vaccinați, până pe 30 iunie 2022.

Începând din 1 februarie 2022, valabilitatea certificatul verde urmează să fie de doar nouă luni de la vaccinarea cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit Regulamentului CE 2.288/2021, publicat chiar azi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (documentul se aplică direct în statele UE). După cum stabilesc actualele reguli, certificatului verde pentru vaccinare este valabil până pe 30 iunie 2022.

Așadar, certificatele de vaccinare vor fi acceptate de statele membre pentru o perioadă de nouă luni de la administrarea ultimei doze din vaccinarea primară. Pentru un vaccin cu doză unică, asta înseamnă 270 de zile de la prima și unica doză. În cazul unui vaccin cu două doze, este vorba de 270 de zile de la a doua doză sau, în conformitate cu strategia de vaccinare a statului membru în care s-a efectuat vaccinarea, de la prima și unica doză pentru persoanele vindecate. Ținând cont de aceste schimbări, statele membre trebuie să accepte orice certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de nouă luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară.

Autoritățile europene iau în calcul, pe viitor, și posibilitatea de a prelungi valabilitatea certificatelor verzi la administrarea dozelor de rapel (booster), dar încă nu știu cu cât. Perioada de prelungire a valabilității n-a putut fi stabilită, deoarece, deocamdată, nu există studii finalizate privind eficacitatea dozelor suplimentare în reducerea transmiterii bolii.

În plus, autoritățile europene au adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. „Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel”, scrie într-un comunicat de miercuri al Comisiei Europene (CE).

Dozele de rapel se înregistrează de-acum după cum urmează:

  • 3/3 – pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de două doze;
  • 2/1 – pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu două doze administrate unei persoane vindecate.

În cazul celor ce au trecut prin boală și s-au vindecat, valabilitatea certificatului este de 180 de zile, în timp ce, pentru testare, valabilitatea documentului este de 24 sau 72 de ore, în funcție de tipul testului.

Până în octombrie, potrivit datelor furnizate de CE, în UE au fost generate aproape 600 de milioane de certificate verzi.

Mai multe detalii legate de generarea și utilizarea certificatelor verzi privind COVID-19 pot fi găsite mai jos:

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Documentul unic gândit să înlesnească deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul pandemiei de COVID-19, se folosește, de la 1 iulie, în toate statele comunitare. În plus, din august, la intrarea într-o țară membră UE sunt acceptate, ca documente ce dovedesc îndeplinirea condițiilor de intrare, adică cele care dovedesc vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ la un test RT-PCR, numai certificate verzi digitale privind COVID-19, iar, din septembrie, certificatele se pot folosi și pe teritoriul țării, nu doar pentru călătorii în afara granițelor. După cum reiese dintr-un raport publicat luni de Comisia Europeană, până acum au fost generate peste 591 de milioane de astfel de certificate. În acest context, prezentăm astăzi tot ce trebuie să știi despre certificatul verde privind COVID-19, inclusiv detalii privind obținerea lui și condiții de utilizare în cazul minorilor.

1. Ce este certificatul verde privind COVID-19?

În esență, așa cum stabilește Regulamentul european 953/2021, ce a introdus cadrul legal pentru apariția documentului, dar și OUG 68/2021, care stabilește cadrul legal românesc al folosirii acestuia, certificatul verde confirmă că deținătorul lui a fost vaccinat împotriva COVID-19, a trecut prin boală sau are un test cu rezultat negativ.

În practică, se emite câte un document pentru fiecare dintre cele trei cazuri, astfel că putem avea un certificat de vaccinare, unul de testare și/sau unul de vindecare.

2. La ce mă ajută un astfel de document?

Certificatul verde ușurează călătoriile în spațiul UE și ar trebui să scutească deținătorul de restricțiile care afectează libera circulație. Adică, de principiu, deținătorii unui astfel de certificat nu mai sunt nevoiți să mai stea în carantină, să se autoizoleze sau să fie testaţi când intră pe teritoriul altui stat european.

3. De unde se poate obține certificatul verde privind COVID-19

Documentul poate fi obținut prin intermediul unei aplicații online, disponibilă la adresa https://certificat-covid.gov.ro.

4. Ce informații trebuie furnizate pentru a obține una dintre cele trei forme ale certificatului digital?

Mai exact, cei interesați de obținerea unui astfel de document trebuie să furnizeze, în funcție de tipul certificatului digital, următoarele informații:

  • pentru certificatul de testare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului cu rezultat negativ, județul în care s-a făcut testarea;
  • pentru certificatul de vindecare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test cu rezultat pozitiv, județul în care s-a făcut testarea;
  • pentru certificatul de vaccinare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării oricăreia dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a făcut vaccinarea.
Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

5. Certificatul digital verde privind COVID-19 se poate obține doar online?

Nu. Cei care nu-l pot obține direct online trebuie să se adreseze direcției de sănătate publică, primăriei sau serviciului de evidență a persoanelor. Practic, certificatul se obține tot prin aplicație și este tipărit și înmânat solicitantului de către reprezentanții autorităților.

6. Ce valabilitate are certificatul verde privind COVID-19?

Valabilitatea documentului este diferită în funcție de tipul său:

  • pentru certificatul de vaccinare: 30 iunie 2022;
  • pentru certificatul de vindecare: 180 de zile;
  • pentru certificatul de testare: 24 sau 72 de ore.

7. În ce țări este certificatul verde privind COVID-19 recunoscut și acceptat?

În oricare dintre țările UE, dar și în Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia.

8. Este acest document obligatoriu pentru a putea călători în UE?

Nu, nimeni nu este obligat să folosească certificatul verde privind COVID-19. Totuși, doar acest document garantează trecerea frontierelor UE fără condiții suplimentare (testări, carantină etc.). „Deținerea certificatelor (…) nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, scrie, mai exact, în Regulamentul european 953/2021.

9. Înlocuiește certificatul verde documentele de călătorie?

Din nou, nu. De altfel, așa cum apare în Regulamentul european 953/2021, documentele conțin, pe lângă o serie de informații legate de deținător, și precizarea că „[p]rezentul certificat nu reprezintă un document de călătorie.

10. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?

Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei.

La intrarea pe teritoriul României, de exemplu, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

11. Cât costă obținerea unui astfel de certificat?

Certificatul digital este gratuit, iar timpul de generare poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

12. Va trebui să umblu cu certificatul tipărit în bagaje?

Nu neapărat. Autoritățile din statele membre UE eliberează certificatele verzi în format tipărit, în format digital sau în ambele formate.

13. De când se folosește certificatul verde și pentru cât timp?

Certificatul verde este folosit la nivelul UE, deci și al României, de la 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022. 

14. Ce vaccinuri sunt recunoscute și trecute în certificatul verde?

Pot primi certificat verde toți cei cărora le-a fost administrat un vaccin împotriva COVID-19 autorizat la nivel comunitar. Vaccin împotriva COVID-19 înseamnă, potrivit Regulamentul european 953/2021, „un medicament imunologic indicat pentru imunizarea activă pentru a preveni boala COVID-19, cauzată de SARS-CoV-2”;

15. Ce teste sunt recunoscute?

Este recunoscut și se emite certificatul verde în baza oricărui test RT-PCR, LAMP, TMA sau antigenic rapid (care dă rezultate în mai puțin de 30 de minute).

16. Am fost bolnav de COVID-19 anul trecut. Pot obține, după 1 iulie 2021, certificatul verde?

Nu, deoarece se pot emite certificate doar pentru cei care au cel mult 180 de zile (șase luni) de la data primului rezultat pozitiv al testului pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, certificatele de vindecare se eliberează cel mai devreme la 11 zile de la data primului rezultat pozitiv al testului pentru detectarea COVID-19.

17. Sunt deja vaccinat. Mai pot călători în baza certificatului obținut la vaccinare?

Nu, de azi, acest lucru nu mai este posibil. De-acum, singurul document acceptat la granițele UE pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de intrare (vaccinare, trecere prin boală sau testare) este certificatul verde digital privind COVID-19.

18. Ce date conține certificatul verde privind COVID-19?

Pe lângă informații esențiale necesare, precum numele și data nașterii titularului, țara emitentă a certificatului, informații relevante cu privire la vaccin/ test/ vindecare ori identificatorul unic, aceste certificate conțin și un cod de bare, ce facilitează citirea tuturor datelor conținute.

19. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la șase ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii cu vârste cuprinse între șase ani și 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT-PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților.

În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT-PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

20. Din septembrie, certificatul privind COVID-19 se folosește și pe teritoriul țării, nu doar pentru călătoriile în țările UE

Începând din 3 septembrie 2021, certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul țării noastre, nu doar în cazul călătoriilor în alte state membre ale UE, pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a celor ce le dețin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.