Brașovenii pot vota proiectele de investiții propuse pentru dezvoltarea orașului

A început etapa de vot pentru alegerea proiectelor pe care municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Pe platforma dedicată acestui program, https://primariabrasovenilor.ro/, brașovenii pot alege, dintre cele 16 proiecte eligibile, cele pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea orașului. Ei vor putea vota câte un proiect pentru fiecare domeniu în parte, respectiv pentru ,,Orașul mobil”, ,,Orașul verde”, ,,Orașul comunităților” și ,,Orașul relaxat”. Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, în limita bugetului rămas disponibil. 

,,Bugetarea participativă este unul dintre cele mai importante instrumente pe care cetățenii le au la dispoziție pentru a se implica, direct, în administrarea orașului, iar această implicare se derulează pe parcursul a două etape. Prima a fost cea prin care brașovenii au putut depune propunerile pentru proiectele de investiții pe care noi, Municipalitatea, ar trebui să le implementăm în acest an. De astăzi, timp de o lună, trecem la cea de a doua etapă, cea de vot și de aceea îi invit pe toți brașovenii să se implice și să aleagă proiectele pe care Municipalitatea le va implementa în acest an. Cele mai multe proiecte sunt la categoria Orașul comunităților, iar acest fapt cred că spune foarte multe despre nevoia noastră, a brașovenilor, de a crea acele proiecte care au ca efect dezvoltarea legăturilor sociale dintre noi. Pe locul doi, ca număr de proiecte, este categoria Orașul Verde, care este, de asemenea, un mesaj puternic al cetățenilor cu privire la nevoia de a crește calitatea vieții în orașul nostru, transformându-l într-unul prietenos cu mediu. În funcție de votul vostru, din fiecare domeniu va fi implementat proiectul cu cele mai multe voturi, iar dacă bugetul ne va permite, vom implementa și proiectele de pe locul 2. În același timp, multe dintre proiectele care nu au ajuns în această etapă sau care nu vor primi finanțare prin acest program, reprezintă pentru noi, administrația locală puncte de plecare în dezvoltarea orașului, astfel că cel puțin o parte dintre ele se vor regăsi în lista nostră de investiții”, a precizat primarul Allen Coliban.

În perioada 3 ianuarie – 1 februarie, brașovenii vor putea vota, pe primariabrasovenilor.ro, proiectele pe care consideră că Municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau în lucrările de modernizare, începând cu 2022. Votul se va exprima pentru fiecare categorie/domeniu în parte.

Le reamintim brașovenilor că Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care Municipalitatea implementează propunerile venite și votate de cetățeni.

Proiectele eligibile pe care brașovenii le pot vota sunt următoarele:

Orașul Mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:

„Automat de bilete și abonamente RAT și tabelă electronică la stația Pelicanului.

Descriere:

Locatarii cartierului Avantgarden nu au la dispoziție o casă de bilete sau un automat pentru bilete și abonamente fiind nevoiți să cumpere bilet de la șofer sau să-și achiziționeze un abonament doar de la terminalul RATBV de la Stadionul Municipal.

Amplasarea unui automat de bilete și abonamente în acest cartier, care este în continuă expansiune, ar rezolva această problemă.

Valoare estimată proiect: 124.000 de lei.

„Parcări sigure pentru biciclete

Descriere:

Pe modelul celor amenajate la Cluj-Napoca, dorim amenajarea într-un proiect pilot a cel puțin 4 (patru) adăposturi sigure, îngrădite și acoperite pentru stocarea bicicletelor locatarilor în cele mai votate locații ale Brașovului, eliminând astfel unul dintre motivele principale pentru care locatarii cartierelor nu adoptă acest mijloc de transport. În timp, se urmărește instalarea unor astfel de parcări în proximitatea fiecărui bloc de locuințe. Nevoia nu doar de infrastructură adecvată circulației bicicletelor, cât și de asigurarea spațiilor de parcare sigure, la fel ca pentru autoturisme, reprezintă un pas necesar și de normalitate în această direcție.

La fel ca în trafic, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile chiar și atunci când sunt parcate, fiind posibilă o capacitate de stocare de aprox. 50 de biciclete definite de rasteluri etajate.

Valoare estimată proiect: 500.000 de lei.

Orașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă;

„Spațiu se joacă și recreere pe strada Salciei în Bartolomeu

Descriere:

Proiectul propus este un loc de joacă pentru copii care va cuprinde și un mic spațiu de agrement pentru adulți (părinți, bunici, etc.). Tot mai mulți locuitori ai cartierului Avantgarden se plimbă cu copiii și cu animalele de companie pe străzile Salciei și Lotusului.

Având în vedere poziționarea celor două străzi, în imediata vecinătate a cartierului Avantgarden, cât și numărul de locuitori care este din ce în ce mai mare, consider că este oportună și necesară realizarea unui  loc de joacă și de agrement pe terenul municipalității, de către Primăria Brașov. Un astfel de loc de joacă ar veni în sprijinul celor deja construite de către dezvoltator și ar reprezenta un spațiu de relaxare în plus pentru un cartier care este încă în plină ascensiune urbanistică. 

Citeste și:  Rata şomajului a ajuns la 3,2%, la sfârşitul lunii trecute

Terenul pe care se va amenaja spațiul de joacă și de agrement are o suprafață de aproximativ 1.500 m.p.

Valoare estimată proiect: 485.000 de lei.

„Fântână arteziană pentru Lacul Noua

Descriere:

Zonele urbane în care apa este prezentă sunt distractive, răcoroase dar și relaxante. Prezența apei este o modalitate excelentă de a adăuga liniște zonei, iar malul apei, indiferent dacă este vorba de un lac sau de un iaz, este un loc unde amenajarea unei zone de promenadă este mai mult decât binevenită.

Totuși, pentru a păstra lacul la un standard calitativ ridicat din punct de vedere al menținerii unui habitat natural este nevoie și de amenajarea unei fântâni arteziene, care are și avantajul de a fi relaxantă atunci când o auzi și este și o bucurie pentru privit.

Aerarea este transferul oxigenului din aer în apă. Toate corpurile sănătoase de apă au nevoie de oxigen pentru ciclul biologic normal. În corpurile mari de apă, acest lucru are loc în mod natural ca urmare a acțiunii valurilor. În lacurile și iazurile mai mici, este ușor ca factorii biologici să se dezechilibreze, determinând scăderea nivelului de oxigen, ceea ce face necesar aerarea mecanică.          Aerarea insuficientă și nivelurile scăzute de oxigen pot provoca uciderea peștilor, mirosuri neplăcute și luciu de apă inestetic.

Aerarea provocată de o fântână de apă este un instrument valoros în gestionarea calității apei. Nu numai că este o caracteristică minunată de adăugat pentru aportul vizual și sunetele pe care le adaugă zonei unde funcționează, dar este o parte esențială a multor programe de gestionare a lacurilor și a iazurilor.

Valoare estimată proiect: 200.000 de lei.

„Grădini urbane

Descriere:

Proiectul constă în amenajarea unor spații denumite „Grădini urbane comunitare”,  în fiecare din cartierele Municipiului Brașov. Pentru început ar putea fi realizate, în primul an al proiectului, câte o grădină urbană în fiecare cartier al orașului Brașov, cu posibilitate de extindere.      Scopul proiectului este de a promova grija față de natură, spiritul comunitar, susținerea dezvoltării agriculturii urbane prin propriul exemplu și îmbunătățirea esteticii unor zone din cartierele orașului.

Totodată, atât copiii, cât și adulții s-ar putea familiariza cu grădinăritul și cu ușurința de a avea o alimentație sănătoasă. Proiectul se adresează tuturor cetățenilor orașului (adulți, copii, pensionari) și constă în cultivarea plantelor  comestibile (legume, fructe), cât și a celor decorative (plante aromatice, flori). Grădinile urbane vor putea fi realizate, întreținute și monitorizate cu ajutorul cetățenilor din apropierea acestora.

Valoare estimată proiect: 470.000 de lei.

„Loc de joacă pentru câini în cartierul Tractorul

Descriere:

Pentru 20.000 de brașoveni câinele este un membru important al familiei și ar trebui să existe locuri de joacă pentru aceștia. Un astfel de loc este mai mult decât un spațiu unde câinii se joacă, este un loc în care brașovenii, și câinii acestora, socializează.

Propunerea este să se facă în Brașov un proiect unic la nivel național, respectiv un loc de joacă pentru câini, amenajat cum sunt cele din vestul Europei. Locația este în Parcul Mic de pe strada Turnului, cel din fața Colegiului Tehnic „Mircea Cristea”. Acolo este o zonă care se pretează pentru un astfel de proiect.

Valoare estimată proiect: 180.000 de lei.

Orașul comunităților, cu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru:

  • Infrastructură culturală și activități artistice, cum ar fi scene de cartier, artă murală;
  • Infrastructură educațională – de exemplu: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), centre comunitare de cartier pentru toate generațiile;
  • Infrastructură sportivă, cum ar fi: noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative (skating, workout etc) și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale etc.

Proiecte eligibile:

„Înființare platformă pentru lucruri nefolositoare în gospodării“, de exemplu: corpuri de mobilă, aparate electrice, depozitarea acestora fiind gratuită;

– „Teren de fotbal“ -amenajarea unui teren de fotbal sintetic pe strada Timiș Triaj nr. 20;

– „Bibliotecă modernă în cartierul Tractorul“;

– „Parc pentru câini în cartierul Noua“;

„Teren de baschet

Descriere:

Obiectivul este construcția a două terenuri de 3 x 3 oficiale FIBA (Federația Internațională de Baschet), poziționate față în față, ceea ce înseamnă că poate să fie folosit și ca un teren de 5 x 5. Locația este în cartierul Tractorul, în fața grădiniței numărul 35. Ne dorim ceva profesional, care să poată fi folosit și pentru a organiza competiții profesioniste, standard FIBA.

Terenurile vor deservi locuitorii cartierelor Tractorul și Bartolomeu, plus alți brașoveni care își doresc acest lucru. Locația îl face ușor accesibil tuturor, fiind cumva la intersecția zonelor Tractorul vechi, Tractorul nou, Bartolomeu și Griviței. Scopul este să încurajăm brașovenii să facă sport.

Valoare estimată proiect: 210.000 de lei.

,,Pista pentru alergat în parcul Tractorul

Descriere:

Alergatul este o pasiune cu popularitate în creștere între brașoveni. Observăm tot mai mulți oameni care aleargă în aer liber, deoarece își doresc o viață sănătoasă. Pe lângă echipamentul folosit, mai ales încălțările, este importantă și suprafața pe care alergam. Propun să se amenajeze în parcul Tractorul o pistă de alergat. Aceasta să fie făcută dintr-un tartan special, care să protejeze picioarele brașovenilor alergători. Lungimea pistei o să fie în jur de 1400 m, cu o lățime de 1 m. Ținând cont că parcul are o parcare generoasă, această pistă va deservi mai mulți brașoveni, inclusiv din alte zone ale Brașovului. Dacă proiectul se va dovedi unul de succes, în 2023 se pot amenaja mai multe astfel de piste în Brașov: Parcul Central, Sub Tâmpa, Lacul Noua. 

Citeste și:  Impactul TikTok-ului și rolul conținutului video. Ce pot învăța brandurile din campania electorală recentă?

Valoare estimată proiect: 273.000 de lei.

„Teatru de Cartier

Descriere:

Orașele sunt locuri unde oamenii se întâlnesc pentru schimburi de idei, activități economice sau, pur și simplu, pentru a se relaxa și a se simți bine. Domeniul public, în care comunitatea interacționează, poate fi și trebuie să fie îmbunătățit prin cultură, dar nu numai. A realiza activități culturale în tot orașul, nu doar în centru, a avea preocupări să ducem cultura în cartiere, mai aproape de oameni, înseamnă să-i inspirăm și să-i motivăm să consume produse culturale, indiferent de forma lor. Pe termen mediu și lung, putem vorbi de închegarea unor comunități puternice care să confere cetățenilor atașament, încredere și o anumită calitate a vieții.

„Teatru de Cartier” este un proiect care aduce teatrul mai aproape de oameni și reîmprospătează comunitatea din cartierele brașovene, prin spectacolele desfășurate în spații mai puțin convenționale:

1. Parcul central din cartierul Avantgarden 3; 

2. Lacul Noua; 

3. Parcul Triaj; 

4. Terenul viran de lângă liceul sportiv Uzina 2.

Structura proiectului este gândită pe trei zile de spectacole. Spectacolele încep vineri seara și se termină duminică seara.

* Vinerea va fi” seara copiilor”, un spectacol de teatru de păpuși pus în scenă de actorii Teatrului Arlechino din Brașov.

* Sâmbătă va fi dedicată trupelor de tineri studenți din Brașov. Trupele studențești ar trebui să fie contactate prin Casa de Cultură a Studenților Brașov, care lucrează deja la proiecte teatrale și evenimente artistice.

* Duminica este consacrată trupelor de teatru profesionist, când vor urca pe scenă actori din cadrul Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov. S-ar acoperi astfel atât o arie geografică extinsă a municipiului, cât și zonele de interes pe structuri de vârstă, de la cei mici care se vor bucura de spectacolele puse în scenă de Teatrul de Păpuși Arlechino, elevi și studenți până la seniori care pot urmări trupe profesioniste care vor juca roluri complexe.

Valoare estimată proiect: 220.000 de lei.

„Loc de relaxare Școala nr. 30

Descriere:

Crearea unui spațiu de relaxare vis a vis de Școala nr. 30. În acest loc copiii se vor relaxa așteptând sa fie luați de la școală. Părinții, bunicii își vor aștepta relaxați copiii, nepoții, care vor ieși de la cursuri. Spațiul va fi dotat cu multe bănci, două mese de ping-pong și două mese de șah. Se vor păstra arborii mari și o parte din zona verde. Acest spațiu va putea fi folosit de toți locuitorii din zonă pentru relaxare și petrecerea timpului în aer liber.

Prin crearea acestui spațiu se va evita aglomerația actuală care se formează pe trotuarul din fața școlii și pe stradă. Cei care vin cu mașinile să aștepte copiii care ies de la cursuri vor avea la dispoziție acest loc și își vor parca mașina mai departe de școală știind ca există un loc de așteptare. Se va evita traficul aglomerat de mașini din fața școlii. 

În acest moment spațiul din fața scolii 30 este folosit de locatarii blocurilor care au împrejmuit spațiul cu gard și cultivă legume, acest spațiu fiind unul public.

Valoare estimată proiect: 30.000 de lei.

„Steam Park

Descriere:

commUNITY HUB, din cartierul Tractorul, își propune să creeze o comunitate închegată, socială, responsabilă și sustenabilă prin activitățile pe care le va desfășura. În acest HUB vor exista activități sociale, sportive, educaţionale – STEAM și de lectură. Astfel commUNITY HUB va fi compus din 7 spații indoor: o sală de lectură cu bibliotecă, o sală de expoziții interactive și artistice, o sală pentru activitățile sportive/ cursuri practice, o chicinetă cu deschidere către spațiul anterior menționat pentru organizarea de cursuri culinare practice, 3 săli de ateliere pentru cursuri STEAM și un spațiu outdoor: o gradină. HUB-ul va avea în dotare și toalete, 2 spații de depozitare, un hol și o recepție.

Obiectivul specific constă în crearea primului HUB comunitar public înființat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, în punctul termic de pe str. Octavian Goga din Tractorul, în anul 2022, cu scopul de a contribui la dezvoltarea sănătoasă și sustenabilă a comunității, având astfel peste 30.000 de beneficiari direcți, prin activitățile menționate în paragraful următor.

Activitățile principale ale commUNITY HUB sunt: ateliere interactive STEAM, dezvoltare personală și de creație, activități ale bibliotecilor, activități social-educative, activități sportive indoor, expoziții științifice interactive, de artă și tematice, cursuri de limbi străine, alfabetizare computer, curs pictură și sculptură, cor, pass-time social la cafea, club de lectură, ateliere de creație poetică, activitate teatrală, creații culinare, organizarea de aniversări private ale membrilor HUB-ului, mini-concerte, competiții sportive, expuneri de proză și poezie, proiecții de filme, seri dansante, întâlniri tematice, concursuri de gătit, seri de karaoke, after school pentru copiii defavorizați și consiliere psihologică.

Valoare estimată proiect: 447.000 de lei.

Citeste și:  Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale nu începe astăzi

„Pictură murală în cartier

Brașovul nu are suficiente evenimente culturale și nu are o infrastructură culturală funcțională astfel încât să fie considerat o destinație culturală, iar majoritatea evenimentelor artistice, cafenelele culturale, muzeele și instituțiile de cultură, sunt de găsit exclusiv în centrul istoric, iar oamenii care nu ies din cartier, nu au contextul de a intra în contact cu arta contemporană.

Proiectul „ Pictură murală în cartier” vine ca o soluție, prin crearea a 5 murale în 5 cartiere cheie ale Brașovului: Astra, Tractorul, Răcădău, Bartolomeu, Noua, iar clădirile propuse sunt fostele centrale termice sau electrice, care acum sunt niște pereți insalubri, vandalizați și pe care niciun locuitor nu vrea să le vadă în drumul său zilnic.

De la picturile rupestre, până la lucrările lui Banksy care se vând cu milioane de euro, picturile murale au făcut parte din peisajul nostru cultural de mii de ani. În zilele noastre, picturile murale comunitare sunt un mod de exprimare pentru artiști în orice stil grafic imaginabil – pereții clădirilor devenind pânzele supradimensionate la care au visat, iar lucrările lor devin simboluri ale comunității și reunesc oamenii pentru a sărbători moștenirea și istoria lor.

Valoare estimată proiect: 72.000 de lei.

„Festivalul artelor în cartierul Bartolomeu“.

Descriere:

Proiectul constă în desfășurarea unui eveniment denumit „Festival comunitar de arte și muzică” la care cetățenii din cartierele Municipiului Brașov să participe prin crearea de momente artistice sau realizarea la fața locului/expunerea diverselor lucrări (pictură, sculptură, handmade, muzică etc). Festivalul va avea o frecvență lunară, în general într-unul din weekend-urile lunii.

Festivalul se va desfășura în fiecare cartier (într-un spațiu public cu acces liber) prin participarea acelor cetățeni arondați cartierului. Estimăm ca vor participa cel puțin 25 de cetățeni din fiecare cartier care pot contribui la acest eveniment. Beneficiarii vor fi toți cetățenii din zonă, dar pot participa și ceilalți cetățeni ai orașului. Spațiul unde se va desfășura festivalul va trebui să fie unul deschis (ex. Parc, cu spațiu verde, alei de acces) și să permită montarea unor dotări (mese, scaune, corturi, panouri, scena, fotolii puf etc).

Principalele cheltuieli constau în dotarea cu cele necesare (mese, scaune etc) și în cheltuieli de promovare (în general se vor promova evenimentele pe rețelele sociale, dar ar fi un plus împărțirea de fluturași). La acest festival vor participa atât adulți, cât și copii, iar participarea va fi gratuită.

Valoare estimată proiect: 484.500 de lei.

Orașul relaxat, valoarea alocată fiind, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune. De exemplu: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc;

„Toaletă publică în parcul Tractorul

Descriere:

Parcul Tractorul este un spațiu frecventat de foarte multă populație – mame cu copii, oameni vârstnici, copii, adolescenți, sportivi. În acest parc, mult timp nu a existat nici o toaletă. La un moment dat s-au amplasat 2 (două) toalete ecologice mobile, însă acestea, chiar dacă sunt îngrijite și curate, nu au o imagine foarte bună și nu sunt foarte utilizate.

Propunere de proiect – realizarea unei toalete publice în Parcul Tractorul, în continuarea clădirilor anexe ale Clubului sportiv, datorită faptului că acolo sunt instalațiile de utilități necesare: apa, energie, canal.

Caracteristicile toaletei propuse: să fie o construcție interesantă, cu arhitectură originală care să se încadreze în mediul natural al parcului, însă în același timp, să fie și un element arhitectural deosebit.

În ideea: Brasov – capitala verde a Romaniei”, energia electrică necesară trebuie să fie obținută cu ajutorul panourilor solare, care s-ar putea monta pe un acoperiș ornamental.

Valoare estimată proiect: 495.000 de lei.

„Mini Parcul Nucului din Noua

Descriere:

Proiectul își propune redarea către comunitate a unui spațiu public care în momentul de față este lăsat în paragină. Acest spațiu se găsește în cartierul Noua, în zona blocurilor din dreptul străzii Nucului 59 (spatele blocului) și Prunului 56 (fața blocului partea spre case). În această locație se poate amenaja un miniparc de cartier, dat fiind faptul că zona este generoasă și pe deasupra este separată fizic printr-o alee pietonală, făcând posibilă amenajarea sectorială, un parc cu spațiu de sport (miniteren fotbal, elemente fitness, mese tenis de masă, mese de șah) într-o parte, iar în partea opusă un loc de joacă pentru copii. Ca și suprafață totală, este vorba de aproximativ 1100 m.p., dispuși pe două zone: 700 m2.p., respectiv 400 m.p.

Valoare estimată proiect: 490.000 de lei.

Amenajare de grădini muzicale în spații comune

Ideea pornește de la dorința de a avea o varietate cât mai mare de spații comune de recreere urbană, care să atragă pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber.

 Este vorba de a monta instrumente muzicale de exterior, în spațiile publice, ce ar aduce plus-valoare comunității locale prin beneficiile pe care le aduce crearea muzicii în aer liber, încurajând exprimarea creativă și socializarea cu familia, prietenii sau chiar necunoscuții.

La ele poate cânta oricine, de la părinți cu copii, adolescenți, bătrâni și persoane cu dizabilități, până la profesioniști muzicieni – toată comunitatea brașoveană.

Instrumentele sunt concepute din materiale durabile (oțel inoxidabil, aluminiu, fibră de sticlă etc) special pentru a fi montate în aer liber, să reziste în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice, și la uz intens;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.