Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Opera Brașov

Opera Brașov, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – filiala Brașov și Editura Creator, sărbătorește Ziua Culturii Naționale, sâmbătă, 15 ianuarie 2022! 

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm să vă bucurați de o lucrare românească foarte îndrăgită și deosebit de populară: „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Brașovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei operete, care a avut loc pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată. Iată marcăm și un moment aniversar: 140 de ani de la punerea în scenă a lucrării! 

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească. În distribuție, soliștii Operei Brașov: Maria Catrina – Anica, Mădălina Bourceanu – Dochița, Dan Popescu – Moș Corbu, Alexandru Aghenie – Bujor, Mihai Irimia – Leonaș, Lorand Cristian – Ispravnicul. Soliști balet: Chisako Ota, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Braşov. La pupitrul Orchestrei Operei Brașov se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa. 

Citeste și:  Bibliotecile din judeţul Braşov vor fi modernizate şi transformate în spaţii de educaţie digitală şi de experienţe creative pentru publicul de toate vârstele

Preț bilete: 30 lei 

În aceeași zi, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Brașov, are loc decernarea premiilor Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Participă: Adrian Lesenciuc, președintele Filialei și Laurențiu-Ciprian Tudor, președintele juriului. Anual, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România acordă, în urma jurizării, premiile Opera Omnia, Cartea anului și Premiul de debut pentru cele mai reprezentative lucrări literare. Juriul acestei ediții a fost alcătuit din scriitorii: Laurențiu-Ciprian Tudor (președinte), Daniela Șontică, Camelia Crăciun și Carmen Gheorghe (filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor), respectiv Violeta Savu (filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor). În continuarea acestui eveniment, de la ora 17.30, tot în Foaierul Operei, se va desfășura o dezbatere pe tema romanului „Balada” de Adrian Lesenciuc, la care vor lua cuvântul preotul Constantin Necula, scriitor și Anda Tabacaru, regizor artistic. „Când cea mai frumoasă poveste de dragoste nu-i are drept eroi pe Romeo și Julieta, ci pe marele compozitor Ciprian Porumbescu și pe iubita lui, Berta, când trista întâmplare biblică a dreptului Iov care pierde aproape totul, dar nu-și pierde sufletul, se repetă, cu preotul Iraclie, tatăl lui Ciprian, în rolul prearăbdătorului sfânt, când istoria, puterea, lăcomia și religia complotează împotriva oamenilor, dar Ciprian și tatăl său Iraclie rămân demni și neînfrânți, povestea ce le cuprinde e mai mult decât ficțiune. Bazat pe biografia familiei Porumbescu, cu două personaje centrale, Iraclie și Ciprian, romanul «Balada» este tulburător prin puritatea iubirii și a demnității care înving diferențe, discriminări, abuzuri”, ne mărturisește Adrian Lesenciuc, autorul „Baladei”. 

Citeste și:  Bucharest Dance Hack 2025, rezidența ce explorează legătura între tehnologie și dans - înscrieri deschise până pe 31 decembrie

Biletele pentru spectacolul cu opereta „Crai Nou”, cât și pentru restul evenimentelor Operei Brașov din luna ianuarie se pun în vânzare de miercuri, 5 ianuarie 2022, ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore – în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Citeste și:  Opera Brașov: Program spectacole – DECEMBRIE 2024

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolelor, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.