Literele „Brașov“ vor fi portocalii, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

  • Literele „Brașov“ vor fi portocalii, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, organizată în fiecare 4 februarie, este o inițiativă globală lansată și condusă din 2000 de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) și sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății. 10 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului, adică mai mult decât de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză la un loc. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește la 13 milioane.

Prin creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial, îmbunătățirea educației și catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale, dezideratul acestei zile este o lume în care milioane de decese în urma cancerului, care ar putea fi prevenite, sunt salvate, iar accesul la tratament și îngrijire care salvează vieți sunt echitabile pentru toți.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a devenit o mișcare mondială, pentru a face față uneia dintre cele mai mari provocări din istoria umanității. În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, pe străzi și online, adunând comunități, organizații și persoane în școli, afaceri, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult cre acționează ca un puternic memento că toți avem un rol de jucat în reducerea impactului global al cancerului.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

În timp ce trăim într-o perioadă de progrese uluitoare în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului, mulți dintre cei care caută îngrijire împotriva cancerului se lovesc de bariere la fiecare pas. Venitul, educația, locația geografică și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea.

Anul acesta, tema Zilei mondiale de combatere a cancerului este „Eliminați decalajul de îngrijire” și își propune creșterea gradului de conștientizare cu privire la acest decalaj de echitate care afectează aproape toată lumea, inclusiv în țările cu venituri mari, și care costă vieți, în condițiile în care peste jumătate din populația lumii nu are acces la întreaga gamă de servicii medicale de bază, iar multora le este refuzată îngrijirea de bază pentru tratarea cancerului. 65% dintre decesele cauzate de cancer au loc în părțile cele mai puțin dezvoltate ale lumii, însă chiar și în țările dezvoltate inechitățile se manifestă încă, la nivelul comunităților cu venituri mai mici – indigene, imigranți, refugiați și comunități rurale etc. Accesul echitabil la prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Cancerul este o boală care apare atunci când modificările într-un grup de celule normale din organism duc la o creștere necontrolată, anormală, formând un nodul numit tumoră; acest lucru este valabil pentru toate tipurile de cancer, cu excepția leucemiei (cancerul sângelui). Dacă sunt lăsate netratate, tumorile se pot dezvolta și se pot răspândi în țesutul normal din jur sau în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin și sistemele limfatice și pot afecta sistemele digestiv, nervos și circulator sau pot elibera hormoni care pot afecta funcția corpului. Practic, cancerul produce o creștere și diviziune necontrolată a celulelor, lucru care poate duce la tumori, leziuni ale sistemului imunitar și alte tulburări care pot fi fatale. Principalele cauze care duc la apariția cancerului sunt fumatul, consumul mare de alcool, greutatea excesivă, inactivitatea, alimentația defectuoasă. Cancerul reprezintă a doua cauză principală a mortalității după bolile cardiovasculare. În multe țări din UE, cancerul este cauza principală a deceselor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.Trei milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer și 1,4 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2018.La fiecare nouă secunde, o persoană este diagnosticată cu cancer în UE. Până în 2035, numărul de cazuri de cancer s-ar putea fi dubla, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

În România, potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material şi financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.