Împreună pentru un internet mai sigur | 8 februarie, Ziua siguranţei pe internet. Nu tot ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat!

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Siguranţei pe Internet. Sloganul din acest an “Împreună pentru un Internet mai bun” îndeamnă utilizatorii de internet să conștientizeze riscurile și vulnerabilitățile la care pot fi expuși în spațiul online. Totodată, această zi se concetrează pe tema identității online, deschizând conversații cu tinerii cu privire la faptul dacă internetul le permite să experimenteze și să se exprime.

Ziua  Siguranței pe Internet, este de altfel, un apel la acțiune pentru ca toate părțile interesate să se alăture și să joace rolul lor în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea și în special pentru utilizatorii tineri.

„Internetul este o parte uriașă din viața de zi cu zi a multor oameni. Este distractiv, util și informativ, dar poate fi, de asemenea, periculos, indiferent cât de sigur te simți în timp ce navighezi. Iată de ce este foarte important ca fiecare cetățean să manifeste responsabilitate înaltă și să utilizeze într-un mod sigur gadget-urile, dar mai ales Internetul”, a precizat Serghei POPOVICI, Directorul STISC.

De Ziua Siguranței pe Internet, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică Vă îndeamnă să revizuiți cele mai importante recomandări de securitate în mediul online:

Folosiți parole puternice și unice. Când creați o parolă pentru contul dvs., asigurați-vă că includeți un număr de numere, simboluri și litere, atât cu majuscule cât și cu minuscule. Evitați să utilizați aceleași parole pentru mai multe conturi. Este mai greu de reținut, dar vă va păstra informațiile mult mai în siguranță. Evitați să folosiți parole comune precum „123456” sau „parolă” sau informații despre dvs. pe care alții le-ar putea afla cu ușurință, cum ar fi un pseudonim, strada dvs. sau numele unui animal de companie.

Utilizați un manager de parole pentru a păstra parolele în siguranță. Administratorii de parole generează și stochează automat parole solide, unice pentru fiecare cont. Veți crea pur și simplu o parolă principală pentru manager și îi veți permite să le păstreze în siguranță pe toate celelalte.

Activați și utilizați autentificarea multifactorială. Autentificarea cu mai mulți factori face un cont și mai sigur, necesitând informații suplimentare pentru a vă permite să vă conectați, cum ar fi un cod trimis către telefonul dvs. Mulți furnizori mari de e-mail și conturi de social media oferă acest serviciu.

Pentru a verifica dacă un cont are autentificare multi-factor, verificați pagina Setări a site-ului. Acest pas suplimentar poate părea enervant, dar vă va păstra informațiile în siguranță decât o parolă singură.

Creați conturi doar pe site-uri securizate (https). Luați în considerare foarte atent înainte de a vă face un cont pe un site web, chiar dacă este nevoie doar să oferiți adresa dvs. de e-mail. Oricât de sigure sunt parolele dvs., utilizarea lor pe site-uri nesigure vă va pune informațiile în pericol.

Evitați site-urile cu scrieri greșite sau gramatică necorespunzătoare pe adresele lor, care ar putea fi copii copiate periculoase ale site-urilor web legitime.

Când ați terminat de folosit internetul, închideți toate ferestrele private sau deconectați-vă. Logarea pe un site creează un cookie în browserul dvs., care vă identifică și, în cazul în care este furat, vă poate compromite contul. Aceasta este în special o problemă pe site-urile care dețin informații sensibile, cum ar fi contul dvs. bancar sau numărul cardului dvs. de credit, așa că este întotdeauna cel mai bine să vă deconectați după ce ați terminat.

Deconectați-vă de pe orice site pe care îl utilizați pe un computer sau rețea publică. În mod obișnuit, este bine să păstrați computerul de acasă conectat la conturi precum e-mailul sau social media, atât timp cât vă asigurați că blocați computerul dacă vreți să vă îndepărtați de el.

Nu oferiți niciodată informații personale celor pe care i-ați cunoscut în mediul online. Acest lucru poate părea evident, dar este încă important să ne amintim. Oricât de bine ai putea crede că cunoști pe cineva pe care l-ai întâlnit online, nu poți niciodată să fii sigur de cine sunt și dacă ar putea fi periculoși.

Evitați să dați informații de contact, cum ar fi numele, adresa sau numărul de telefon, precum și alte informații care vă pot facilita găsirea, cum ar fi școala sau locul de muncă.

Nu deschideți e-mailuri sau fișiere de la persoane pe care nu le cunoașteți. Atacatorii de phishing sunt persoane care folosesc e-mailuri sau mesaje false pentru a vă face să partajați informații personale. Dacă vedeți un e-mail de la o adresă necunoscută sau de la o adresă pe care o cunoașteți, dar cu un mesaj suspect, mutați-o în folderul de spam.

E-mailul ar putea include, de asemenea, link-uri care ar putea părea legitime, dar nu faceți niciodată clic pe ele până nu puteți verifica dacă este un mesaj legitim.

Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie fiind coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil în ce priveşte tehnologia online şi telefoanele mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.