Multe mame NU își alăptează copii din motive estetice

Multe românce nu îşi alăptează bebeluşii, deşi studiile arată că există beneficii atât pentru copii cât şi pentru mame, de la dezvoltarea sănătoasă a copilului şi protecția în față infecțiilor, până la protejarea mamelor împotriva cancerului. În săptămâna mondială a alăptării, celebrată anual între 1 şi 7 august, medicii trag un semnal de alarmă. Creşterea alăptării la nivel global ar putea salva mai mult de 800.000 de vieţi anual.

Alina a devenit mamă vineri. Imediat după ce a născut, asistentele au învăţat-o cum să alăpteze.

Alina a născut la Maternitatea Polizu, un spital în care este promovată şi sprijinită alimentaţia exclusivă la sân a nou-născuţilor. Aici, bebeluşii sunt alăptaţi imediat după naştere.

Citeste și:  Meta încheie programul de verificare a faptelor, iar Zuckerberg promite să restabilească libertatea de exprimare pe Facebook și Instagram

Femeilor li se spune care sunt avantajele alăptării şi cum trebuie să procedeze. În plus, copiii stau în aceeaşi cameră cu mamele, aşa că pot fi alăptaţi la orice oră.

UNICEF susţine că în 2018, mai puţin de jumătate dintre bebeluşii din lumea întreagă au fost alăptaţi în prima oră de viaţă. Laptele matern este mai mult decât o simplă hrană pentru bebeluşi.

„Prin alăptare scade incidenţa infecţiilor de căi respiratorii superioare, a obezităţii, chiar şi a anumitor tipuri de alergii. De asemenea, creşterea în greutate a copilului este mult mai bine susţinută şi nu în ultimul rând, legătura psiho- afectivă cu mama lui este foarte importantă”, spune medicul neonatolog Ramona Mohora.

Citeste și:  Autoritățile bulgare vor relua lucrările de reparație capitală a Podului Giurgiu-Ruse

Statitisticile arată că anul trecut, doar 41% bebeluşi au fost alăptaţi exclusiv în primele şase luni de viață. Sugarii din zonele rurale au mai mult acces la alăptatul exclusiv, comparativ cu bebelușii de la oraș.

Alăptarea are beneficii şi pentru mame.

„Alăptatul protejează împotriva cancerului de sân şi de ovar. S-a constat că scade necesarul de insulină la mamele diabetice insulino-dependente”, spune medicul neonatolog Ramona Mohora.

În România, se estimează că mai puţin de 30% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân, în primele şase luni de viaţă. În creştere faţă de anii trecuți. Medicii spun că unele femei nu vor să alăpteze din motive estetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.