Muzeul Amintirilor din Comunism se va deschide, din 1 aprilie, la Brașov

Muzeul Amintirilor din Comunism se va deschide vineri, 1 aprilie 2022, la Brașov. În fostul Hotel Capitol vor fi expuse obiecte și mărturii personale, fragmente din viața cotidiană a românilor de la 1948 până la Revoluția din 1989.

Decizia de a deschide un astfel de muzeu a fost motivată și de dorința de a atrage turiștii străini și de a le satisface curiozitatea legată de acest regim, spun organizatorii.

„Fiecare aspect al vieţii cotidiene din comunism, de la cele mai mărunte gesturi si obiecte, la cele mai curajoase acţiuni, au conturat societatea în care trăim astăzi. Ne-am dorit ca muzeul să fie un spaţiu în care să găsim răspunsurile la toate întrebările pe care le pot avea cei născuţi după ’89 şi, în acelaşi timp, să reprezinte o legătură între generaţiile actuale şi cele de părinţi şi bunici, un gest care să aducă mai multă înţelegere şi apreciere”, a declarat, conform sursei citate, Alina Beteringhe, antropolog şi fondatoare a spaţiului muzeal.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Obiectele şi mărturiile ce vor fi expuse au fost colectate începând cu anul 2021 prin Campania #MAdCesidespretine.

Printre acestea se numără atât piese de mobilier, care se regăseau în fiecare casă, precum recamierul sau bibliotecă cu bibelouri, cât şi obiecte casnice şi de decor, dar şi poveşti unice din viaţa oamenilor, cu situaţii neobişnuite, absurde sau comice.

„Pregătim această deschidere încă din 2021. Amenajarea spaţiul muzeului s-a desfăşurat în paralel cu coordonarea a zeci de interviuri. Persoanele care au răspuns invitaţiei noastre de a dona obiecte şi amintiri, în cadrul campaniei #madcesidespretine, ne-au oferit ocazia să trăim odată cu ei momentele prin care au trecut. Sperăm ca emoţia să fie resimţită de toţi vizitatorii care ne trec pragul şi să reprezinte un impuls de a ne povesti la rândul lor experienţele personale”, a precizat, la rândul său, Ioana Bejan – Roată, antreprenor şi fondatoare a Muzeului Amintirilor din Comunism.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Muzeul este amenajat în fostul Hotel Capitol din centrul oraşului Braşov, o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă, când aici a funcţionat un magazin. Spaţiul cultural va oferi, în aceeaşi clădire, o zonă expoziţională permanentă, o zonă dedicată expoziţiilor temporare, o cafenea care redă atmosfera perioadei comuniste prin selecţia de produse specifice epocii, precum şi un magazin cu suveniruri unicat, care va funcţiona în paralel şi online, pe site-ul www.madc.ro.

Prima expoziţie temporară a muzeului este dedicată colecţiei de reviste BD Historia – benzi desenate istorice. Revista, iniţiată de autorul şi profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, adaptează momentele istorice sub forma de benzi grafice.

Totodată, muzeul va fi un punct de sprijin pentru organizaţiile non-guvernamentale, urmând ca spaţiul să poată fi exploatat în fiecare zi de luni pentru diverse activităţi culturale şi sociale organizate de ONG-urile din România. Pe lângă activitatea turistică pe care o va desfăşura, MAdC îsi propune să participe activ la implicarea si includerea copiilor din medii defavorizate în activităţi culturale si educaţionale, prin realizarea unor parteneriate strategice cu ONG-uri şi direcţii sociale.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Astfel, în cadrul muzeului se vor organiza tururi special pentru copii, precum şi diferite ateliere dedicate lor.

Muzeul Amintirilor din Comunism va putea fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Preţul biletelor va fi de 35 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi /studenţi / pensionari.

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundaţia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.