De astăzi, copiii de la școala de pe str. Prunului traversează strada în siguranță. Primăria a montat semafor la trecerea de pietoni

Începând de astăzi, 6 aprilie, a fost pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare a unei treceri de pietoni, pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9, corpul C, în cadrul programului pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni, lansat la începutul anului trecut. Această trecere de pietoni este singura care asigură accesul copiilor din cartierul Noua spre școală.

Programul municipalității de creștere a siguranței la trecerile de pietoni ajunge astfel la 12 semafoare instalate și 29 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

,,Continuăm programul de creștere a siguranței la trecerile de pietoni, program pe care l-am stabilit în urma discuțiilor cu reprezentanții Poliției Municipiului Brașov încă de anul trecut. Ca și în februarie, când am semaforizat trecerea de pietoni de la școala 11, și această trecere vizează siguranța copiilor care merg la școală. Aici chiar aveam o situație deosebită, de aceea am insistat să fie realizată cât mai repede. Aproape toți elevii care merg la această școală sunt nevoiți să traverseze pe trecerea din dreptul școlii, iar dimineața, din cauza traficului intens, traversarea reprezenta un pericol pentru ei. Vom continua și în acest an programul de semaforizare, fie a trecerilor pietoni, fie a unor intersecții în care există riscul unor incidente. Pe ordinea de zi a ședinței comisiei de circulație de mâine avem mai multe propuneri de semaforizare: trecerea de pietoni de la Școala Gimnazială nr. 25, la intersecția cu str. Zmeurei, trecerea de pietoni de pe 15 Noiembrie, la intersecție cu Agrișelor, trecerile de pietoni de la intersecția bulevardelor  Griviței și Kogălniceanu, trecerea de pietoni de pe str. Lacurilor, la intersecție cu str. Nucului, trecerea de pietoni de pe str. Berzei, la intersecție cu  Sitarului, precum și intersecția str. Avram Iancu cu Bisericii Romane. În funcție de decizia comisiei, vom demara lucrările de instalare a acestor sisteme de semaforizare”, a precizat primarul Allen Coliban.    

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Vă reamintim că în cadrul acestui program, primul semafor cu buton din acest pachet este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie au mai fost puse în funcțiune alte 10, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu, pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului și pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă înainte de punerea în funcțiune a semafoarelor, pe aceste străzi au fost înregistrate, în perioada 1.01.2019 – 31.12.2020, 5 accidente rutiere soldate cu decesul victimelor, 21 de accidente rutiere soldate cu rănirea gravă a victimelor și 35 de accidente rutiere soldate cu rănirea ușoară a victimelor, după montarea semafoarelor pietonale, pe perioada anului trecut nu a fost înregistrat nici un accident mortal, s-au înregistrat 3 accidente rutiere soldate cu rănirea gravă a victimelor și 12 accidente rutiere soldate cu rănirea ușoară a victimelor.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de ,,cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).

Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.

Iluminare suplimentară pentru 29 de treceri de pietoni

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Vă reamintim că anul trecut au fost instalate sisteme de iluminat suplimentar pentru 29 de treceri de pietoni. Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca aceștia să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecere și suprafața carosabilului, a unui „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru ca acesta să fie văzut de conducătorul auto. De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii.

Totodată, stâlpii utilizați pentru semnalizarea trecerilor sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt 32 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 10 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Strada 15 Noiembrie și Bd. Iuliu Maniu), și alte 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.