Avem nevoie de date noi pentru a cunoaște numărul de lupi raportat la locuitorii din zone apropiate de păduri, așa că a început recensământul lupilor în Munții Făgăraș. Datele sunt înregistrate pe baza probelor ADN culese de pe o suprafață de 1200 de kilometri pătrați, potrivit TVR.
Pentru a stabili câți lupi trăiesc într-o zonă, prelevarea probelor organice din care să se poate extrage ADN-ul fiecărui exemplar reprezintă cea mai exactă metodă științifică. Ulterior, probele sunt analizate genetic în Slovenia.
Studiul lupilor din România a început în 2017. În fiecare iarnă echipa de biologi ia la pas fiecare potecă din Munţii Făgăraş pentru a găsi probe care sa-i ajute la identificarea animalelor din zonă.
Se estimează că pe o suprafață de 10 mii de hectare trăiesc 2-3 lupi. Este un număr semnificativ mai mare decât în țările din Europa de Nord. Dacă se rezolva conflictul între oameni și sălbăticiuni, fauna Munților Făgăraș ar putea reprezenta o atracție pentru turiști.
Amenințat cu extincția, lupul este pe lista speciilor de animale protejate . În România, datele oficiale arată că sunt în jur de 3000 de lupi.