Inflaţia anuală în România se apropie de 14%

Inflaţia anuală a atins un nivel record în România – aproape 14% – fiind cea mai mare rată din ultimii 18 ani. Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale – cu peste 85%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În 2004 aveam o inflaţie de 12 procente, iar acum am ajuns la 13,8%, faţă de aprilie 2021.

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, cu aproximativ 17 procente. Faţă de anul trecut, plătim cel mai mult pe gaze – cu 85%. Şi combustibilii s-au scumpit cu peste 35 de procente, în timp ce energia electrică este mai scumpă cu aproape 19%.

Citeste și:  Curtea Constituțională deliberează astăzi asupra solicitării de anulare a rezultatului primului tur de scrutin prezidenţial

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii – cu aproape 40%, dar şi uleiul, mălaiul, făina, legumele şi pâinea. Toate sunt acum mai scumpe cu 20%. În acelaşi timp, şi brânza şi peştele s-au scumpit cu peste 15 procente. 

În ceea ce priveşte serviciile, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la capitolul transport aerian. Plătim pe biletele de avion cu aproape 20% mai mult faţă de anul trecut, în aprilie. Ieşirile la restaurant sunt şi ele mai scumpe cu aproape 10%.

Potrivit datelor INS, în ultimul an, niciun produs din coșul de consum utilizat în calculul inflației nu s-a ieftinit. Singurele tarife rămase la aproximativ același nivel sunt cele pentru transportul feroviar și pentru serviciile de telefonie. Banca Națională a estimat că inflația va continua să crească peste nivelurile prognozate și va depăși 10% și în prima parte a anului viitor.

Citeste și:  17 cetățeni din Siria și Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, depistați ieri, de polițiștii de frontieră

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.