Brșovenii care vor să înființeze o afacere, sprijiniți de incubatorul de afaceri

Veşti bune pentru antreprenorii care vor să înfiinţeze afaceri noi în domeniul industriilor creative în municipiul Făgăraş din judeţul Braşov. Se va construi un incubator de afaceri ce le va oferi spaţiu fizic, pentru consultanţă juridică şi de afaceri, cu scopul de a facilita înfiinţarea afacerilor şi să sprijine noile afaceri până la „absolvire”. Contractul de finanţare nerambursabilă prin care se alocă 2,79 milioane lei fonduri europene, a fost semnat azi, 19.08.2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către domnul Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş şi de către domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru prevăzute pe Prioritatea de investiţii 2.1B a Programului Operaţional Regional 2014-2020, prioritate pe care s-au contractat deja două proiecte şi alte patru mai sunt în curs de evaluare.

„Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă principala sursă a economiei care asigură venituri pentru bugetul de stat şi bugetele locale. Pe o piaţă competitivă şi în continuă dezvoltare, sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri constituie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, dar şi o componentă esenţială a strategiei naţionale. Fiindcă societăţile de tip start-up se confruntă cu preţuri mari pentru chirii şi lipsa unui suport tehnic din partea unor specialişti care să le fie alături, aceste incubatoare reprezintă un sprijin ce vine cu soluţii şi preţuri reduse, cu experienţă financiară şi legislativă. Pentru aceste afaceri la început de drum, incubatorul le va oferi un mediu prielnic de dezvoltare, dar şi şansa a de a discuta cu mentori sau alţi antreprenori aflaţi la început de drum, ca ei,” a declarat domnul Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

„Crearea incubatorului de afaceri va conduce la stimularea potenţialului de dezvoltare şi de viabilitate, ajutând întreprinderile mici şi mijlocii să supravieţuiască, să crească în perioada de început, atunci când sunt cel mai vulnerabile. Înfiinţarea Incubatorului de Afaceri în municipiul nostru, Făgăraş, va contribui la consolidarea poziţiei pe piaţă a companiilor locale prin sprijinirea dezvoltării acestora. Prin intermediul acestui structuri de afaceri vor fi stimulate iniţiativele antreprenoriale locale având în vedere că incubatorul va oferi un mediu adecvat pentru educarea antreprenorilor şi pentru îmbunătăţirea abilităţilor antreprenoriale ale acestora”, a declarat domnul Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş.

Structura bugetului:
Din valoarea totală a proiectului de 5.181.535 lei, suma de 2.793.871 lei este valoarea finanţării nerambursabile alocate (aproximativ: 601.608 euro). Diferenţa dintre cele două sume reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiar pentru realizarea proiectului.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

Unde se va realiza investiţia:
Incubatorul de afaceri Făgăraş va fi amplasat în zona de nord-est a municipiului Făgăraş, pe o suprafaţă de teren de 1.000 m. Incubatorul va fi localizat Ia aproximativ 60 minute distantă de căile rutiere şi ferate, precum şi faţă de municipiile Braşov şi Sibiu – principalii poli ai industriilor creative din Regiunea Centru. Incubatorul de afaceri din Făgăraş va avea o accesibilitate mai bună decât poli mai dezvoltaţi, precum Braşov sau Sfântu Gheorghe faţă de infrastructura de transport din zona Sibiu.

Când se va finaliza proiectul:
Până în 30.06.2022, beneficiarul proiectului estimează că se va finaliza construcţia clădirii, care va oferi apoi infrastructura pentru toate serviciile suport necesare dezvoltării mediului antreprenorial din municipiu.

Ce se va realiza din fondurile proiectului:
Clădirea propusă va fi amplasată în partea de nord a terenului, având un regim de înălţime de P+1. Noua clădire va fi compartimentată, spaţii utile funcţionale extinse pe circa 600 mp, utilizaţi pentru deservirea a cel puţin 16 societăţi comerciale nou înfiinţate. Vor fi astfel create trei birouri open space pentru incubare, pre-incubare şi co-working cu 40 de posturi de lucru. Se va compartimenta un birou administrativ ce va fi folosit de echipa de administrare pentru activităţile curente şi pentru discuţiile cu firmele incubate sau vizitatori.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

La finalul implementării proiectului, firmele vor mai avea Ia dispoziţie o recepţie, un spaţiu dedicat pentru arhivă, grupuri sanitare, două săli pentru teleconferinţe şi un spaţiu tehnic. Sala de mese din incinta clădirii va fi folosită de rezidenţi pentru luat masa şi pentru a depozita alimente.

Alte două săli de conferinţe vor fi folosite pentru organizarea de întâlniri şi evenimente, de prezentări ale firmelor incubate, pentru organizarea de reuniuni de lucru restrânse între incubaţi şi mentori, organizare şedinţe, cursuri, întâlniri cu investitorii. Incubatorul de Afaceri Făgăraş va fi dotat şi mobilat, oferind pentru utilizare următoarele echipamente: scaune, mese, dulapuri, laptopuri, imprimantă, proiector, aer condiţionat, echipamente pentru teleconferinţe, camera de servere.

Servicii oferite în cadrul incubatorului:
În perioada de pre- şi post-incubare se vor acorda diferite servicii firmelor incubate. În aceste etape vor fi disponibile celor incubaţi servicii administrative (recepţie, secretariat, securitate, comunicare, curăţenie, bufet etc), servicii profesionale de contabilitate, servicii profesionale juridice şi legale, servicii de marketing şi mentorat, consiliere managerială şi planificarea afacerii, training pentru dezvoltarea competenţelor, studii de piaţă, consultanţă export, asistenţă IT şi e-business etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.