Ieri a avut loc ședința Colegiului Prefectural

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat ieri, alături de subprefectul Lucian Pătrașcu, ședința Colegiului Prefectural având pe ordinea de zi prezentarea Raportului privind implementarea Programului pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor pascale 2022.

Raportul a fost prezentat de conducătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei”, Direcţiei de Sănătate Publică Brașov, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov și Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

* În perioada Sărbătorilor pascale, aproximativ 850 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov au fost angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului, prin menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Polițiștii brașoveni au acționat în cadrul dispozitivelor instituite la nivelul întregului județ, zilnic, cu peste 200 de forțe de ordine și peste 100 de autospeciale, iar în noaptea Învierii Domnului, cu aproximativ 250 de forțe și 130 de autospeciale.

De asemenea, pentru menținerea climatului de ordine publică, s-a acționat în mod integrat, alături de efective ale Jandarmeriei și Poliției Locale, în zona adiacentă celor 232 lăcașuri de cult, unde s-au desfășurat slujbe religioase, în zonele turistice și de agrement de pe raza întregului județ Brașov, în centre comerciale, piețe sau în alte locuri aglomerate.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, au acționat poliţişti specializați pe segmentul rutier, care au desfășurat activități pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, dar și pentru creșterea gradului de disciplină în trafic.

În perioada de referință au fost organizate 113 acțiuni punctuale în zonele și mediile de interes.

Citeste și:  17 cetățeni din Siria și Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, depistați ieri, de polițiștii de frontieră

Efectivele de poliție au intervenit pentru gestionarea a 337 evenimente, dintre care 289 sesizări prin S.N.U.A.U. 112.

Polițiștii au constatat comiterea a 324 contravenții, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de aproximativ 135.000 lei.

18 autori ai unor infracțiuni au fost prinși în flagrant, iar față de 7 au fost dispuse măsuri preventive privative de libertate.

În domeniul rutier, în intervalul 22-25.04.2022, au fost constatate 8 infracțiuni la regimul circulației (5 infracțiuni pentru consumul de alcool) și aplicate 216 sancțiuni contravenționale (între acestea, 66 pentru depășirea limitei legale de viteză, 11 pentru nerespectarea prevederilor legale privind depășirea și 27 pentru nepurtarea centurii de siguranță).

Polițiștii au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 47 permise de conducere (între acestea 11 pentru consumul de alcool, 11 pentru depășire neregulamentară, 16 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise), fiind reținute și 16 certificate de înmatriculare.

* Echipajele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu” au desfășurat 37 acțiuni de patrulare pe raza stațiunilor montane și pe traseele turistice din zona acestora, 56 de acțiuni de patrulare în zona dispozitivului curent de menținere a ordinii publice, pe raza localităților din zona de responsabilitate, 34 de acțiuni pentru verificarea centrelor de cazare a refugiaților ucraineni și o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol pe cursul râului Olt.

Echipaje de jandarmi au asigurat ordinea și siguranța publică pe timpul slujbelor din noaptea de Înviere în zona a 25 de lăcașuri de cult și în perioada desfășurării a 2 competiții sportive.

În cadrul acestor acțiuni au fost aplicate 20 de avertismente scrise și 15 amenzi contravenționale în valoare totală de 17.700 lei.

* În perioada 6-25 aprilie 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov a desfășurat, prin Inspecția de Prevenire, 28 de controale la biserici, constatând 107 deficiențe, dintre care 4 au fost soluționate, iar 103 sancționate (18 cu amenzi contravenționale în valoare totală de 105.000 lei, restul cu avertismente). Au fost controlate și 2 mănăstiri, constatându-se 7 deficiențe, sancționate cu avertismente, 7 magazine, constatându-se 52 deficiențe (6 soluționate și 46 sancționate – 13 cu amenzi totalizând 129.000 lei, iar restul cu avertismente) și un restaurant (2 deficiențe constatate, sancționate cu avertismente).

Citeste și:  Salariul minim brut a fost aprobat de Guvern: 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025

În perioada menționată, s-au desfășurat și 12 activități de informare preventivă la lăcașurile de cult, s-au distribuit materiale de informare și s-au organizat instruiri la care au participat 659 de persoane.

* În perioada Sărbătorilor pascale, inspectorii Serviciului de Control în Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brașov au desfășurat 71 de acțiuni de control în unități de alimentație publică, unități comerciale și unități de cazare, după cum urmează:

– 6 acțiuni la unități de cazare;

– 10 acțiuni la unități de producție alimentară tip carmangerii și laboratoare cofetărie, aplicându-se un avertisment pentru lipsa monitorizării spațiului de frig;

– 39 de acțiuni la unități de retail, aplicându-se 5 avertismente pentru deficiențe privind starea de curățenie și lipsa cursurilor de igienă, precum și o amendă contravențională conform HG 857/2011, pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție în zona de preparare a hranei;

– 16 acțiuni la unități de alimentație publică și servicii, aplicându-se 2 avertismente pentru lipsa dezinfectanților și 2 sancțiuni contravenționale conform HG 847/2011, în valoare de 4.000, respectiv 1.000 de lei pentru neefectuarea cursurilor de igienă.

* Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov au verificat un număr de 380 unități de producție și comercializare a produselor alimentare (carmangerii, măcelării, piețe agroalimentare, unități de fabricare a pâinii și produselor de patiserie, supermarketuri, magazine alimentare, restaurante, pensiuni, unități de catering, unități de procesare carne, unități de procesare lapte ș.a.) și au efectuat 16 controale în trafic, De asemenea, au verificat 10 spații amenajate temporar în vederea sacrificării mieilor.

Citeste și:  Peste 1.450 situații de urgență, gestionate de pompierii militari în ultimele 24 de ore

În urma acțiunilor de verificare s-au aplicat 53 de avertismente și 28 de amenzi contravenționale în valoare totală de 182.000 lei. Au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității pentru o unitate de procesare a laptelui și o unitate tip fast-food.

Au fost gestionate 20 de alerte SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) pentru înghețată, mandarine, conserve quinoa, portocale, produse Kinder, banane, organe și carcasă de cal, carne de scoici, salata cu carne de pui, hrană pentru câini.

* Echipe ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat, în perioada menționată, acțiuni de control vizând modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice Sărbătorilor pascale.

A fost controlată o cantitate de 3.747 kg de produse, din care 2.454 kg a reprezentat cantitatea de produse cu abateri și au fost verificați 45 de operatori economici. S-a constatat că 66,6% dintre operatorii economici controlați comercializau produse specifice Paștelui prezentând deficiențe de etichetare, lipsa elementelor de identificare și caracterizare, iar la ouă, de exemplu, lipsa informațiilor privind clasa de calitate și data de valabilitate minimă.

În urma acțiunilor de control s-au aplicat 10 avertismente și 43 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 197.000 lei, stabilindu-se următoarele măsuri:

– oprirea temporară de la comercializare a 2.225 kg de produse alimentare în valoare de 31.589 lei

– oprirea definitivă de la comercializare a 140 kg de produse alimentare în valoare de 2.400 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.