Finanţări nerambursabile pentru două proiecte destinate Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească

Consiliul Judeţean Braşov acordă în acest an finanţări nerambursabile în valoare totală de 140.000 de lei pentru două proiecte destinate Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească.

Este vorba despre:

  • „Finalizarea activităților de protejare și valorificare a patrimoniului cultural material din cadrul colecției de carte veche a Liceului Andrei Șaguna”, proiect implementat de Fundația Prima Școală Românească şi finanţat cu 50.000 de lei în cadrul programului de finanţare nerambursabilă din bugetul judeţean a proiectelor culturale realizate de beneficiari de drept privat;
  • „Continuarea activităților de amenajare și modernizare pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural material din cadrul colecțiilor muzeului”, proiect implementat de Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească şi pentru care CJ Braşov alocă o finanţare nerambursabilă în cuantum de 90.000 de lei, în cadrul programului privind susţinerea financiară a unităţilor de cult.

La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, preot dr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească și vicepreședintele Fundației Prima Școală Românească, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă obiectivele acestor proiecte, prin intermediul cărora aproximativ 1.500 de cărţi şi bunuri culturale neinventariate din colecția de carte veche a Colegiului „Andrei Șaguna”, aflată în patrimoniul muzeului, vor fi evaluate, fotografiate, documentate, luate în evidenţă şi conservate preliminar, iar spaţiile de depozitare vor fi igenizate, amenajate, modernizate şi dotate, astfel încât să asigure condiţii optime pentru protejarea și valorificarea patrimoniului din cadrul colecțiilor muzeului.

Cărţile şi bunurile culturale din colecţia Colegiului „Andrei Şaguna” vor fi transportate la IRASM Măgurele pentru igenizare prin iradiere, după care vor fi păstrate temporat într-un spaţiu amenajat anul trecut, până când lucrările de reamenajare şi modernizare a depozitelor vor fi terminate. În anul 2021, primele 1.500 de cărţi din colecţie au fost prelucrate astfel, iar până la sfârşitul acestui an întreaga colecţie va fi finalizată.

Citeste și:  Ministrul Afacerilor Interne: „Integrarea în UE este deplină şi irevocabilă”

Implementarea acestor proiecte este vitală pentru salvarea patrimoniului inestimabil din Şcheii Braşovului. „Fondul de carte veche al Muzeului Prima Şcoală Românească numără peste 5.000 de volume. Dintre acestea, mai mult de 1.500 au aparţinut bisericii, iar restul au fost aduse din bisericile Protopopiatului Braşov, din dispoziţia Mitropoliei Ardealului, începând cu anul 1980. Volumele sunt păstrate pe rafturi metalice, în poziţie orizontală, fiecare carte fiind protejată cu o copertă de hârtie. Spaţiul de păstrare a cărţilor nu este încălzit pe timpul anotimpului rece, ceea ce face ca temperatura să scadă foarte mult, invers proporţional cu valorile umidităţii relative. Se creează astfel condiţii favorabile pentru dezvoltarea mucegaiurilor, precum şi a unor specii de insecte dăunătoare”, a explicat directorul instituţiei.

Potrivit preotului dr. Sebastian Pârvu, registrele de evidență ale muzeului cuprind 18.474 de poziții, însă, la o estimare aproximativă, se poate constata că în depozitele și expozițiile instituției se găsesc între 20.000 și 30.000 de bunuri culturale mobile, existând un număr neprecizat de bunuri culturale fără număr de inventar alocat și fără descriere analitică. În opinia sa, este nevoie de cel puţin cinci ani pentru inventarierea, prelucrarea, conservarea şi valorificarea întregului patrimoniu, iar la finalul acestei activităţi Prima Şcoală Românească ar putea ajunge să deţină ca obiecte de inventar 6.000 de cărţi vechi, 20.000 de volume în biblioteca muzeului şi 40.000 de documente.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni intervin pentru fluidizarea traficului intens de pe DN1

Este al doilea an în care administraţia judeţeană ajută financiar muzeul din Şcheii Braşovului. Consiliul Judeţean Braşov a alocat şi anul trecut o finanţare nerambursabilă prin intermediul căreia la Prima Şcoală Românească a fost amenajat un depozit temporar dotat cu aparatură şi rafturi, care permite realizarea activităţilor specifice de inventariere şi conservare a obiectelor.

„Mă bucur că părintele Sebastian Pârvu se preocupă de salvarea patrimoniului Primei Şcoli Româneşti. Noi, ca autoritate publică judeţeană, am încercat să găsim soluţii de finanţare prin cât mai multe metode, în aşa fel încât să venim în sprijinul conservării şi valorificării patrimoniului de carte şi de documente vechi, adăpostit acum în condiţii deficitare în spaţiile muzeului. Şi pe viitor vom face în aşa fel, încât să reuşim împreună cu echipa de la Prima Şcoală Românească să salvăm întregul patrimoniu pe care această instituţie îl deţine. Este important că realizăm acest lucru cu sprijinul şi expertiza colegilor noştri specialişti ai muzeelor din subordinea Consiliului Judeţean. Îi felicit pentru implicarea şi preocuparea lor de a scoate la lumină şi a valorifica într-un mod cât mai bun această adevărată comoară prea puţin cunoscută şi studiată”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.  

Amintim că la inițiativa pr. director Sebastian Pârvu, în vara anului 2020 a fost înființat un consorțiu instituțional format din Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Braşovului – Prima Școală Românească, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Primăria Feldioara, care și-a propus să evalueze starea actuală a patrimoniului cultural național mobil aflat în proprietatea Muzeului Bisericii Sf. Nicolae. În baza acestei evaluări au fost propuse măsuri pe termen scurt, mediu și lung care vor conduce în final la o mai bună protejare și valorificare a patrimoniului acestei prestigioase instituții de cultură de importanță națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.