R.M.N. de Cristi Mungiu –
Proiecție specială la Brașov!

Sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19.00, brasovenii vor putea viziona cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, într-o proiectie speciala, la Centrul Cultural Reduta.

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl surprind, despre relaţia cu celălalt şi despre felul în care ne raportăm cu toţii astăzi la un viitor neliniştitor. Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere pentru că ne deveniseră familiare – şi vremurile actuale, resimţite ca haotice. Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranţă şi discriminare, despre prejudecăţi, stereotipuri, autoritate şi libertate, o poveste despre laşitate şi curaj, despre individ şi mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supravieţuire, despre sărăcie, despre frică şi un viitor neliniştitor”.

Citeste și:  Deficitul bugetar, ajustările fiscale și cursul valutar – principalele îngrijorări ale mediului de business la final de 2024

Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu şi Orsolya Moldován. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din judeţul Alba, dar şi în alte localităţi din Transilvania.

Sinopsis

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care creşte fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) şi de iubita lui din tinereţe pe care arde să o revadă (Csilla). Îşi doreşte să se implice mai mult în educaţia băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) şi să-l dezbare de spaimele nedesluşite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijeşte Csilla sunt angajaţi muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă şi pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pulsiunile irump la suprafaţă prin pojghiţa subţire de aparentă înţelegere şi calm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.