Concurență mare la investițiile primăriei Brașov în dezvoltarea sportului de masă și a celui școlar

Săptămâna trecută au expirat termenele pentru depunerea ofertelor în cadrul a două proceduri de achiziție ce vizează amenajarea de trenuri de sport și piste de alergare. În cadrul procedurii de achiziție pentru furnizarea și montarea de suprafețe sintetice pentru terenurile de sport din municipiul Brașov, contract estimat la valoare de 3.249.684,68 lei + TVA, au fost depuse 4 oferte, iar pentru furnizarea și montarea de garduri metalice de protecție și împrejmuire a terenurilor de sport, achiziție estimată la 2.351.689,08 lei + TVA,  au fost depuse 2 oferte.

„Practicarea sportului – atât la nivel profesionist, cât mai ales la nivel de masă – înseamnă garanția sănătății unei comunități. Din păcate, tot mai mulți copii și tineri și-au pierdut interesul pentru mișcare, fie că vorbim de practicarea sportului în cartiere, fie că vorbim de orele de sport de la școală, iar asta afectează nivelul nostru de sănătate. De asemenea, și adulții au început să prefere petrecerea timpului în fața televizorului, în locul practicării sportului ca metodă de relaxare. Motivațiile sunt diverse, de la reducerea importanței sportului în curricula școlară, la lipsa dotărilor și echipamentelor. Suntem într-o perioadă în care putem revigora practicarea sportului amator la nivelul Brașovului, mai ales că pandemia ne-a făcut să tratăm altfel nevoia de mișcare. De aceea, anul acesta și în următorii ani vom aloca fonduri importante pentru a crea condițiile necesare pentru ca brașovenii, indiferent de vârsta lor, să poată face sport. Toate aceste investiții și achiziții fac parte din strategia noastră pentru dezvoltarea sportului, strategie elaborată anul trecut. Brașovenii vor avea terenuri de sport care vor asigura condiții la nivel competițional, ca suprafață de joc și dotări, vom instala și sistem de nocturnă, iar acolo unde suprafața terenului permite, vor avea și o zonă în care se va putea socializa. Sperăm ca, odată cu finalizarea acestor lucrări, să organizăm și competiții între cartiere, astfel încât practicarea sportului să fie și o chestiune de orgoliu local. Și în ceea ce privește sportul școlar am adoptat o nouă strategie. Din acest an am început și programul de reabilitare a terenurilor de sport aparținând unităților de învățământ; parte din cele 32 de terenuri de sport prevăzute în acest an  în programul de reabilitare sau amenajare sunt cele din curtea școlilor“, a declarat primarul Allen Coliban, la lansarea licitațiilor.

Achiziția și montarea de suprafețe sintetice pentru terenurile de sport din municipiul Brașov au ca obiectiv reabilitarea sau amenajarea a 32 de terenuri de sport, dintre care 3 vor fi terenuri de baschet pe care vor fi montate module de polipropilenă, agrementate de FIBA (Federația Internațională de Baschet), iar alte 7 terenuri de baschet vor beneficia de o suprafață de joc din tartan. La acestea se adaugă gazon sintetic pentru 5 terenuri, iar 10 terenuri vor fi amenajate  pentru practicarea mai multor sporturi. Tot în cadrul acestei proceduri vor fi amenajate și 6 piste de alergare din tartan, cu 2 sau 3 culoare. Cinci dintre piste vor fi amenajate în cadrul unor unități de învățământ, iar cea de a șasea va fi amenajată în parcul Tractorul. Această a șasea pistă face parte din programul de bugetare participativă, fiind unul dintre proiectele câștigătoare. Ea va avea o lungime de 930 de metri și se va putea alerga pe două culoare.

Citeste și:  Hans Leijtens, directorul executiv al Agenţiei Frontex, în vizită oficială în România

Patru firme sau asocieri din domeniul amenajărilor de terenuri de sport au depus oferte în cadrul aceste licitații: Atlas Sport, Adru Solutions SRL, Kitisab Eurocomplex și asocierea dintre Sport Arena SRL și Clarom Trans SRL.

Cele 3 terenuri de baschet pe care vor fi montate module de polipropilenă, agrementate de FIBA, sunt: Parcul Centrul Civic, Str. Argintului- Bronzului și Aleea de sub Tâmpa.

Alte 8 terenuri de baschet vor fi amenajate cu suprafețe de joc sintetic realizate din cauciuc reciclat legat cu poliuretan, tip ,,tartan”: Parcul Timiș-Triaj, str. Popa Şapcă, parcul de la  pasajul Fartec, parcul Agricultorilor, parcul Ştefan cel Mare, Saturn 15 – Apollo, Lacul Noua, Liceul Sportiv.

Citeste și:  Primăria Brașov: Vineri aprindem luminițele Crăciunului – Vino cu RATBV și ai scăpat de grija parcării!

În cadrul aceluiași contract va fi montat gazon artificial mono-filament pe 5 terenuri de fotbal: Parcul  Centrul Civic; Aleea Violetelor; str. Hărmanului, lângă autogara 3; Școala Gimnazială nr. 14, corpul din Stupini; Școala Gimnazială nr. 1.

Pe zece terenuri va fi montat gazon artificial, acestea având destinația de terenuri  multisport, handbal și tenis. Trei dintre terenuri vor fi amenajate la Liceul de Arte Plastice ”Hans Mattis-Teutsch”, două multisport și unul de handbal; două la Școala Gimnazială nr. 25, unul multisport și unul de volei; unul multisport la Școala Gimnazială nr. 9, corpul de pe str. Prunului; tot unul multisport la Școala Gimnazială nr. 1. Încă două terenuri multisport vor fi amenajate pe  str. Mierlei nr. 5 și în parcul din centrul civic (handbal și tenis).

Nu în ultimul rând, câștigătorul licitației va trebui să amenajeze 6 piste de alergare, realizate din cauciuc reciclat legat cu poliuretan tip ,,tartan”, respectiv:  câte o pistă la ambele corpuri – str. Barbu Lăutaru și str. Cocorului –  ale Școlii Gimnaziale nr. 1; câte o pistă de alergare la Școlile Gimnaziale nr. 3 și nr. 9 (corpul de pe str. Prunului) și, de asemenea, o pistă la Liceul de Artă. Cea de a șasea pistă va fi amenajată în parcul Tractorul și face parte dintre proiectele câștigătoare din programul de bugetare participativă. Ea va avea o lungime de 930 de metri și se va putea alerga pe două culoare.

Citeste și:  3 Obiceiuri zilnice ale persoanelor cu IQ relațional ridicat

Cea de a doua achiziție care vizează dezvoltarea sportului de masă și a celui școlar este cea pentru furnizarea şi montarea de garduri metalice pentru împrejmuirea a 25 de terenuri de sport.

Terenurile de sport care vor fi împrejmuite în baza acestui contract sunt: terenul de baschet de pe str. Mierlei 5, cele trei terenuri de baschet, fotbal și multisport din centrul civic, terenul de baschet Saturn 15 – Apollo, terenul de fotbal de pe Aleea Violetelor, cel de baschet și cel de minifotbal din zona Argintului – Bronzului, terenul de baschet din zona parcului de pe b-dul Ştefan cel Mare. De asemenea, în contract mai vor fi incluse împrejmuirile  terenului de baschet de la lacul Noua, a terenului de pe Aleea Muşeţelului, a celui de fotbal de pe str. Codrul Cosminului și a celor două terenuri de baschet de pe Aleea de sub Tâmpa.

Tot în cadrul aceluiași contract sunt incluse și împrejmuirea terenurilor de sport de la unitățile de învățământ: terenul de fotbal de la Şcoala Gimnazială nr. 1 – str. Cocorului; terenul de baschet de la Şcoala Gimnazială nr. 1 – str. Barbu Lautaru; terenul de fotbal de la Şcoala Gimnazială nr. 3 și cel de la Şcoala Gimnazială nr. 9 – str. Prunului; terenurile de baschet și volei de la Şcoala Gimnazială nr. 25; cele de handbal, baschet și fotbal de la Liceul de Artă; cele de fotbal de la Școala Gimnazială nr. 14 – Stupini și de la Liceul Sportiv.

În primă fază se vor verifica Documentele Unice de Achiziție Europene și garanțiile de participare, după care se va trece la evaluarea tehnică a ofertelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.