Primarul Allen Coliban a cerut sprijinul brașovenilor pentru proiectele respinse de majoritatea consilierilor locali

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi, in cadrul unei conferinte de presa, care sunt proiectele de hotărâre respinse în ședința consiliului local, inclusiv modul în care educația, protecția socială, protejarea mediului și mobilitatea sunt afectate de această decizie. Alături de primar au fost viceprimarul Flavia Boghiu, administratorul public Adriana Miron, directorul Agenției Metropolitane, Dragoș David, și directorul Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov (AMDDTPBV), Cătălin Frangulea. Totodată, primarul a cerut susținerea brașovenilor pentru ca aceste proiecte să fie implementate.

,,În primul rând cred că trebuie să facem un apel la responsabilitate. Pentru că atunci când votezi împotriva educației, împotriva socialului, împotriva mediului, împotriva proiectelor importante pe mobilitate, cred că votezi împotriva intereselor brașovenilor. Și asta înseamnă o încălcare flagrantă a jurământului pe care cu toții l-am dat, în nume propriu, individual, la preluarea mandatului. Ce putem face și ce voi face va fi, în primul rând, să cer suportul populației pentru aceste proiecte – pentru că sunt proiecte mari, sunt proiecte importante, sunt proiecte pe care nu doar că le-am avut în programul politic, dar sunt proiecte de care brașovenii au nevoie și pe care brașovenii ni le solicită. Ne solicită parcări supraetajate, ne solicită o protecție pentru pădurile Brașovului, ne solicită masă caldă în școli pentru elevii brașoveni, ne solicită cantină socială. Sunt câteva dintre proiectele care au picat la vot, inclusiv proiectul de învățământ dual, atât de important pentru mediul de afaceri! Ce voi face? Voi veni din nou în ședința Consiliului Local cu mai multe argumente, dar și cu susținerea cetățenilor pentru fiecare dintre aceste proiecte. (…)Voi relua propunerile, pentru că, din nou, consider că a fost doar un gest politic păgubos, din care pierdem toți, și nu cred că are o fundamentare. Dacă vorbim de proiectele pe educație, 400 de burse pentru ca tinerii Brașovului să-și dezvolte competențe digitale, burse care au valoare doar de o sută de euro, nu sunt nicio gaură în buget, dar pot să creeze un impact puternic în rândul noii generații, un impact care să le dea de fapt o perspectivă de angajare. Pe de altă parte, am avut învățământul dual, cu tot ceea ce deja a fost aprobat în consiliul local, toate demersurile, parteneriatul cu Universitatea din Lucerna – care acum nu mai are bani, parteneriatul acesta este lipsit de fonduri, prin votul de ieri – totodată masa caldă în școli, un alt element important pentru elevii brașoveni, un proiect pilot în care Brașovul ar fi putut să fie deschizător de drumuri în acest domeniu la nivel național. Nu în ultimul rând, o școală nouă în condițiile în care infrastructura școlară este deficitară și trece printr-o criză a spațiilor. O școală nouă, o școală amenajată în conformitate cu toate normele, cu toate standardele ISU, o școală utilată și pe care noi să o putem închiria la un preț decent. Toate aceste patru proiecte pe educație au fost respinse ieri, dar voi reveni cu ele în votul Consiliului Local“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Proiectele care nu au fost aprobate în ședința de ieri a Consiliul local, din domeniul educației, sunt: Masă caldă în școli; Amenajarea unei școli care să ofere spațiile necesare pentru elevii de la unitățile de învățământ în care se derulează lucrări de reparații sau pentru cei care nu există spații în școlile de care aparțin; Dezvoltarea învățământului dual; Burse pentru tineri pentru dezvoltarea de abilități în domeniul IT.

La categoria proiecte sociale este vorba despre aprobarea amenajării unei cantine sociale care ar putea furniza, zilnic, hrană pentru 500-600 de persoane vulnerabile.

În ceea ce privește protejarea mediului, proiectul pentru care primarul a cerut sprijinul brașovenilor este cel legat de înființarea Parcului Natural Brassovia, care ar însemna protejarea tuturor pădurilor aflate pe teritoriul municipiului Brașov.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

La capitolul mobilitate, proiectele vizau construirea de park&ride la intrările în oraș, pentru turiști și navetiști, care nu ar mai aglomera cu autovehiculele proprii străzile Brașovului, construirea de parcări multietajate în cartiere și amenajarea unei parcări subterane în zona dintre primărie, Modarom și Colegiul Unirea.

Întrebat care sunt așteptările sale cu privire la susținerea din partea brașovenilor, primarul a răspuns că aceștia se pot implica de la trimiterea unui e-mail către consilierii locali, la inițierea de petiții on-line sau discuții directe cu consilierii locali pentru a îi convinge de necesitatea adoptării acestor proiecte.

Educație

  1. Masă caldă în școli. Propunerea era ca spațiul actual de la CATTIA, care dispune de dotările necesare unui restaurant, să fie optimizat pentru a asigura furnizarea de mâncare caldă în școlile brașovene.
  2. Școală nouă. Acest proiect viza aprobarea de către Consiliul Local a oportunității demarării procedurii de închiriere a unui spațiu adecvat procesului de învățământ, care să fie utilizat pentru elevii de la școlile în care se execută lucrări de reparații sau pentru cei care nu au spații în care să își desfășoare orele.
  3. Cel de al treilea proiect de la această categorie este cel referitor la dezvoltarea învățământului dual, deși consiliul local a aprobat luna trecută parteneriatul cu Universitatea din Lucerna, Inspectoratul Școlar, Camera de Comerț și Industrie și organizațiile profesionale ale oamenilor de afaceri din Brașov pentru pregătirea tinerilor astfel încât la finalul studiilor să aibă un loc de muncă. Proiectul din această lună prevedea alocarea fondurilor necesare, conform parteneriatului aprobat anterior.
  4. Generația TECH. Aceste proiect propunea acordarea a 400 de burse, de câte 100 de euro, pentru tinerii care vor să își dezvolte abilitățile în IT.

Social

Proiectul propus de executiv viza amenajarea unei cantine sociale, prin intermediul căreia să se asigure hrana necesară pentru 500 – 600 de persoane defavorizate. În ședința de ieri au fost propuși indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru reabilitarea și transformarea în cantină socială a fostei cantine școlare a fostului Liceu Astra (,,Steagu’ Roșu”), aflată într-o stare de degradare avansată. Demararea acestui proiect a fost aprobată de consiliul local prin hotărâri adoptate în 2019 și 2020.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Mediu

  1. Parcul Natural Brassovia. Proiectul propus de executiv viza declararea Parcului Natural Brassovia ca arie protejată de interes local, ceea ce însemna transformarea unei părți a pădurilor din jurul Brașovului, din păduri de producție, în păduri protejate, utilizate doar pentru activități recreative (de exemplu, drumeții sau alergări montane). Această arie protejată ar fi cuprins, în această etapă, toate pădurile de pe teritoriul municipiului Brașov, 7.830,7 ha, la care se puteau adăuga și pădurile aflate pe teritoriul administrativ al orașelor învecinate – Râșnov, Predeal și Săcele.
  2. Forumul Orașelor Verzi. Municipalitatea organizează cel mai important eveniment de mediu din România, FOV. La începutul anului, consiliul local a aprobat bugetul necesar desfășurării acestui eveniment cu participare la nivel european. Propunerea executivului a fost ca o parte dintre activități să fie derulate de către Agenția Metropolitană, în limita sumelor aprobate anterior de consiliu.

Mobilitate urbană

Proiectul de hotărâre propunea demararea procedurilor de realizare a unor obiective de investiții, în comun cu Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, în vederea asigurării necesităților de mobilitate ale populației Municipiului Brașov. Acestea sunt:

  1. Amenajarea unei parcări publice subterane în Municipiul Brașov: zona Modarom – Colegiul Național Unirea – Str. Politehnicii – Str. Postăvarului – B-dul Eroilor;
  2. Construirea de parcări supraterane rezidențiale în cartierele Brașovului;
  3. Amenajarea de funcțiuni administrative și parcare publică – zona Noua; amenajare parcare tip Park&Ride – zona Triaj; amenajare parcare tip Park&Ride – Zona Calea Feldioarei.

Toate aceste proiecte de hotărâre au fost respinse de majoritatea din consiliul local, în ședința ordinară din data de 29 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.