Dr. Vlad Roșca este specialistul în nutriție care convinge prin puterea exemplului. Nutriția are o deosebită importanță în menținerea unei sănătăți bune, în dezvoltarea corectă și armonioasă a organismului, în prevenția unor afecțiuni, iar terapia nutrițională este parte complementară în vindecarea diferitelor afecțiuni. Important este să înțelegem, printre altele, cum arată farfuria corectă, iar Dr. Vlad Roșca ne ajută să înțelegem mai bine.
Se vorbește tot timpul despre o alimentație sănătoasă, dar probabil că mulți se întreabă ce presupune mai exact acest concept. Cum trebuie să acționăm atunci când ne dorim un regim alimentar sănătos? Cum arată farfuria corectă?
Dr. Vlad Roșca: O alimentație sănătoasă implică multe aspecte, de la calitatea alimentului pănă la temperatura lui de procesare acolo unde impune necesitatea gătirii sau sursa acestuia. Este un concept amplu, dar e bine să începem cu pași mici, dar importanți. Eliminând alimentele procesate din alimentație și produsele ce conțin zahăr adăugat este un prim pas important în drumul către o alimentație corectă. Dupa aceea se poate aprofunda schimbând „la ce am renunțat” cu „ce mănânc”. Astfel se pot cunoaște beneficiile alimentelor de calitate, temperatura la care trebuie gătite acolo unde impune situația, frecvența lor în alimentație, combinarea lor cu alte alimente în funcție de timpul de digestie, dar și momentele potrivite din zi pentru a fi consumate. O farfurie corectă depinde de scop. Dacă se dorește pierderea în greutate sau nu, nutrienții de calitate nu trebuie să lipsească. Am să vă dau un exemplu de o masă pentru un om care caută sănătatea în mâncare într-un mod echilibrat. 30% din farfurie reprezentată de carne de curcan slabă, 40% reprezentată de un carbohidrat de calitate precum orezul brun, 20% din grăsimi sănătoase cum ar fi avocado, iar 10% de verdețuri cu conținut bogat de fibre (legume verzi, salată). Consumul de carne ar trebui limitat la 2-3 porții pe săptămână în cazul unui om sedentar sau care face activitate fizică medie, iar în acest sens înlocuim proteina animală (cele 30% de procente) cu proteina vegetală cum ar fi fasolea roșie, lintea sau năutul.
Mulți oameni își doresc să slăbească, dar puțini sunt cei care și reusesc acest lucru. Care sunt excesele alimentare pe care omul le face frecvent şi care îi dăunează? Cum evităm?
Din studiul meu observațional am realizat că de cele mai multe ori oamenii nu fac excese alimentare. Aceștia iau în greutate din alte 3 motive: o alimentație de proastă calitate bogată caloric, în grăsimi și zaharuri, mâncatul haotic de 1-2 ori pe zi si uneori o dereglare hormonală (mai ales în cazul femeilor) sau o condiție medicală. Aceste lucruri contribuie la luarea în greutate chiar dacă cantitatea de hrană nu este mare, excesivă. Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri, în cantitate mică, pot cu ușurință să aducă un aport caloric foarte mare. Mâncatul rar și în special seara târziu, încetinește metabolismul (capacitatea de a arde calorii), iar corpul intră într-o stare numită catabolism. Dereglările hormonale sunt cele la care nu putem acționa, rămânând doar spectatori. Totuși, modificând celelalte condiții vom putea slăbii într-un mod corect intrând pe un făgaș normal. Mâncatul în exces înseamnă mâncat mult … din fericire nutriția a avut grijă de cei ce vor să mănânce mult, dar nu și de cei ce au ales să mănânce greșit. Undeva la 4 spre 5 kg de spanac este echivalentul caloric al unei tablete de 100g de ciocolată clasică. Are sens, nu?!
Citește continuarea pe SuperTu.ro.