[STUDIU] Topul bunelor maniere la restaurant: Transilvănenii – cei mai politicoși, dobrogenii – la polul opus

  • Transilvania e cea mai manierată regiune din țară. Dobrogea se află la polul opus
  • În Maramureș și Bucovina, se vorbește tare și cu gura plină
  • Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii
  • Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant?
  • 31% dintre români ciocnesc paharele la restaurant. Tradiție sau lipsă de bun simț?

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporți în societate. Acesta cuprinde și aspecte legate de ieșitul la restaurant, influențate desigur de obiceiurile fiecărei comunități, dar și de vremuri. 

Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuție și criticat sau lăudat, însă conduita oaspeților este deseori trecută cu vederea. Bookingham și-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective). 

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.   

Transilvania e cea mai manierată regiune din țară. Dobrogea se află la polul opus

Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporți cu personalul.

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Pentru mai multe date, puteți vedea întregul studiu aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.