Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni – dezbateri pe educaţie, sănătate, justiţie, energie, mediu

Azi, 24 august, se va desfășura la Palatul Victoria, ceremonia de deschidere a celei de-a II-a ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Organizat de asociațiile de studenți și tineret din România în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Forumul se va desfășura până pe 29 august și va oferi o voce puternică studenților pentru a-și exprima spiritul democratic și pentru a ajuta la soluționarea problemelor actuale.

Proiectul urmărește implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată: realizarea a 6 rezoluții ce vor fi înaintate instituțiilor cu putere decizională. La ceremonia de deschidere vor participa:

E.S. Dl. Nicolae Ionel Ciucă, Prim-Ministrul României

Dna. Alina Gorghiu, Președintele Senatului României

Dl. Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Dl. Codrin Scutaru, Vicepreședinte Asociația Ovidiu RO

Dra. Ioana Dospinescu, manager de proiect al Forumului

Pe întreaga perioadă de desfășurare a Forumului, la Palatul Parlamentului, peste 150 de studenți din străinătate și din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră și, sub îndrumarea a 11 moderatori specializați, vor redacta un document scris de tip rezoluție, găsind soluții eficiente pentru problemele aferente comitetului ales.

Citeste și:  17 cetățeni din Siria și Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, depistați ieri, de polițiștii de frontieră

Forumul este structurat în 6 comitete (compuse din 15-20 de studenți), cuprinzând domenii de interes pentru generația și țara noastră:

1. Educație și Tineret (Restructurarea sistemelor comunicaționale și educaționale din procesul de învățământ românesc).

2. Sănătate (Accesibilitatea, mobilitatea și digitalizarea informației medicale și a actului medical).

3. Justiție (Accesibilitatea la drepturile fundamentale ale omului, combaterea inegalității de șanse și a discriminării).

4. Muncă și Economie (Combaterea anomaliilor pieței muncii. Cauze și efecte asupra tinerilor).

5. Energie și mediu (Regenerarea resurselor României și abordarea noilor tehnologii cu scopul atingerii independenței energetice).

6. Afaceri Europene (Rolul tinerilor în consolidarea poziției României ca actor regional în Uniunea Europeană).

Citeste și:  Un angiograf performant a intrat în dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

Pe lângă dezbateri, participanții vor avea acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar și evenimente sociale și de networking. Propunerile finale vor alcătui o Rezoluție, ce va fi înaintată ministerelor din Guvern și autorităților române. Scopul principal al Forumului este transformarea ideilor și idealurilor pe care generația noastră le are în proiecte concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de influența pe care asociațiile organizatoare o au în societatea civilă.

Evenimentul de deschidere din data de 24 august 2022 va fi transmis live de la ora 10:00 pe pagina de Facebook a Guvernului României și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Citeste și:  Curtea Constituțională deliberează astăzi asupra solicitării de anulare a rezultatului primului tur de scrutin prezidenţial

Despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe urmatorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiției şi protejării planetei până în anul 2030.

Pentru punerea în operă a prevederilor europene și a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Departamentul este coordonat de consilierul de stat László Borbély.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.