Ziua Internațională a Câinelui, celebrată și de către polițiștii brașoveni

În fiecare an, la data de 26 august, sărbătorim Ziua Internațională a Câinelui, cel mai bun prieten necuvântător, o sărbătoare a legăturii eterne dintre oameni și aceste minunate făpturi, o zi dedicată iubirii lor necondiționate și muncii dezinteresate alături de oameni

Indiferent de rasă sau de talie, acești blănoși au fost de-a lungul timpului cele mai iubite animale de companie din istoria omenirii, în prezent existând 335 de rase de câini recunoscute de Federația Canină Internațională.

În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov se află 5 exemplare de câini de poliție, care sunt pregătiți la orice oră să intervină alături de partenerii lor polițiști, în soluționarea cazurilor pentru care au fost antrenați, respectiv detectare explozivi, prelucrare urmă sau patrulare și intervenție.

Pentru a deveni câine polițist, acesta parcurge un dresaj de specialitate, care se efectuează la Centrul Chinologic Sibiu și care cuprinde două etape de dresaj, respectiv dresaj general și dresaj de specialitate. Adav, Bata, Tib, Bisa și Toca sunt membrii echipei de intervenție în misiunile polițiștilor brașoveni, fiind coechipieri de nădejde, pregătiți să intervină prompt în cazurile specifice muncii de poliție. 

Citeste și:  Concert de colinde la Făgăraș: Eveniment cultural și caritabil pentru construirea Spitalului Speranței „Hospice”

Toți stăpânii de câini își doresc ca animalele lor de companie să fie sănătoase și să se bucure de ele cât mai mult. De aceea, vă reamintim prevederile legislației pe linia protecției animalelor:

  • obligația de a steriliza câinii de rasă comună și metișii acestora. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 13^2 din Ordonața de Urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
  • proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice,au obligația legală, conform  art. 8 alin 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, de a identifica exemplarele prin microcipare. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Citeste și:  Brașovenii, invitați să admire icoane pe sticlă la Centrul Cultural Reduta până pe 10 ianuarie

–  abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție, conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

– deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, conform art. 5 alin.1 din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, precum și asistenţă medicală. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

– nerespectarea obligațiilor deținătorilor de câini agresivi sau periculoși, prevăzute de art. 3, art. 4 și art. 6 din Ordonața de Urgență 55/2002 (republicată) privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, respectiv de la 1500 lei la 3000 lei.

Citeste și:  Infrastructură modernă și atracții pentru toate vârstele pe pârtiile din Brașov

În conformitate cu prevederile Legii 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, infracțiunile de cruzime față de animale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Polițiștii brașoveni continuă acțiunile de informare cu privire la obligațiile ce le revin deținătorilor de animale de companie, în ceea ce privește necesitatea sterilizării și microcipării, activitățile demarate având drept scop stoparea înmulțirii necontrolate a acestora, prevenirea abandonului câinilor și pisicilor pe domeniul public, promovarea deținerii responsabile a câinilor, precum și promovarea sănătății și bunăstării acestor specii de animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.