Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2022: brunch, expoziție și concert Byron la întâlnirea publicului cu arta

În perioada 26 august – 6 septembrie 2022, Cincșorul este din nou gazda Reședinței Internaționale de Artă Vizuală, ajunse la a IV-a ediție. Tema propusă – Față în față – îi provoacă pe cei opt artiști invitați să-și găsească inspirația pornind de la istoria și realitățile contemporane ale locului în care se află, cu accent pe necesitatea comunităților actuale din satele transilvănene de a-și (re)găsi o identitate comună, în contextul depopulării determinate de exodul sașilor, al transformărilor economice și al migrației.

Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Participă artiștii: Marian Coman (România), Amalia Dulhan (România), Maxim Dumitraș (România), Annette Fournet (SUA), Adrian Ioniță (România), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Inga Shalvashvili (Georgia).

Acestora li se alătură patru invitați speciali: scriitorii Iris Wolff și Horst Samson (Germania), criticul literar și de artă Sorina Jecza – președinta Fundației Interact Triade, și documentaristul Olimpiu Vuia care va fi „cronicarul” procesului de creație pe parcursul reședinței.

Publicul este invitat sâmbătă, 3 septembrie 2022, la evenimentul care marchează finalul reședinței:

Citeste și:  Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025

–  ora 11:00: Brunch transilvănean la șură în curtea fostei case parohiale evanghelice. Tarif: 70 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090;

– ora 13:00: Scriitorii Iris Wolff și Horst Samson în dialog – întâlnire cu cei doi autori la biserica fortificată din Cincșor;

– ora 14:00: Vernisajul expoziției colective Față în față, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor;

– ora 15:00: Concert Byron, la biserica fortificată din Cincșor. Tarif: 50 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090. Concert în beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului.

În cei șaisprezece ani de la înfiinţare, trupa rock Byron a devenit un nume-reper pe scena muzicii româneşti de calitate. O trupă care inspiră, o trupă cu muzică și versuri inteligente, Byron are la active șase albume de studio și trei de DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari cu super-amplificare, în fața a mii de oameni, cât și în spații mai intime, pentru o mână de oameni. Relația lor cu Cincșorul este una specială – acesta este locul unde s-a născut albumul „Nouă”. În 2018, muzicienii de la Byron au petrecut o săptămână la Cincșor, în prima tabără de creație din istoria trupei. Acolo au luat naștere primele piese de pe ce avea să devină albumul „Nouă”. Doi ani mai târziu, în 2020, au revenit pentru a-l interpreta live în întregime într-o sesiune specială, #byronnouălive la Cincșor. În ultima zi de filmare, Byron împreună cu Lucia au înregistrat live piesa ”Nouă” chiar în biserica fortificată din Cincșor.

Citeste și:  Vacanțele în Austria, tot mai scumpe. Mulți români își fac concediile acolo

„Tema reședinței de artă, Față în față, pornește de la transformările profunde ale satului transilvănean, care au condus la reconfigurarea identităților individuale și ale comunităților vechi și noi”, declară Elisabeth Ochsenfeld, curatorul reședinței.

„Este al treilea și ultimul an în care tema Față în față constituie motivul lucrărilor noastre. Din această cauză am invitat o parte din participanții edițiilor anterioare și desigur, câțiva artiști noi. În acest fel vom încheia ciclul celor trei ani pe această temă, în care am pus la un loc o colecție extrem de interesanta și foarte diferită în percepere. Am avut nevoie de acești ani pentru a ne confrunta cu noua compoziție etnică a satului și a-i acorda înțelegerea cuvenită. După emigrarea sașilor schimbările acestei compoziții au fost marcante.

Citeste și:  Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025

De fiecare dată a fost o surpriză felul în care locuitorii au venit în întâmpinarea artiștilor, deschizându-le ușile spre spațiile gândurilor și traiului lor.” – Elisabeth Ochsenfeld

Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, al protecției și siguranței împotriva amenințărilor exterioare, care se află el însuși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice.

Organizatorii și artiștii invită publicul să exploreze expoziția și relația ei cu spațiul care o găzduiește și comunitatea care a inspirat-o.

Eveniment organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România și al parohiei Cincșor.

Eveniment susținut de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, în cadrul programului 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.