„Madama Butterfly”, o operă sensibilă și profundă, sâmbăta aceasta, la Opera Brașov!

Miercuri, 28 septembrie 2022, de la ora 11.00, în Sala de Balet a Operei Brașov, cei mici sunt invitați să pătrundă în lumea magică a artei dansului clasic, prin intermediul unei Lecții de balet. Programul, inaugurat în stagiunea 2013 – 2014, este adresat copiilor de vârstă şcolară și cuprinde o oră de studiu de balet – special construită pentru a promova baletul în rândul celor mici – cu tehnici de balet clasic şi contemporan, cu secvenţe coregrafice, dar şi cu variaţiuni de balet. Lecția va începe cu „studiile de balet”, pregătirea și încălzirea pe care le fac balerinii înainte de a intra în spectacol. Partea a doua va cuprinde fragmente din spectacole de balet celebre, cum ar fi „Frumoasa din pădurea adormită” de P.I. Ceaikovski, „Don Quijote” de L. Minkus, „Coppélia” de L. Delibes, precum și pas de deux-ul „Arlequiniada” de R. Drigo. Lecția de balet va fi susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Maestru de studii: Alexandru Fotescu. Prezentarea îi aparține Iuliei Coșeriu. Pregătirea lecției de balet: Iulia Coșeriu, Alexandru Fotescu.

Preț bilete: 15 lei

Miercuri, 28 septembrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă așteptăm la Recitalul de la ora 5.Evenimentul va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Cristina Radu – soprană, Carmen Topciu – mezzosoprană, Alexandru Chiriac – bariton. La pian îi va acompania Lioara Popa. Prezintă: Simona Manole

Artiștii Operei Brașov vă vor delecta cu arii și fragmente muzicale din operele „Carmen” de G. Bizet, „Così fan tutte”, „Nunta lui Figaro” și „Răpirea din serai” de W.A. Mozart, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, precum și din operete, cum ar fi „Mam’zelle Nitouche” de Fl. Hervé.

Citeste și:  Primăria Brașov: Vineri aprindem luminițele Crăciunului – Vino cu RATBV și ai scăpat de grija parcării!

• Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Madama Butterfly” de G. Puccini, spectacol ce a avut premiera aici, acum zece ani, dar care nu s-a mai jucat, din cauza pandemiei, de trei ani și jumătate!

„Madama Butterfly” este o capodoperă ce impresionează de fiecare dată publicul, atât  prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Acțiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki. Diferenţa de mentalitate poate crea erori  şi conflicte majore, atunci când aspectele fundamentale ale vieţii – dragostea, loialitatea, prietenia – nu sunt prețuite. Americanul F.B. Pinkerton nu ia nici o clipă în serios nunta pe care o organizează în Japonia cu micuţa Butterfly, care este de o nobleţe sufletească şi o gingăşie cu totul specială. Butterfly îl aşteaptă timp de trei ani, alături de copilul său, fruct al dragostei pentru Pinkerton. Acesta se reîntoarce doar pentru a lua copilul, pe care doreşte să-l crească în America. Pentru Butterfly viaţa nu mai are nici un sens. Emoţionanta creaţie a lui Puccini, reprezentată la Opera Braşov, îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Tiberiu Soare (invitat).

Citeste și:  Concert de Crăciun găzduit de Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Pavel”, pe 13 decembrie

Tiberiu Soare este un colaborator apropiat al Operei Brașov, conducerea sa muzicală fiind deosebit de apreciată în spectacole cu opere ca „Il Trovatore” și „Rigoletto” de G. Verdi sau „Il Trittico” de G. Puccini.

În prezent, este dirijor al Operei Naționale București. De asemenea, este conf. univ. dr. al Universității Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Pe 11 septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman. A fost invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France. A mai susținut concerte la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra (pe scena Royal Festival Hall din Londra), Rheinpfalz Philharmonie Orchester (Festpielhaus Baden-Baden), Radio Symphony Praga (Sala Rudolfinum), Volksoper Viena (Stephanien Saal, Graz), Filarmonica din Atena (Sala Megaron), Kammer Ensemble N (Stockholm), Filarmonica din Sofia (Bulgaria), Orchestra de Camera Musica Vitae din Suedia, Orchestre Suisse-Romande (Geneva), precum și Sudwest Rundfunk Orchestra (Théâtre des Champs-Élysées din Paris și Concertgebouw din Amsterdam).

În distribuția spectatocului de sâmbătă, îi veți putea vedea pe artiștii: Cio-Cio-San (Madama Butterfly) – Anda Pop, B.F. Pinkerton – Liviu Iftene, Suzuki – Asineta  Răducan, Kate Pinkerton – Sonia Hazarian, Sharpless – Valentin Marele, Goro – Claudiu Bugnar (debut), Yamadori – Daniel Vâlcoci (debut), Bonzo – Ștefan Schuller (debut), Comisarul imperial – Lorand Cristian, Ofițerul stării civile – Paul Tomescu, Yakuside – Valer Lucaciu, Mama lui Cio-Cio-San – Rodica Iuga, La Zia – Ibolya Kosa, La Cugina – Mădălina Lucaciu, Servitori – Lucian Burlacu, Marius Tămășanu, Copilul – Anastasia Stîrlea. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Regia artistică poartă semnătura Andei Tabacaru, cea care a reușit să folosească în această montare cunoștințele acumulate în timpul șederilor sale în Japonia și să surprindă și să redea diferenţa dintre două mentalităţi total opuse, două civilizaţii, una multimilenară, cea japoneză, şi una foarte tânără, cea americană – care înţeleg evenimentele fundamentale ale vieţii, cum ar fi dragostea, căsătoria şi familia într-un mod cu totul diferit. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.

Citeste și:  Municipiul Brașov se pregătește să marcheze Ziua Națională a României

• Spectacolul durează două ore și 5 minute, la care se adaugă două pauze.

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) – Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.