Primele biciclete recuperate în cadrul evenimentului FRANKENCYCLE au fost reparate și vor fi donate săptămâna viitoare către beneficiari din comunitatea de ucraineni din Brașov, cu ajutorul Migrant Integration Center Brasov.
“Scopul principal pentru FRANKENCYCLE este de a da o nouă viață bicicletelor abandonate sau nefolosite. Accesul la o bicicletă poate îmbunătăți în mod considerabil calitatea vieții unui om, doar că nu toți oamenii își pot permite una. În același timp, mulți dintre noi avem pe acasă biciclete care zac nefolosite. Ar fi păcat să fie uitate și, în cele din urmă, aruncate. Așadar, colectăm și reparăm biciclete nefolosite și le donăm unor oameni care nu și le-ar putea permite altfel”, a spus Maximilian Munteanu, inițiator al proiectului FRANKENCYCLE.
Acțiunea de colectare a avut loc pe 9 septembrie, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pe sectorul închis circulației dintre Modarom și Star, la Street Delivery Brașov, și s-a bucurat de participarea a peste 200 de persoane interesate de această cauză: O bicicletă donată = O viață schimbată!
Printre participanți s-au remarcat membrii activi ai comunității de bicicliști din Brașov, care au contribuit cu biciclete, piese sau căști de protecție, dar o mare parte dintre bicicletele colectate au venit de la copii. Însoțiți de către părinți, unii s-au despărțit cu greu de bicicleta pe care au învățat să pedaleze, dar au făcut acest gest cu încurajarea că bicicleta lor va face bucuros pe un alt copil.
“Am cunoscut oameni faini care au răspuns apelului nostru de colectare, ceea ce confirmă că reutilizarea este înțeleasă și însușită în comunitatea brașoveană. Și, mai mult decât atât, ne dăm seama cu toții cum o bicicletă readusă la viață poate aduce mult bine în viața unui om.” – a spus Cosmin Haraga, inițiator al proiectului FRANKENCYCLE.
Evenimentul din cadrul FOV a pus accent și pe siguranța în trafic a bicicliștilor, în cadrul unei sesiuni de informare și educație rutieră, cu participarea unui reprezentant al Poliției Rutiere Brașov.
“Suntem nu doar polițiști, dar și participanți la trafic și datoria noastră nu este aplicarea unor sancțiuni drastice, ci stă în firea noastră să apreciem pericolului pe care îl creează fiecare participant în trafic. […] Avem deschidere față de tot ce înseamnă activități civice și de educație care să facă codul rutier mai ușor accesibil pentru toți participanții la trafic.” – a declarat Daniel Zontea, agent șef al Poliției Rutiere Brașov.
Momentul cu cea mai mare priză la public a fost un spectacol de acrobație pe bicicletă susținut de Gabi Orban, multiplu Campion Național de Trial și recordman Guiness Book.
FRANKENCYCLE merge mai departe pentru acțiunile de recondiționare și donare a bicicletelor către beneficiari, aceștia fiind selectați din comunitățile defavorizate, prin partenerii Migrant Integration Center Brașov și Asociația Bucuria Darului.
Frankencycle – proiect social și de mediu pentru colectare, reparare și donare de biciclete este desfășurat sub umbrela Asociației Noua Uzină și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.