Cinci proiecte vor fi depuse de Consiliul Județean Brașov pentru finanțare prin PNRR

În şedinţa ordinară din 30 septembrie, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat cinci proiecte care vor fi depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, pe Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operaţiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată  a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorități locale (B2.1.a).

Două proiecte vizează reabilitarea energetică a unor imobile din patrimoniul judeţului, situate în localităţile Victoria şi Codlea şi aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Un proiect se referă la renovarea energetică moderată a Secției exterioare Zărnești din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, iar alte două proiecte au ca obiect eficientizarea energetică, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea unor clădiri aparţinând Consiliului Judeţean Braşov, respectiv imobilul situat pe Bulevardul Eroilor nr. 5 şi cei din strada Ecaterina Varga nr. 23.

Pentru toate proiectele, forul deliberativ judeţean a aprobat valorile maxime eligibile, descrierea investiţiilor şi alocarea resurselor financiare necesare implementării lor în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din PNRR şi din bugetul de stat.

În cazul proiectelor destinate unităţilor sociale şi de sănătate, plenul CJ Braşov a aprobat şi acordurile de parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, respectiv cu Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.

În prealabil, pentru toate imobilele au fost elaborate expertizele tehnice la acțiuni seismice și rapoartele de audit energetic, documentații fără de care nu ar putea fi accesate fonduri europene prin PNRR.  

  • Imobilul DGASPC Brașov din orașul Victoria este compus din şapte corpuri de clădire destinate activităților de îngrijire și asistență socială, dintre care trei au fost eligibile pentru a fi incluse în proiectul de reabilitare energetică. Este vorba despre o construcție administrativă și social-culturală, o construcție de locuit şi o cantină, însumând o suprafață construită desfășurată de 3.893 mp. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.712.920,00 euro fără TVA, respectiv 8.432.191,284 lei fără TVA.
  • Imobilul DGASPC Braşov din municipiul Codlea propus spre reabilitare energetică prin PNRR este compus dintr-un singur corp de clădire, cu funcţiunea de cămin internat, având o suprafaţă desfăşurată de 3.295 mp. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.449.800,00 euro fără TVA, respectiv 7.136.930,46  lei fără TVA.
Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

La aceste imobile, lucrările propuse vizează creşterea eficienţei energetice prin izolarea pereților exteriori, a acoperișurilor şi a soclurilor, schimbarea integrală a tâmplăriei pentru eliminarea condensului și mucegaiului, schimbarea sistemelor de încălzire, instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, înlocuirea lămpilor fluorescente cu cele de tip LED şi realizarea unui sistem de ventilație cu recuperare de caldură.

Intervențiile propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirilor menţionate vor determina o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire de 63,21%, respectiv de 56,93% față de consumul anual consemnat în prezent, o reducere a consumului de energie primară totală și o diminuare a emisiilor de dioxid de carbon între 30 şi 60%.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Producţia de energie primară din surse regenerabile va reduce gradul de dependenţă a acestor instituţii din cadrul DGASPC de sursele energetice convenţionale şi de variaţiile de preţ de pe piaţa utilităţilor.

De asemenea, implementarea unui sistem de management tip BMS (Building Management Systems) va avea un impact în reducerea consumurilor în timp real, fără a fi nevoie de intervenția umană.

  • Renovarea energetică moderată a Secției exterioare Zărnești din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov vizează un corp de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 2.046 mp, pentru care valoarea maximă eligibilă a proiectului, aprobată de CJ Braşov, este de 950.240 euro fără TVA, respectiv 4.677.746,448 lei fără TVA.  

Potrivit proiectului, se vor realiza lucrări de izolare a pereţilor exteriori şi a planşeului, înlocuirea tâmplăriei, termoizolarea podului, montarea de pompe de căldură şi corpuri de iluminat cu LED.

Prin implementarea proiectului, specialiştii CJ Braşov estimează o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire de 67,81% faţă de consumul actual, o reducere a consumului de energie primară totală, precum și a emisiilor de carbon între 30 şi 60%.

Cele trei proiecte amintite includ fiecare instalarea a două stații de încărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.

  • Alte două proiecte aprobate în ședința CJ Braşov de vineri se referă la eficientizarea energetică, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea unor clădiri din proprietatea Consiliului Judeţean Braşov: fosta cantină (cu o arie desfașurată de 1.177 mp), pentru care valoarea maximă eligibilă aprobată este de 3.020.076,45 lei fără TVA, respectiv sediul din strada Ecaterina Varga nr. 23 (în suprafaţă de 562 mp), cu o valoare maximă aprobată de 1.340.352,75 lei fără TVA. Proiectele prevăd inclusiv amenajarea unei staţii de încărcare electrică la fiecare imobil.
Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

„Am accesat două proiecte de eficientizare energetică în perioada 2014-2020, iar acum, prin intermediul PNRR, avem posibilitatea să facem reabilitările necesare, astfel încât marea majoritate a clădirilor publice din proprietatea Consiliului Judeţean Braşov să devină eficiente din punctul de vedere al consumurilor energetice. Avem o oportunitate foarte bună pe care dorim s-o utilizăm atât pentru imobilele în care funcţionează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cât şi pentru unităţile medicale sau clădirile în care îşi desfăşoară activitatea alte instituţii din subordinea noastră. Investiţiile în reducerea consumurilor şi în utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru instituţiile publice pe care le finanţăm înseamnă o eficientizare maximă a cheltuirii fondurilor publice, mai ales că trecem prin această perioadă dificilă din punct de vedere economic, în care trebuie să facem faţă unor costuri foarte mari la utilităţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.