Caravana Centenarul Încoronării, primită de peste 500 de spectatori din Brașov și Sinaia

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a ajuns pe 28 și 29 septembrie 2022 la Brașov și Sinaia, două dintre localitățile vizitate de Familia Regală în România Întregită (1919-1927). Cadrul a fost cu atât mai special, întrucât ambele orașe au fost îndrăgite și admirate de-a lungul timpului de Familia Regală a României.

Brașov, orașul încărcat de istorie

Oprirea cu numărul 15 a Caravanei celor 100 de ani regali a avut loc pe 28 septembrie 2022, într-o sală plină a Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, unde elevii și profesorii au descoperit faptele trecutului nostru odată cu proiecția filmului „Războiul Regelui” (regia Trevor Poots) și a întâlnirilor cu ambasadorii proiectului:Irina-Margareta Nistor (ambasador cinema), Adrian Cioroianu (istoric), Nicolae Pepene (istoric) și Daniel Șandru (istoric). Curiozitățile de la final au condus către discuții cu rol educativ, iar elevii s-au bucurat de o lecție de istorie susținută de specialiști și cunoscători ai domeniului.   Timp de o zi, în curtea colegiului a fost prezentată și expoziția de fotografie 1922. Anul încoronării (curator Nicolae Pepene).

Adrian Cioroianu (ambasador, istoric): „Din luna mai, am avut ocazia să mergem cu acest proiect în câteva regiuni ale țării, mai mult decât orașe. Și iată că ne-a adus la Brașov, în contextul în care orașul dumneavoastră, din punct de vedere istoric a fost mereu important. (…) Este imensa plăcere pe care un profesor o are în mijlocul tinerilor, pentru că, nu știu dacă sunt dispuși toți să recunoască, dar noi, profesorii, suntem niște vampiri energetici. Absorbim din energia tinerească din fiecare generație”.

Citeste și:  5 tipuri de suflete pereche pe care le vei întâlni de-a lungul vieții

Daniel Șandru (ambasador, politolog): „Este o proiecție alternativă la cea pe care o găsiți în cărți sau interviurile lăsate în urmă de Majestatea Sa. Un astfel de film vă poate ajuta să înțelegeți ce a însemnat Majestatea Sa, Regele Mihai, în istoria noastră contemporană și ce a însemnat regalitatea în istoria modernă a acestei țări. O proiecție alternativă care vă propune o recuperare onestă a memoriei noastre, o recuperare care mizează tocmai pentru a vă arăta rolul instituției monarhice în istoria noastră în ultimii mai bine de 100 de ani”.

Nicolae Pepene (ambasador, istoric): „În 1920, pe 1 decembrie, comunitatea brașoveană a dăruit Castelul Bran Reginei Maria a României. Un gest de prețuire și respect pentru contribuția Reginei Maria la România Mare. Regina era foarte atașată de Brașov și venea foarte des aici. (…) Brașovul a fost și rămâne un oraș regal. A fost un oraș pe care absolut toți membrii Familiei Regale l-au iubit și respectat foarte mult”.

Citeste și:  3 Obiceiuri zilnice ale persoanelor cu IQ relațional ridicat

Tot la Brașov, la Cinematograful Astra, pe 29 septembrie 2022, peste 200 de elevi și profesori a cinci licee din oraș au descoperit povestea reginei, prin proiecția filmului „Maria-Inima României” (producător executiv John M. Florescu) și a expoziției de fotografie care prezintă momentul încoronării, coroanele și politica din acea vreme.

Evenimentele de la Brașov au fost organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov.

O nouă pagină de istorie în reședința de vară a Familiei Regale

Traseul a inclus și o oprire la Sinaia, chiar în reședința de vară a Familiei Regale a României – Muzeul Național Peleș. Sala Mare de Concerte a devenit, așadar, gazda proiecției documentarului „Ora Regelui-Inima Reginei” (realizator Camelia Csiki) și a întâlnirii cu ambasadorii proiectului. Mai mult decât atât, Muzeul Național Peleș va găzdui, timp de o lună, expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), prezentată în curtea Castelului Peleș.

Dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș: ,,Suntem onorați să găzduim și noi Caravana cinematografică dedicată Centenarului Încoronării. Este mai mult decât firesc să poposiți și în Casa Regilor, unde chiar începând cu 15 octombrie, vom organiza o expoziție dedicată Centenarului Încoronării.”

Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema: „Ani de zile l-am privit de la distanță, că în ultimii ani de comunism, de fapt, și-l luase cu totul Ceaușescu și, pentru noi, Castelul Peleș era ideea de vacanță, de regalitate, de tot ce poate fi mai normal. Era un loc despre care aflasem de la bunici, de la părinți, locul unde a fost întâia proiecție cinematografică pentru independența României, locul unde prima dată am văzut o lampă Tiffany și este eleganța asta care a trecut mai departe de la Regina Elisabeta, la Regina Maria, la Regina Elena și așa mai departe”.

Citeste și:  Primăria Brașov: Vineri aprindem luminițele Crăciunului – Vino cu RATBV și ai scăpat de grija parcării!

Organizarea întregului eveniment a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Muzeul Național Peleș, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și a Colegiului „Mihail Cantacuzino” din Sinaia.

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria continuă și pe parcusul lunii octombrie, unde sunt programate evenimente la Bistrița, Cluj, Turda, Dej, Gherla, Alba Iulia, Blaj, Abrud și Câmpeni.

Proiectul a fost inițiat în luna mai la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, și îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.