Tinerii din sistemul de învăţământ superior pot accesa credite garantate de stat, de până la 50.000 de lei

Tinerii cu vârsta de până în 31 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de Ministerul Educaţiei pot accesa, până la finalul anului credite garantate de stat de până la 50.000 de lei. Aceștia vor avea la dispoziţie 10 ani ca să restituie banii, iar sumele pot fi folosite la plata chiriei, a taxelor de studii sau chiar la achitarea avansului pentru o locuinţă.

Potrivit Radio România Actualități, deşi dobânda aferentă programului este IRCC plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei de 0,4% anual, aceste costuri sunt suportate integral din bugetul de stat.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

„Cel mai mare avantaj este că aceste credite au dobânzi zero. Deci, sunt credite gratis, pe care statul le oferă pe toată perioada valabilităţii creditului, adică până la maxim 10 ani. Studentul, în primii cinci ani, cât are perioada de graţie, plăteşte zero principal, zero dobândă şi după 5 ani, în momentul în care se va angaja după terminarea studiilor va plăti dar principalul„, a declarat pentru Radio România, Andreea Surcel, membru al directoratului Fondului Român de Contragarantare.

Acești bani pot fi utilizaţi, printre altele, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau studii de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti sau a chiriei în limita a 300 de euro lunar, dar şi pentru anumite servicii medicale sau chiar pentru plata unui avans în vederea achiziţiei unei locuinţe.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Împrumutul poate fi acordat o singură dată, sub forma unui credit, cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare. Dacă beneficiarul nu este angajat, pentru acordarea creditului este necesară prezentarea a cel puţin a unui codebitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.