Astăzi se lansează volumul „BRAN – STELLA MARIS. ISTORIE ȘI REGALITATE”, la Muzeul Național Bran

Împlinirea, la 15 octombrie 2022, a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Întregite a oferit prilejul de a sărbători acest important eveniment din istoria României.

Prin urmare, Asociația Art Society Center, în parteneriat cu Muzeul Național Bran, a depus, la Ministerul Culturii, proiectul cultural intitulat „Gala de Excelență în Cultură STELLA MARIS“. Proiectul a primit finanțare și, în perioada 4 – 5 noiembrie 2022, au fost organizate, la Muzeul Național Bran, mai multe activități științifice și culturale, după cum urmează: o sesiune de comunicări științifice la care au participat istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, muzeografi, conservatori și restauratori; vernisarea unei expoziții temporare intitulată „100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari“; o sesiune de eseuri pentru elevi; un spectacol-recital susținut de renumiți actori ai Teatrului Național București și artiști ai Orchestrei Simfonice București; Gala de Excelență în Cultură STELLA MARIS, în cadrul căreia au fost acordate premii de excelență unor personalități care au contribuit la dezvoltarea științei și culturii românești, la protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național, dar și diplome de excelență  pentru activitatea depusă în slujba științei și culturii românești.

Citeste și:  Municipiul Brașov se pregătește să marcheze Ziua Națională a României

În cadrul proiectului cultural, de Ziua Națională a României, va fi lansat volumul omagial coordonat de dr. Mihail Ion Gorgoi și dr. Sorin Marcel Colesniuc, intitulat „BRAN – STELLA MARIS. ISTORIE ȘI REGALITATE“, care a fost publicat la Editura Ex Ponto din Constanța, în format academic. El va fi lansat în data de 1 decembrie 2022, începând cu ora 10.30, la Muzeul Național Bran.

Volumul cuprinde 17 studii și comunicări susținute la sesiunea științifică din cadrul proiectului, în perioada 4 – 5 noiembrie 2022,scrise de: dr. Mihail Ion Gorgoi, Eugenia Tomi – Familia regală a României în imagini; dr. Lavinia Dumitraşcu – Prinţesa Missy înainte de a deveni Principesa Maria a României; dr. Ioan Praoveanu – Mărturii documentare și amintiri ale brănenilor despre Familia Regală; Nicoleta Petcu – Vestimentaţia Reginei Maria a României în cărţi poştale ilustrate din colecţia Muzeului Naţional Bran; dr. Sorin Marcel Colesniuc – Regina Maria, Constanţa şi Marea Neagră; col. (r.) dr. Sergiu Balanovici – Regina Maria la Botoșani, în anii Războiului de Întregire a României; dr. Elena Băjenaru, Constantin Băjenaru – Casa Regală Română în presa din Făgăraş, a primilor ani de după Marea Unire (1919-1921); dr. Ramona Mocanu – Mareşalul Constantin Prezan și Casa Regală. Artizanii Marii Uniri; col. (r.) Sebastian Măluşelu, Marilena Rusmănică – Participanţii din Tohanul Nou şi Fundata la Încoronarea de la Alba Iulia, 15 octombrie 1922; dr. Mihail Ion Gorgoi, dr. Gerard Călin – Obiecte din colecția regală aflate în patrimoniul Muzeului de la Golești; dr. Gabriel Rustoiu – Regina Maria în medalistica aflată în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia; dr. Cornel Popescu – Obiecte din patrimoniul Muzeului Județean Argeș care au aparținut Familiei Regale a României; exp. Gheorghe Mitran, Raluca Postolea – Situația patrimoniului fostei monarhii din județul Brașov; Cristian Mareș – Familia Regală pe Frontul Transilvan (1919); dr. Dorin Nicola, drd. Mihai Tudosă – Pistoale Steyr M 1912 din patrimoniul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ; Daniel Tiberiu Apostol – Câteva piese de artă populară în preajma Încoronării; col. (r.) Constantin Popoiu – Clasarea și evaluarea armamentului din colecțiile muzeale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.