Ce surprize găsesc cei mici, de astăzi, pe pietonalul de pe Eroilor

Copiii care se vor plimba pe pietonala Eroilor au de astăzi câteva atracții noi, realizate de primărie în parteneriat cu Comprest și cu Vesta, asocierea care a câștigat licitația pentru marcajele rutiere din oraș și care a finanțat acest proiect-pilot.
Astăzi au fost amenajate un ceas solar, o roză a vânturilor și un șotron, iar zilele următoare vor mai fi adăugate încă un șotron și un șarpe-șotron.
Jocurile sunt realizate din material termoplastic de diferite culori, „desenele“ fiind asamblate ca niște lego-uri pe asfalt, apoi lipite prin tratament termic. Roza vânturilor, de exemplu, care are cele mai multe componente, este formată din 27 de elemente. Roza vânturilor arată cu exactitate punctele cardinale, iar ceasul solar folosește umbra copilului pentru a arăta ora aproximativă (a fost montat exact la ora 12.00, pentru a fi cât mai precis, dar, evident, va fi influențat de anotimp). Garanția oferită de firma producătoare este de doi ani în condiții de trafic pietonal intens, dar durata de utilizare este în jur de zece ani. Prețul unui astfel de „desen“ este de 332 lei/mp.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale


„Ne-am gândit că ar fi un lucru bun să facem aceste amenajări, pentru a stimula copiii să se joace și să învețe lucruri noi într-un mod interesant și plăcut, în aer liber. Roza vânturilor îi învață să se orienteze după punctele cardinale, ceasul solar îi ajută să învețe orele și să înțeleagă cum se afla ora în vechime, iar șotronul este un joc care nu a lipsit din copilăria celor mai mulți dintre noi. Cred că vor avea foarte mult succes și deja am primit solicitări din partea unor părinți pentru a amenaja aceste jocuri și la școli. Acolo unde curțile școlilor au suficient spațiu, dorim să facem aceste amenajări, astfel încât în pauze, copiii să fie atrași să iasă la aer și să se joace, învățând în același timp lucruri noi“, a declarat primarul George Scripcaru, care a testat azi ceasul solar.
De altfel, aceeași asociere de firme a mai montat, tot gratuit, trei astfel de jocuri – un șotron, un ceas solar și o tastatură de 10 metri pătrați – în curtea Liceului Teoretic Johannes Honterus, la solicitarea și în completarea unor elemente realizate de părinții elevilor liceului, reuniți în Asociația Pro Honterus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.