33 de ani de la sacrificiul celor care au luptat pentru libertatea românilor. Brașovul a marcat acest moment printr-un ceremonial militar și religios

Pentru a marca cel mai important moment din istoria recentă a României, revoluția anticomunistă din decembrie 1989, autoritățile publice din Brașov și asociațiile de revoluționari au organizat, la Cimitirul Eroilor, un ceremonial militar și religios pentru comemorarea eroilor martiri.

La eveniment, alături de urmașii celor înmormântați în Cimitirul Eroilor, de reprezentanții Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor (ALRUE) și cei ai Asociației 15 Noiembrie 1987, au participat prefectul Cătălin Văsii, primarul municipiului Allen Coliban, vicepreședintele Consiliului Județean Todorică Șerban, viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, dar și elevi și cetățeni care au vrut să comemoreze sacrificiilor celor din decembrie 1989.

Cea mai mare nemulțumire a revoluționarilor prezenți la ceremonie este că nici după 33 de ani nu s-a aflat adevărul despre ce s-a întâmplat de fapt în 1989, iar cei care au tras în acele zile în revoluționari nu au fost pedepsiți.

Singurul mesaj pe care pot să-l transmit după 33 de ani este că suntem foarte nemulțumiți, pentru că la Brașov nici după 33 de ani nu s-a aflat adevărul despre cei care au tras în noi. Camarazii care au căzut aici lângă noi, în cimitirul de lângă primărie, părinții, unchii, frații nu știu nici acum adevărul. Este un proces pe rol la București, dar e un proces fictiv, că nu s-a rezolvat absolut nimic, cu toate că la parchetele militare se știe foarte clar și de unde a bătut vântul. Măcelul a fost între Modarom și Poșta Română. Acolo au fost cei mai mulți care au căzut la datorie, și militari, și civili. Din păcate, după 33 de ani, mă așteptam din partea parchetelor militare să spună adevărul și cei care au tras să fie trași la răspundere. Din păcate, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Brașovul are 253 de răniți în Revoluție și aproximativ 100 de morți. Și, cu toate astea, la nivel de parchete militare nu e recunoscut orașul Brașov cu rol determinant. Ăsta e un lucru foarte, foarte grav și foarte urât de partea lor”, a precizat Vasile Mardare, președintele ALRUE.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

Prezent la ceremonie, primarul Allen Coliban a vorbit despre sacrificiul celor care acum 33 de ani au luptat pentru libertatea tuturor românilor, dar și despre recunoștința pe care fiecare dintre noi suntem datori să le-o arătăm.

,,22 decembrie este o lecție pe care o repetăm an de an, o lecție despre libertate și despre recunoștință. Despre libertate e foarte important, pentru că generațiile următoare nu știu ce înseamnă și care este prețul acestei libertăți, care este prețul unor condiții normale de trai, fără frig în locuințe, fără frică în suflet și, totodată, într-o țară democratică membră a Uniunii Europene, preț pe care l-au plătit cu viața lor cei pe care îi comemorăm astăzi. Lecția despre recunoștință trebuie să înceapă de la capetele plecate, de la smerenie și de la a cinsti memoria celor care s-au dus, de a le oferi alinare familiilor celor rămași și totodată de a face gesturile de normalitate; printre acestea faptul că astăzi în ședința de Consiliu Local punem lucrurile în ordine cu privire la aplicarea legii, oferim acele facilități pe care luptătorii din decembrie 1989 merită să le primească de la bugetele locale. Suntem datori cu fiecare zi și cu tot ceea ce facem să prețuim memoria celor adormiți, celor care au căzut în această luptă pentru libertatea noastră și să spunem un creștinesc «Dumnezeu să-i ierte, Dumnezeu să-i odihnească în pace»”, a spus primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

În ședința Consiliului Local de astăzi a fost aprobat proiectul de hotărâre privind scutirea de plată a impozitului pentru clădirea în care își au domiciliul (și terenul aferent) urmașii celor decedați în decembrie 1989, răniții și revoluționarii, începând cu anul 2023.

După ceremonia religioasă, prefectul Cătălin Văsii a dat citire mesajului primului ministru al României, Nicolae Ciucă, și a vorbit despre importanța marcării acestui moment în memoria colectivă.

,,În fiecare an, în 22 decembrie comemorăm pe cei care și-au dat viața și o parte dintre ei libertatea pentru ca noi astăzi să putem să gândim și să fim liberi, să trăim într-un stat democratic și prin această manifestare pe care o facem este un minim respect pe care vrem să-l arătăm acelora care, așa cum am spus s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi liberi. Le doresc tuturor în primul rând să nu uite și să-i comemoreze pe cei care s-au jertfit. Și îmi doresc ca și generațiile viitoare și cei care vin după noi să-i păstreze în memorie pe cei care au făcut ca astăzi să putem să ne manifestăm în mod liber și să trăim într-un stat democratic”, a explicat prefectul Cătălin Văsii.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori din partea asociațiilor de revoluționari, a autorităților publice locale, a autorităților militare și partidelor politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.