Primăria continuă programul de investiții în școlile și liceele brașovene, pentru a le putea oferi copiilor și tinerilor din orașul nostru aceleași condiții ca în orice unitate de învățământ din țările dezvoltate. Pe lângă proiectele de investiții în construirea de noi unități de învățământ și modernizarea celor existente, primăria continuă și programul de investiții în dotarea tuturor școlilor și liceelor cu echipamente inteligente. Astfel, până la sfârșitul lunii februarie, toate aceste unități de învățământ vor fi dotate cu table interactive, proiectoare și ecrane de proiecție. Valoarea totală a achizițiilor este de peste 11 milioane de lei, inclusiv TVA.
,,Învățământul din Brașov trece la un alt nivel. Am dotat școlile cu echipamente de predare interactive, cu table interactive, cu proiectoare, toate aceste lucruri cifrându-se la o investiție din bugetul local de peste 11 milioane de lei. Este începutul. Vom continua cu dezvoltarea de proiecte pentru dotarea laboratoarelor, pentru care vom obține finanțare nerambursabilă prin PNDL. Investiția în educație este o investiție pe termen lung, este cea mai sigură investiție în dezvoltarea unei comunități, iar programul pe care l-am gândit se adresează tuturor școlilor din Brașov, astfel încât aceste condiții să se regăsească în fiecare școală. În acest fel, creștem calitatea învățământului și reducem diferențele între școli și reducem, sper, și rata abandonului școlar”, a declarat primarul Allen Coliban.
Prin intermediul noilor echipamente, modul de predare se va schimba radical, având în vedere faptul că profesorii și elevii vor avea acces la foarte multe resurse de informații, indiferent de disciplina școlară. Ele sunt foarte simplu de folosit, iar toată materia predată se poate trimite elevilor în format electronic.
,,Montarea acestor table interactive în toate sălile de clasă reprezintă o etapă importantă în modernizarea și diversificarea mijloacelor de învățământ. Sperăm ca în felul acesta orele de curs să devină mai atractive pentru elevi, iar procesul de învățare să devină mai eficient. Cred că o să le stârnim mai mult interesul decât prin mijloacele clasice de învățământ, și în felul acesta sperăm să fie mai eficienți, să avem rezultate mai bune, procesul de învățare să fie mai ușor”, a precizat Cristina Nițu, directorul Colegiului de Științe ale Naturii Emil Racoviță.
Prin această achiziție, Primăria va dota toate școlile și liceele din Brașov, în funcție de solicitările fiecăreia (există unități de învățământ care au fost dotate anterior, cel puțin în unele clase, cu table interactive și/sau cu proiectoare) cu 942 de sisteme de predare interactive, compuse dintr-o tablă interactivă EvoBoard cu diagonala de 2,41 metri și videoproiector Epson. La acestea se adaugă 742 de proiectoare Epson și 574 de ecrane de proiecție cu diagonala de 2,82 metri.
,,Sistemul este compus dintr-o tablă interactivă și un videoproiector ultra short throw. Acestea, împreună, creează un sistem de învățământ interactiv, care poate fi utilizat foarte ușor atât de profesori, cât și de către elevi. Utilizarea e intuitivă, se pot folosi pen-uri sau se poate folosi degetul pentru a desena. Se poate utiliza în mai toate disciplinele, având funcții prestabilite pentru fiecare dintre ele: pentru matematică, pentru fizică, pentru chimie etc. Prezintă posibilitatea de a exporta și de a salva tot ceea ce profesorul predă elevilor și de a trimite aceste informații în format electronic, pe e-mail sau în format PDF. De exemplu, pentru o clasă de chimie sau un curs de chimie, putem să exemplificăm foarte ușor fără a avea instrumentele în laborator. Pentru o clasă de fizică avem diferite elemente pe care le putem utiliza și putem arăta cum funcționează lucrurile în lumea reală. Considerăm că din punctul de vedere al procesului educațional, este un pas înainte față de predarea cu cartea și cu pixul, și este un instrument de foarte mare folos atât elevilor, cât și profesorilor. Tabla interactivă poate fi utilizată la orice nivel, pornind de la clasele primare până la clasele gimnaziale și la clasele de liceu”, a explicat Alexandru Grigorescu, reprezentantul furnizorului.
Montarea acestor echipamente a început în luna decembrie și ar trebui să se finalizeze în aprilie, conform contractului. În urma discuțiilor cu furnizorul, obiectivul municipalității este ca până la finalul lunii februarie toate unitățile de învățământ să aibă la dispoziție noile sisteme inteligente. Deja s-au finalizat lucrările la 21 dintre școli.
Valoarea totală a achiziției este de 9.409.852,58 lei, la care se adaugă TVA, sumă care include montarea și instalarea echipamentelor.
Furnizorul acestor echipamente este: Asocierea SC B2B DIGIT AL SRL – lider asociere, SC ASK 4 IT SRL – Asociat, SC WI – NOVATION SRL – Asociat.