CJ Brașov: Au fost definitivate locaţiile pentru investiţiile proiectului Sistem de Management Integral al Deşeurilor în judeţul Braşov

În acest an, Consiliul Judeţean Braşov va continua activitățile care vizează proiectul Sistem de Management Integral al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, obiectiv de investiţii esenţial pentru rezolvarea problemei gestionării deşeurilor la nivelul întregului judeţ, pentru care administraţia publică judeţeană a prevăzut 9.093.080 lei în bugetul pe anul 2023.

Proiectul SMID inițiat de Consiliul Județean Brașov urma să fie propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), Axa prioritară 3, Obiectivul Specific 3.1 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific (OS) 3.1 Reducerea numărului depozitelor neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România. S-a agreat, de principiu, cu reprezentanţii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene ca finanţarea investiţiilor să fie realizate prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027 (PDD).

În prezent, echipa SMID din cadrul Consiliului Județean, coordonată de vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan a încheiat etapa de stabilire a locaţiilor pentru obiectivele de investiție ale proiectului, respectiv:

* Stația de transfer deșeuri Rupea, care va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 5 hectare, situat pe teritoriul administrativ al comunei Hoghiz;

* Centrul de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică, de la Părău, în cadrul căruia se vor realiza sortarea, tratarea mecano-biologică şi compostarea deşeurilor, urmând să dispună şi de o stație de epurare;

* Instalația integrată de tratare a deșeurilor reciclabile colectate separat și a celor reziduale, în vederea valorificării materiale și energetice, care va fi realizată la aproximativ 3 km de Măieruș, într-o vale izolată, la 2,5 km de drumul naţional. Instalaţia va asigura realizarea sortării, tratării mecano-biologice şi compostării deşeurilor, dar şi digestie anaerobă şi cogenerare, urmând să fie dotată inclusiv cu o stație de epurare.

Citeste și:  George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist

„Vreau să-i asigur pe locuitorii judeţului Braşov că niciunul dintre aceste obiective nu va avea o componentă de depozitare. Potrivit reglementărilor legale, la nivelul judeţului Braşov nu avem posibilitatea să autorizăm un alt depozit de deşeuri în afară de cel existent, administrat de SC Fin-Eco SA, pe care îl vom integra în SMID. Pentru cele trei locații am obţinut Hotărâri de Consiliu Local prin care unităţile administrativ-teritoriale au încuviinţat realizarea investiţiilor, iar în cazul terenurilor de la Părău şi Măieruş, care sunt în proprietate privată, avem încheiate acorduri notariale cu proprietarii”, a menţionat vicepreşedintele CJ Braşov, Szenner Zoltan.

În opinia sa, stabilirea locaţiilor pentru SMID a reprezentat cea mai dificilă şi mai consumatoare de timp sarcină de până acum.

„În ultimii doi ani am transmis adrese şi am purtat discuţii cu majoritatea UAT-urilor care se încadrau din punct de vedere geografic în zonele unde aveam nevoie de investiţii în cadrul proiectului. Mi-am stabilit criterii mult mai stricte decât cele prevăzute în reglementările legale şi, în funcţie de îndeplinirea acestora, am vizitat toate potenţialele amplasamente care puteau să corespundă cerinţelor. Am identificat mai multe locaţii care respectau criteriile legale, însă însă în unele cazuri, a trebuit să renunţăm la ele din cauza lipsei acordului pe plan local, din partea aleşilor locali sau ulterior din partea populaţiei. Am reluat procesul de fiecare dată şi am analizat în total 22 de locaţii, până când am stabilit locațiile finale”, a explicat vicepreşedintele Szenner Zoltan.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

În paralel cu aceste demersuri, administraţia judeţeană a finalizat toate studiile necesare în etapa de prefezabilitate, respectiv studiul privind colectarea separată a biodeșeurilor, studiul de compoziție a deșeurilor, studiile topografice şi cele geotehnice pentru toate locațiile, studiile hidrogeologice pentru Măieruș și Părău, precum şi studiul de inundabilitate pentru Părău.

La începutul lunii noiembrie a anului 2022 consultantul a transmis Consiliului Judeţean Studiul de Fezabilitate, iar după analiza realizată la nivelul Unităţii de Implementate a Proiectului – UIPSMID şi după realizarea anumitor completări și/sau modificări, documentul a fost transmis spre analiză la Autoritatea de Management (AM) Programe Operaţionale Infrastructură Mare (POIM) în cadrul unui grup de analiză care beneficiază de asistență tehnică europeană JASPERS.

În 14 noiembrie 2022 a fost emis Certificatul de Urbanism pentru proiectul SMID care prevede obţinerea avizelor de la următoarele instituţii: Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov, Electrica, C.N.A.I.R., Drumuri Județene și Servicii Publice din cadrul Consiliul Județean Brașov, Apărare Civilă, Prevenire și Stingere Incendii, Direcţia de Sănătate Publică Braşov, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Statul Major General al MApN, SRI, Direcţia Județeană pentru Cultură Brașov, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi operatorii de telefonie mobilă.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

În momentul de faţă o mare parte din cererile de avizare au fost deja depuse la instituţiile avizatoare și Consiliul Județean urmează să întocmească Planurile Urbanistice Zonale pentru cele trei locaţii şi să facă demersurile privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor respective.

În paralel cu aceste demersuri, administraţia judeţeană a depus la AM POIM o cerere de finanțare pentru realizarea proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și implementarea proiectului SMID în Județul Brașov”, în valoare de 3.772,662,64 lei, care a fost aprobată, urmând ca în zilele următoare să definitivăm semnarea Contractului de finanțare.

„Deşi SMID este un proiect absolut necesar pentru întregul judeţ, Braşovul a rămas printre ultimele judeţe din țară care nu au un sistem de management integrat al deșeurilor SMID funcţional şi nu toată lumea pare să sprijine realizarea lui. Înţeleg motivaţia unora care s-au împotrivit ca în localitatea lor, deşi la distanţe considerabile, să se realizeze o asemenea investiţie, însă mi-aş dori ca toţi să ne simţim mai răspunzători pentru deşeurile pe care le producem. Pentru că Deşeurile nu dispar, ele sunt în responsabilitatea noastră, a tuturor, iar dacă nu facem ceva urgent, rezolvarea problemei va fi tot mai dificilă şi mai costisitoare”, a concluzionat Szenner Zoltan, coordonatorul proiectului SMID. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.