Parcul Tiberiu Brădiceanu sau Promenada de sub Tâmpa este situat(ă) la poalele muntelui Tâmpa, din masivul Postăvaru, localizat în Carpaţii de Curbură, şi reprezintă un important loc de relaxare în aer curat, divertisment şi sport al municipiului Braşov.
Potrivit site-ului Primăriei din Braşov, www.brasovcity.ro, zona cuprinde o suprafaţă de circa cinci hectare. Este locul ideal pentru diferite tipuri de activităţi: plimbare de relaxare pentru a surprinde fascinantele vederi asupra centrului vechi al Braşovului; jogging sau trecking pe potecile care urcă muntele Tâmpa (treptele lui Gabony, serpentinele de sub telecabină); drumeţii pe potecile tematice despre fluturii şi florile din zonă; fitness în aer liber; plimbare pe role sau pe bicicletă, etc.
Parcul de la baza muntelui Tâmpa, Parcul Tiberiu Brădiceanu, dispune de mai multe dotări: teren de baschet, spaţii de joacă pentru copii, leagăne, groapa de nisip, învârtitoare, etc. Promenada de la baza Tâmpei este un excelent loc pentru plimbările duminicale, având alei umbrite, bănci, surse de apă potabilă, precum şi o filigorie (structură arhitecturală acoperită) pentru fanfară, se arată în Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Braşov 2030 postată pe site-ul instituţiei. La doar zece minute distanţă se află Vârful Tâmpa, la altitudinea de 960 metri.
Muntele Tâmpa prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică şi faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât şi la nivel de ecosisteme terestre, notează sursa citată. Muntele conservă cinci tipuri de habitate naturale de interes comunitar: păduri medio-europene de fag (Cephalanthero-Fagion); păduri dacice de fag (Symphyto-Fagion); păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum; păduri din Tilio-Acerion pe versanţi abrupţi, grohotişuri şi ravene; tufărişuri subcontinentale peri-panonice. În anul 1595, pe Tâmpa au fost plantaţi fagi şi brazi, lucru repetat după fiecare incendiu important pe acest munte. Toate studiile botanice efectuate în zonă au scos la iveală bogăţia şi varietatea de specii şi familii, impunându-se necesitatea protejării şi ocrotirii acestei zone.
Municipiul Braşov sau Kronstadt („Oraşul Coroanei”), reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, este situat în inima României, în curbura arcului Carpatic şi beneficiază din plin de influenţa istoriei. Aşezat la poalele muntelui Tâmpa şi, totodată, la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, Braşovul este destinaţia turistică favorită în România.
Material preluat Agerpres.