Noua Zeelandă a anunţat vineri că va interzice TikTok pe dispozitivele cu acces la reţeaua parlamentară, invocând temeri legate de securitatea cibernetică şi devenind una dintre ţările care limitează utilizarea aplicaţiei de partajare a videoclipurilor scurte pe dispozitive guvernamentale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Preocupările au crescut la nivel global cu privire la posibilitatea ca guvernul chinez să acceseze locul şi datele de contact ale utilizatorilor prin ByteDance, compania mamă din China a TikTok.
Aceste preocupări intense au fost subliniate în această săptămână când administraţia Biden a cerut proprietarilor chinezi ai TikTok să-şi vândă acţiunile sau aplicaţia s-ar putea confrunta cu interdicţie în SUA.
În Noua Zeelandă, TikTok va fi interzis pe toate dispozitivele cu acces la reţeaua parlamentului până la sfârşitul lunii martie.
Joi, Marea Britanie a interzis aplicaţia pe telefoanele guvernamentale cu efect imediat. Agenţiile guvernamentale din SUA au termen până la sfârşitul lunii martie pentru a şterge aplicaţia de pe dispozitivele oficiale.
TikTok consideră că interdicţiile recente se bazează pe „concepţii greşite fundamentale” şi conduse de o geopolitică mai largă, adăugând că a cheltuit mai mult de 1,5 miliarde de dolari pe eforturi riguroase legate de securitatea datelor şi respinge acuzaţiile de spionaj.